Kvě 15, 2016 - Gastronomie    3 Comments

Peklo má v gastronomii ještě co dohánět

 

Jak jinak nazvat restauraci v obci se jménem Čertovina, než Peklo? Ano, takovou jsme našli nedaleko Hlinska v Čechách. Jedná se o celý komplex s restaurací, divadelním sálem, prodejnou suvenýrů a největší atrakcí – asi 12 metrů hlubokou podzemní šachtou, kde jsou v pravidelných intervalech prohlídky pod vedením čertů. My jsme ale přijeli za gastronomií.

Restaurace ve skutečnosti nese jméno Sapíkův pekelný šenk. Je spojena se jménem jednoho z našich nejznámějších šéfkuchařů který, jak uvádí webové stránky restaurace, si nad ní vzal svůj patronát. Byli jsme tu tři týdny po jejím slavnostním otevření. Restaurace byla plná skoro do posledního místečka. Protože jsme měli rezervaci, místa jsme dostali. Interiér je tu celkově laděn do pekelné atmosféry, všude opálené dřevo, pekelné rekvizity a hosté sedí ve zcela oddělených boxech evokujících malé chaloupky. Menu je tady obrázkové, tedy každé jídlo má v lístku svou fotostranu s popisem a cenou. V době naší návštěvy navíc bylo k dispozici tříchodové speciální víkendové menu Jaroslava Sapíka a právě to jsme objednali. Ze stálé nabídky jsme vybrali jako předkrm morkovou kost s topinkou, vývar z hovězí oháňky a pečená vepřová žebra. K pití jsme si dali dvě minerálky, jablečný džus a kohoutkovou vodu.

DSC_1986

Pití a předkrmy přišly velice rychle. Ze speciálního menu to byl sulc na cibulovo pažitkovém salátku. Sulc byl jemný, skvěle připravený, vnější vrstvu tvořila výborná šunka. S chutným opravdu čerstvým chlebem prostě naprosto dokonalý.

DSC_1980

Morková kost pěkně servírovaná, jen personám zapomněl napoprvé přinést k předkrmu lžičku. Bohužel nedostatků bylo více. Sůl a pepř jsme dostali na stůl také až po naší urgenci. Kost byla posypána naprosto zbytečně dnes populárními česnekovými klíčky, které se k tomuhle typu jídla ovšem vůbec nehodí. Nicméně chuťově nebylo předkrmu co vytknout. Kost byla dobře uvařená, topinky křupavé a dva stroužky česneku je více než dostatečně ochutily.

DSC_1979

Potom přišla na řadu polévka. Voňavý vývar z hovězí oháňky byl dobrý a chutný. Tenhle chod se povedl bez jakýchkoliv našich připomínek.

DSC_1982

Jak rychle přišly předkrmy o to déle jsme čekali na hlavní jídla. Koordinace a kvalita obsluhy v Pekle není zatím zjevně dotažena na standardní úroveň. Jídlo ze speciálnímo menu mělo trochu záhadný název „čertovská krkovička s pikantní zeleninou, ochucená čertovým kopýtkem, kroupové rizoto s houbami“. Co mělo být to čertovo kopýtko jsme nepochopili, možná, že to byly česnekové klíčky, které nechyběly ani na tomto chodu. Jinak ale vše bylo výborné, želenina pikantní tak akorát, nijak nepřebíjela výbornou krkovičku a jemné kroupové rizoto, které vonělo houbami.

DSC_1984

Žebírka na první pohled pohled vypadala dobře, ale už ten druhý prozradil, že nebudou zrovna nejlépe propečená, spíše budila dojem, že jsou dušená a pak jen lehce prošla pekelnou výhní trouby. A skutečně, chuťově nebyla vůbec špatná, spíše jen jemně ochucená nicméně od kosti šla jen velice těžko. Dvě mističky obsahovaly klasický křen s jablky a ostrou hořčici dijonského typu. Při konzumaci jsme narazili na dva další problémy. K žebírkům nebyla ani miska s vodou ani hromada ubrousků, do kterých by si bylo možné otřít prsty, protože příborem se žebírka jedla jen velice těžce. Prkénko, na kterém byla servírována, jentaktak stačilo aby se na něj porce vešla, takže porcování žebírek se muselo dělat jen velice opatrně, aby nevyběhla z prkénka na stůl. A problém s místem na prkénku nastal i když jsme chtěli někam odložit okousané kosti. Tenhle klasický chod, který právě k restauraci s podobným zaměřením jistě patří, tedy zklamal.

DSC_1983

V tříchodovém menu byl ještě dezert, tedy palačinka s ořechovou náplní, přelitá čokoládou. Ta byla opravdovou sladkou tečkou. dobře připravená, chutná čokoláda, doplněná plátkem opravdu voňavého pomeranče, skutečný chuťový zážitek.

DSC_1985

Náš náš oběd stál celkem 784 Kč. Restaurace Sapíkův pekelný šenk není pro každého. Zaprvé prostředí nemusí vyhovovat lidem, hledajícím klid a luxus, protože občas to tu zavoní skutečným peklem, z podzemí přichází čas od času pekelné dunění a další efekty. Pro rodiny s dětmi je to ovšem ideální destinace. restaurace zjevně trpí dětskými nemocemi. Kvalita pokrmů je velmi nevyvážená a snad se časem vše srovná.

DSC_1997

PS: Do restaurace jsme byli pozváni Jaroslavem Sapíkem, kterého majitel požádal aby mu pomohl s jejím rozjezdem. Majitel odmítl placení a tak jsme tentokrát nic neplatili. Nicméně jsme ho upozornili, že to nebude mít vůbec žádný vliv na obsah recenze.

8421 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


3 Comments

  • Dobrý den . Mám z Vás pocit – kritika za každou cenu.
    Nejspíš jste moc rozmazlený.
    Typoval bych Vás na někoho z Prahy tedy stát ve státě.
    Jídlo není součástka vyráběná na soustruhu z dokonalou přesností.
    Každé má své specifikum které mu dodávají různí kuchaři.(Naštěstí).
    Co se týká žebírek ,tak já mám raději když jdou od kosti hůře.
    Obsluhu vždy můžete požádat o koření , když nechcete akceptovat chutě jiného , nejste doma kde se vaří podle Vaší chutě. Požádat o talířek na kosti také není problém. Doporučil bych Vám brigádu v podobné restauraci , třeba by Vás přešla chuť psát zbytečně kritické články.
    S pozdravem V. Lopour P.S V restauracích různého tipu pracuji 43 roků a mohu Vás ujistit , takové hosty všichni milujeme .

     
    • Vážený pane,
      nejsme rozmazlení a snažíme se restaurace hodnotit co nejobjektivněji. Proto vždy do restaurací chodíme minimálně ve dvou a výsledné hodnocení je jen takové, na kterém se shodneme všichni. Jak jste se jistě dočetl, byli jsme do restaurace pozváni panem Jaroslavem Sapíkem, který tehdy měl nad restaurací patronát a jehož jméno bylo i v jejím názvu. On byl osobně v době naší návštěvy přítomen a se všemi našemi připomínkami plně souhlasil.
      Vůbec nechápu Vaši poznámku o Praze. Mohu Vás uklidnit, v Praze nebydlíme a hodnotíme restaurace stejně v Praze jako v ostatních regionech ČR. A teď k Vašim jednotlivým kritikám:
      1. Ano, jídlo není součástka, nicméně stejně jako ta součástka musí kvalitou odpovídat ceně. Pokud restaurace není schopna podávat pokrmy v kvalitě, za kterou host platí, měla by vyměnit kuchaře nebo snížit ceny. Hosta nezajímají problémy kuchaře, host chce za své peníze adekvátní službu a produkt.
      2. Je rozdíl, pokud jdou žebírka “hůře od kosti” a pokud nejdou od kosti prakticky vůbec, protože jsou nedodělaná. A v téhle restauraci byla nedodělaná.
      3. Nechápu, proč bych měl zvlášť obsluhu žádat o talířek na kosti, když servíruje jídlo, u kterého je jasné, že z něj bude hromada kostí a servíruje ho na prkénku, kam se pořádně nevejdou ani celá žebírka (viz foto)? Pokrm by měl být servírovaný tak, aby host nemusel dodatečně žádat o další nádobí.
      4. Samozřejmě, že pokud chci dopepřit třeba guláš, tak si řeknu o pepř. Ale u morkové kosti, kde je třeba morek nejprve vydolovat z kosti a pak teprve ochutit, má být sůl a pepř na stole hostovi k dispozici automaticky.

      Recenze je skoro už rok stará, takže restaurace se mohla dodnes změnit. Nicméně podle mých informací už na podzim loňského roku pan Sapík s restaurací ukončil spolupráci právě z důvodu velice nízké kvality, kterou prostě majitel nebyl ochoten a schopen změnit. Jak jste si jistě všiml, už delší dobu restaurace jméno jednoho z našich nejlepších šéfkuchařů nenese, což svědčí o tom, že naše recenze nebyla nijak neobjektivní.

       
  • Navštivili jsme restauraci Peklo Čertovina, objednali jsme si guláš s bramboráčky a knedlík. Cena 209,- Kč za porci.
    Nebylo mi zcela jasné, proč jsou malé části bramboráku nastavovány knedlíkem. Jinak ty bramboráčky i omáčka byly velmi chutné. nicméně velmi mě zklamalo maso, prakticky veškeré kusy byly flaksy. Maso opravdu k jídlu nebylo a po této zkušenosti bych si tam už nic neobjednal, je mi z toho zle jen při vzpomínce na toto jídlo. Pokud můžu poradit, jděte se najíst někam jinam.

     

Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »