Dub 19, 2016 - Gastronomie    No Comments

Podatelna v Blatné ještě potřebuje doladit

 

V Blatné asi nikdo cíleně nehledá gastronomický ráj. My jsme sem vyrazili na reportáž k místnímu výrobci kvalitních pálenek a tak jsme byli zvědavi i na to, jak se tu vaří. Byla nám doporučena podle místních nejlepší blatenská restaurace Podatelna.

Nekuřácká restaurace se nachází mimo centrum, blízko vlakového nádraží. Je součástí hospody U Datla, tedy nachází se v suterénu budovy této hospody. Vchází se do ní z boku budovy po schodech a i když dům ani vchod nenaznačuje nic zvláštního, vejdete do velice příjemného interiéru klasické hospůdky. Vybrali jsme si dobu oběda ve všední den a společnost tu byla opravdu pestrá. Od rodin s dětmi po osamělé hosty až po dělníky v reflexních vestách.

DSC_1347

Jídelní lístek jsme dostali obratem. V poledne tu nabízejí pouze polední menu, takže výběr byl pouze ze 2 polévek a 5 hlavních chodů. Akce dne, tedy vývar a karbanátek s bramborem už ve 14 hodin byl přeškrtnutý. S pěkným interiérem restaurace ovšem naprosto nekorespondoval plastový obal polední nabídky, tedy spíše nosič reklamy firmy Coca Cola. Proč restaurace nechá zakrýt své pěkné a vtipné logo ohavnou reklamou na plastu jsme nepochopili.

DSC_1354

Vybrali jsme si tedy krémovou polévku z čerstvého špenátu s krutony a vývar s masem a domácími nudlemi. Jako hlavní chody potom vepřový špalek pečený na česneku se šťouchanými bramborami a křupavou cibulkou a krémové hráškové rizoto s grilovaným kuřecím masem a parmazánem. Bohužel restaurace nenabízela žádný dezert, což nám potvrdila obsluha po našem dotazu. Škoda, proč nenabízí hostům možnost utratit tu více peněz? K pití jsme si objednali ovocný čaj a vodu. Vše bohužel prefabrikované od firmy z přebalu jídelního lístku.

DSC_1346

Polévky dorazily po krátké chvíli. Obě byly naprosto dokonalé. Špenátová byla skvěle připravená, chutná a navíc ladila do aktuálního dne, tedy zeleného čtvrtku před Velikonocemi. Vývar byl také chutný, nudle opravdu domácí.

Na hlavní chody jsme chvilku čekali, zjevně kvůli rizotu, které se připravuje opravdu čerstvé. Byli jsme proto o to více napjati. A nakonec jsme se dočkali. Obě jídla vypadala pěkně, žádné velké ozdoby na talíři, jen krásně čistě servírovaná. Vepřový špalek byl skvěle upečen, šťouchané brambory výborné a cibulka opravdu křupavá. Bohužel přišel na oprýskaném talíři, což trochu evokovalo úplně jinou úroveň gastronomie.

DSC_1348

Rizoto už na pohled nebylo tím krémovým italským risottem. Chutnalo dobře, bylo opravdu poctivě připraveno. Jenže z dlouhozrnné rýže se prostě krémové risotto udělat nedá. Trochu nepochopitelné, když dnes už v každém supermarketu se dá koupit originální rýže na risotto, navíc mnohdy levněji, než ta dlouhozrnná. Bohužel ani deklarovaný parmazán v chuti nebyl vůbec cítit a na rizotu jsme ho nenašli. Naproti tomu kuřecí maso bylo křupavé a výborně ochucené.

DSC_1349

Bohužel stejně jako kvalita jídla, byla rozporuplná i kvalita obsluhy. Svižná a komunikativní servírka a na druhé straně mladý číšník, spíše kuňkající, než mluvící a s unuděným výrazem. Celkově jsme za oběd zaplatili 297 Kč. To je sice velice nízká cena, nicméně je asi brát ohled na cenovou hladinu v místě, tedy na blatensku. Restaurace přesvědčila, že umí vařit poctivě z čerstvých surovin, nicméně současně ukázala, že v gastronomii stále přežívají mnohé nesmysly (rizoto) nebo neúcta k hostovi (oprýskaný talíř). Nezkusili jsme jinou restauraci v Blatné ale podle obsazenosti to opravdu bude asi jedna z nejlepších ve městě. Takže pokud se budete chtít v Blatné najíst, asi v Podatelně dostanete přinejmenším slušnou kvalitu za dobrou cenu.

2337 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »