Led 16, 2017 - Gastronomie    No Comments

Štědrý večer v Potrefené huse

 

Vloni jsme navštívili na Štědrý večer hotelovou restauraci, tentokrát jsme chtěli vyzkoušet nějakou obyčejnou. Dlouho jsme vybírali až nakonec jsme se rozhodli pro restauraci Potrefená husa přímo na Starém Městě pražském v Platnéřské ulici.

Protože jsme chtěli mít jistotu, že v restauraci najdeme místa, udělali jsme si přes webový formulář na stránkách restaurace rezervaci. Tady nastal první zádrhel. Ano po 4 dnech jsme nedostali žádné potvrzení nejen, že nám byla rezervace potvrzena ale ani že náš požadavek přijali. Poté jsme restauraci kontaktovali telefonicky a zjistili jsme, že naše rezervace je tam zapsaná, jen se nikdo neobtěžoval nám to sdělit. Restaurace se nachází kousek od stanice metra Staroměstská. Její interiér je zcela ve stylu klasických českých hospod, nicméně čistý a příjemný. Obsluha nás usadila ke stolu pro 4, kde ovšem bylo prostřeno pouze pro nás dva.

dsc_6690

Menu bylo jednoduché, přišli jsme na štědrovečerní večeři a tak jsme si dali jedno tradiční a jedno mezinárodní čtyřchodové menu. K pití jsme si dali svařené víno, nealkoholický koktejl Miami, dvě jednodecové sklenky bílého vína, lahev minerálky a fialkovou limonádu. Bohužel i tady vydávají za domácí limonádu takovou, která je namíchaná z kupovaného sirupu. A opět i tady si pletou bezovou a bezinkovou. Předně nutno konstatovat, že nás obsluhovala neskutečně příjemná a ochotná servírka, která navodila vánoční atmosféru, přestože výzdoba restaurace ji ani v nejmenším nepřipomínala. Nápoje bez problémů jen fialková limonáda měla podivnou příchuť, takže jsme ji nedopili. A pak už přišly předkrmy.

dsc_6699

Z tradičního menu to byl hovězí tatarák ručně sekaný podávaný s křupavou topinkou. Byl už namíchaný, skvěle ochucený. Topinky křupavé dozlatova osmažené s přiloženými stroužky česneku. Trochu nám k tomu všemu neladil přiložený polníček, který nebyl ničím ochucený a zjevně sloužil jen jako dekorace. Z mezinárodního menu byl v nabídce lososový tartar s limetkovým crème fraîche a opečeným toastem. Ten nás hodně zklamal. Servírován se dvěma křupavými kousky toastového chleba a opět polníčkem, doplněného půlkou cherry rajčete. Vše neochucené, jen jako dekorace. Vlastní tartar byl mdlé chuti, alespoň náznak slibované limetky s crème fraîche jsme marně hledali.

dsc_6700

Štědrovečerní rybí polévka se zeleninou jikrami a máslovými krutóny byla druhým chodem tradičního menu. Neměla chybu. Byla jemná, krémová bez nepříjemného rybího zápachu, kterého se hodně lidí obává. Polévkou z mezinárodního menu bylo slepičí consommé se zeleninou a domácími nudlemi. I to bylo skvělé. Domácí nudle výborné, celkově polévka velice dobrá. Bohužel na stolech chyběly lžíce, tak jsme o ně požádali. Obsluha přinesla džbánek, kde lžíce byly umístěny stranou, která se vkládá do úst nahoru. Tedy každý je mohl ohmatat. Hodně nehygienické.

dsc_6704

Ze dvou hlavních jídel v tradičním menu jsme si vybrali smažený telecí řízek obalovaný v corn flakes s vánočním bramborovým salátem. První výtkou bylo to, že se nejednalo o řízek ale dva miniřízečky, což mohlo být v menu uvedeno. Řízečky byly dobré, obal křupavý a i poměrně šťavnaté. Výtečný byl bramborový salát, na kterém jsme si opravdu pochutnali. Steak z norského lososa podávaný s estragonovou omáčkou na lehkém čočkovém salátu byl hlavním chodem mezinárodního menu. Lososa s čočkovým salátem jsme měli poprvé a konstatovali jsme, že to je skvělá kombinace. Takže za tenhle hlavní chod kladný bod.

dsc_6709

Na závěr k dezertu jsme si ještě dali espresso. Servírka se nás na nic dále neptala a přinesla perfektní chutné espresso i s mlékem a vodou. O to více nás pak překvapilo na účtu napsané “espresso picollo”. Takže obsluha zjevně odborně výše, než vedení restaurace. Dezert byl u obou menu stejný, tedy jablečný závin s vanilkovou zmrzlinou a mátou. Byl výtečný a byla to skvělá tečka za celou večeří.

Placení proběhlo bez problémů, celkem jsme zaplatili 1.781 Kč. Protože jsme své výhrady k předkrmu s lososem sdělili obsluze, ta nám z vlastní iniciativy neúčtovala jednu skleničku vína, protože menu bylo za jednotnou cenu. Příjemný a opravdu vstřícný přístup. Celkově nás štědrovečerní večeře v Potrefené huse nijak zvlášť nenadchla. Průměrným cenám odpovídalo i poměrně průměrné jídlo a atmosféra. Nad to vysoko ční jen skutečně skvělá obsluha.

2741 lidí celkem si to přečetlo. 2 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »