Úno 16, 2016 - Gastronomie    No Comments

Brněnské Bistro Franz – v jednoduchosti je síla

 

Jižní Morava zrovna kvalitní gastronomií obecně moc nevyniká a tak jsme chtěli vyzkoušet, zda alespoň moravská metropole se tomuhle trendu vymyká. Nechtěli jsme testovat žádnou z drahých luxusních restaurací a tak jsme vybrali lidové Bistro Franz na Veveří, které ovšem má velice pozitivní reference.

Bistro je v dolní části ulice Veveří, tedy přímo v centrų Brna. Bohužel jsou tu trochu problémy s parkováním, protože přestože je ulice dostatečně široká, pokud zaparkujete u chodníku, městská policie tu chodí a odtahuje, protože od tramvajové koleje nezbývá předepsaných 3,5 metru ale odhadem jen 3 metry. Bohužel zvenčí bistro nevypadá zrovna vábně, protože sídlí v domě s poměrně schátralým zevnějškem, opadanou omítkou a posprejovaném. O to větší kontrast je, když vejdete do interiéru. Čistý a příjemný design evokuje přesně to, jak se bistro prezentuje, tedy podnik s jednoduchou domácí stravou.

DSC_9265

Bistro funguje na principu každý den se měnících poledních a večerních menu za jednu cenu a stálé nabídky snídaní. Protože my jsme přišli na oběd, byl výběr ze dvou hlavních jídel a polévky nebo salátu. Vyzkoušeli jsme tedy kompletní nabídku, tedy zimní zeleninovou polévku s fenyklem a rajčaty, houskové knedlíčky s parmazánem, špenátovým soté a kyselou smetanou a kuře pečené na pomerančích a celeru s bílými obřími fazolemi a karotkovým pyré. K pití domácí bezovou limonádu, zelený čaj a bílé víno z autentistického vinařství Oty Ševčíka z Bořetic.

DSC_9254

Polévka naznačila, že si v Bistru Franz asi pochutnáme, protože byla opravdu výborná i když takřka neslaná. Nicméně polévka se dá na stole bez problémů dosolit. Byla správně horká a chuťově silná. Zjevně uvařená bez použití polotovarů nbo nekvalitních surovin. Fenykl jí opravdu doslova slušel.

DSC_9251

Pak přišly hlavní chody. Knedlíčky výtečné, jen trochu jiné, než byly na nabídce. Po kyselé smetaně ani stopy, naopak přibyly výtečně připravené houby. Zklamáním byl deklarovaný parmazán, který konzistencí a chutí zcela jasně žádným parmazánem nebyl. Optali jsme se obsluhy a ta nám bez okolků sdělila, že je to „naprosto pravý parmazán Gran Moravia“. To nás tedy velice rozesmálo, protože jsme byli právě na cestě z reportáže u výrobce Gran Moravie a u něj jsme právě mluvili o problémy, kdy u nás jejich levným sýrem restauratéři nahrazují dražší parmazán a šidí tak hosty.

DSC_9255

Kuře bylo naprosto skvostné a dá-li se o něm něco více říci, tak opravdu jak od babičky. Netradiční kombinace s fazolemi a karotkovým pyré dávala masu s příchutí cistrusů nový rozměr. Kůžička dokřupava propečená jen vše krásně doplňovala. Pokud tu takhle vaří každý den, není divu, že je bistro tak oblíbené.

DSC_9256

Nakonec jsme neodolali ochutnat nějaké sladké dobroty. Vybrali jsme si cheescake z místní výroby a pak brownies dort od spřátelené cukrářky. Oba byly skvělé. Čaj byl také servírován správně a chutnal dobře. Limonáda byla opravdu domácí, nepřeslazená s výraznou chutí a vůní bezového květu. Vína tu nabízejí výhradně moravská, což se ovšem v moravské metropoli dá očekávat. Nicméně ceny jsou tu více než příznivé. Je vidět, že tady se snaží nabízet kvalitní jídlo a vydělávat tedy na vlastním umění a ne, jako většina restaurací u nás, za otevření lahve si restaurace naúčtuje 100 a více procent z ceny prodávaného vína. Tedy klobouk dolů před Bistrem Franz.

DSC_9264

Celkem jsme v restauraci zaplatili za náš oběd 446 Kč, což je vzhledem ke kvalitě a příjemnému prostředí opravdu suma odpovídající. Určitě se sem ještě někdy vrátíme a doporučujeme návštěvu všem, kdo do Brna zavítají.

1731 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »