Čvn 8, 2016 - Gastronomie    No Comments

Dobrá hospoda v pivovaru v Úněticích

 

Únětice za pražským Suchdolem mají svůj vlastní pivovar a co by to bylo za pivovar bez vlastní restaurace. Protože jsme na ni slyšeli jen samo chválu, vydali jsme se tedy na večeři do tohoto vyhlášeného podniku.

Pivovar jsme nemuseli dlouho hledat, leží přímo u hlavní silnice, parkoviště pro hosty je hned za ním. Rozhodovali jsme se, zda nezůstat na venkovní zahrádce ale nakonec jsme dali přednost chladnému interiéru s klenbami. Ten působí velice tradičně „hospodsky“, tedy včele vévodí výčep, cihlová podlaha a jednoduchý dřevěný nábytek vše doplňuje do naprosté české klasiky.

DSC_2729

Jídelní lístek tu nemají nijak rozsáhlý. Nabízejí tu i polední menu, které servírují i večer, pokud ještě nějaké porce od oběda zbyly. My jsme vybírali ze stálé nabídky. Vybrali jsme si hovězí polévku z oháňky s kořenovou zeleninou a celestýnskými nudlemi, jako předkrm Kohoutův špek na hoblinky krájený s okurkou, hořčicí a feferony, sladový chléb a jako hlavní jídla hamburger ,,DVOURUČÁK´´ z vyzrálého hovězího krku se slaninou, pečenou cibulí a Chedarem, podávaný s čerstvými hranolky a salátem Coleslaw a také něco lehčího, tedy kozí sýr na křupavém toastu s medovými vlašskými ořechy a marinovanou červenou řepou. Jako dezert jsme zkusili domácí švestkové knedlíky se strouhaným perníkem , přelité máslem. K pití samozřejmě místní desítku a kohoutkovou vodu (tu tady účtuj netradičně symbolickými 5 Kč).

Pivo bylo dobré, dobře vychlazené a servírované ve stylových baňatých půllitrech a třetinkách. Polévka na první pohled opravdu domácí. Voňavý vývar se skvělými nudlemi, trochou zeleniny a ještě menší trochou masa. Toho mohlo být v polévce trochu více, zcela jistě by to jejímu celkově skvělému vyznění ještě pomohlo.

DSC_2736

Talíř se špekem vypadal taky stylově. Voněl na dálku. Jen se rozplýval na jazyku a zanechával po sobě dokonalou chuť. Nebyl nijak přesolený a dominovala v něm chuť kvalitního uzení. Sladový chleba si tu údajně pečou sami a bylo to znát. Výtečný, voňavý, prostě vůně a chuť poctivého českého chleba. Skoro by člověk měl chuť takovému jídlu zatleskat.

DSC_2734

Pak přišly hlavní chody. Podle toho, jak jsme sledovali cvrkot v lokále, tak hamburger je tu velice oblíbeným jídlem a tak jsme byli napjati, cože za gastronomickou perlu jsme si vybrali. Porce byla pořádná, domácí hranolky skvělé, nepřesolené, podle chuti i s kvalitních brambor. Hamburger jsme raději, při jeho výšce, jedli příborem. Maso výtečné. Jeho chuť nepřebíjela ani sůl ani zbytečně velké množství koření. Kuchař tu šel prostě tvrdě po původní chuti masa. Bohužel pokud se hamburger jedl celý, tedy maso i s houskou a ostatními ingrediencemi, chuť masa zanikala v poměrně silné sladké chuti ostatních surovin. Ale jinak hamburger byl dobrý nicméně za cenu 199 Kč by asi chtělo tu příliš sladkou chuť nějak vyladit.

DSC_2737

Kozí sýr byl podávaný hodně rustikálně, bez zbytečných okras a uměleckých kreací. I tady se zjevně šlo po chuti kvalitních surovin. Sýr, tousty i medové ořechy byly skvělé, vše doplňoval výborný čerstvý salát, doplněný plátky marinované červené řepy. Chuťově byla výborná, jen se nám zdálo, žeby plátky mohly být trochu tenčí. Tohle byly spíše pláty.

DSC_2739

Když jsme dojedli hlavní chody, seděli jsme poměrně dlouho nad prázdnými špinavými talíři, než si toho obsluha všimla a odnesla je. A to i přesto, že lokál i zahrádka byly obsazeny tak odhadem z 20%. No a přišla řada na moučník. Dva knedlíky vypadaly na talíři pěkně. Překvapením bylo, že seděly na tvarohovém krému, který v menu nebyl uveden. Bohužel nakonec právě ten krém byl to nejlepší z celého jídla. Z knedlíků po rozkrojení vypadla z každého doslova polovina kompotované švestky. Takže u knedlíku, který se dal sníst tak na 4 sousta, jsme první sousto měli s chutí švestky a další tři jsme už žvýkali jen suché těsto. I proto nijak nevynikl deklarovaný perník. Oba knedlíky jsme rozkrojili a zkusili, zda půl švestky nebyl jen omyl kuchaře u jednoho kusu. Bohužel ne. Moučník jsme tedy vrátili i s komentářem obsluze.

DSC_2741

Placení proběhlo bez problémů. Celkem jsme za večeři zaplatili 552 Kč, což není nijak vysoká částka. Únětický pivovar je zcela určitě dobrou volbou i přes negativa, které jsme tu našli. Nehrají si tu na vysokou gastronomii, je to klasická česká hospoda s poctivým českým jídlem za rozumnou cenu.

1788 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »