Srp 17, 2017 - Gastronomie    No Comments

U Čiriny jsme se dobře najedli

 

V Navrátilově ulici na Novém městě pražském se nachází nenápadná restaurace U Čiriny. Ž je to jméno nějak povědomé? Ano, opravdu se jedná o restauraci bývalé osobní kuchařky prezidenta Václava Havla. Zastavili jsme se tu skoro náhodou a byli jsme příjemně překvapeni.Vchod je přes malou předzahrádku do úzké chodbičky, ze které se jde do překvapivě luxusního interiéru. My jsme ale, vzhledem k letnímu počasí, volili předzahrádku.

Příjemný vrchní přinesl hned jídelní a nápojový lístek. K pití jsme si objednali 1,5 dl trentinského bílého vína, 0,7 dl karafu kohoutkové vody (stojí tady neuvěřitelných 90 Kč!!!). Z jídel nás nejvíce oslovila cibulačka, ovčí sýr na červené řepě s trhaným salátem a balsamikovou redukcí. Jako hlavní jídla jsme vybrali guláš paní Čiriny a ze specialit pomalu pečený telecí pavouček na rozmarýnu podávaný s bramborovou kaší.

Byli jsme obslouženi skutečně bleskově. Víno bylo výborné, trochu luxusně drahá kohoutková voda s plátky citronu také, obojí dobře vvychlazené.

Cibulová polévka s krutony byla klasikou. Ne pokus o nějakou Francii, jak to často je vidět v českých restauracích ale poctivá česká cibulačka. Navíc byla ozvláštněna libečkem, který jí dával skvělou další chuťovou i čichovou dimenzi.

Ani ovčí sýr nebyl servírován nijak okázale. Prostě jednoduše na salátovém lůžku. Byl výborný a se skvěle připravenou červenou řepou a křupavými toustíky to bylo opravdové pohlazení na jazyku.

Pak dorazily hlavní chody. Gulášek byl takřka ukázkový, jak z učebnice o vaření. Nádherně tmavá omáčka chutnala dokonale a maso se jen rozsýpalo. K tomu výtečné, i když trochu nasáklé tukem, placičky. Ani tady jsme nebyli zklamáni.

Telecí bylo asi nejlepším chodem, co jsme měli. O co jednodušeji bylo servírováno, o to chutnější bylo. K němu jednoduše servírovaná bramborová kaše, doplněná bylinkami a vše se proměnilo v opravdu špičkový kulinářský zážitek.

Na závěr jsme si objednali cappuccino a jako dezert lívance s marinovanými višněmi a vanilkovou smetanou. Když je přinesli a ochutnali jsme je, rázem jsme se přestali cítit jako v restauraci. Byly jako do babičky, jedním slovem dokonalé. Vanilková smetana jemná a dotvářela skvělou kombinaci s nakyslými višněmi. Těsto vláčné a neskutečně dobré.

Placení kartou proběhlo bez problémů. Celkem jsme zaplatili 1.288 Kč. Není to málo ale ani nijak moc na to, že jsme jedli v centru metropole. A vzhledem ke kvalitě to byla naprosto odpovídající částka. U Čiriny jsme vbyli spokojeni. Sand až na tu pekelně předraženou kohoutkovou vodu.

2877 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »