Říj 1, 2017 - Gastronomie    No Comments

Levandulová Lavande stojí zato

 

Na restauraci Lavande sme narazili úplně náhodou. Podnik leží na roho Lidické ulice přímo u Palackého mostu. A protože nás zaujala jejich nabídka na webových stránkách, zašli jsme vyzkoušet, zda tu opravdu tak dobře vaří.

Restaurace má malou předzahrádku situovanou k Vltavě ale my jsme tentokrát dali přednost velice útulnému a jednoduchému interiéru. Měli jsme rezervaci a hned se nás ujala velice příjemná a usměvavá servírka, která nás usadila ke stolku u okna s výhledem na nábřeží. Dostali jsme hned i jídelní a nápojový lístek.První, co nám padlo do oka bylo to, že jako teprve druhá restaurace, kterou jsme navštívili, měla na lístku uvedenou „limonádu z bezových květů“ a ne klamavě „bezinkovou“, jak má většina podniků. Tak jsme si ji také hned objednali. K tomu jednu deci moravského bílého vína rulandské šedé, aperol spritz a karafu kohoutkové vody (mají jí tady za 30 Kč). Z předkrmů nás zaujala drůbeží paštika s vinným želé a cibulovo-malinovou marmeládou a lilkovo-cuketové rolky plněné čerstvým kozím sýrem s rajčatovou omáčkou. Z hlavních jídel jsme si vybrali hovězí burger v domácí housce s cibulovou marmeládou a cheddarem s pečenými hranolky a koktejlovou omáčkou a roastbeef z hovězí kýty s křenovou omáčkou, restovanými fazolkami se slaninou a pečenými mini bramborami.

Nápoje dorazily jako první. Víno dobré, bezová limonáda skvělá. Nakonec jsme se dozvěděli, že tady ji mají opravdu domácí, protože sirup vyrábí sama majitelka restaurace. To byl velice kladný bod.

Předkrmy přišly poměrně brzy. Kachní paštika byla servírovaná ve skleničce a byla výborná. Doplňovala ji cibulovo-malinová marmeláda, na tuhle kombinaci jsme byli zvědavi, a ta byla naprosto dokonalá. K tomu ještě dva druhy chleba, zjevně pečeného také přímo v restauraci.

Rolky z cukety a lilku s kozím sýrem uvnitř byly také skvělé. K nim byla výborná voňavá rajčatová omáčka (všimli jsme si, že tady nemachrují a nehází rádobyodbornými pojmy jako „tomatová“). Takže i za předkrmy od nás měla restaurace plusové body.

Na hlavní jídla jsme chvilku čekali ale signalizovalo to jen to, že budou čerstvě připravená, žádné hotovky. Hamburger byl skvělý, šťavnatý a přísady chuťově výborně vyladěné. Koktejlová omáčka za ním nijak nezaostávala. Hranolky domácí ale bohužel tím, že byly zjevně pouze pečené v troubě, byly spíše uvařené a nekřupaly, což je jedna ze základních vlastností hranolků.

Roastbeef byl netradičně servírován v silnějších plátcích, což mu ale nijak neuškodilo, právě naopak. Výtečné šťavnaté maso perfektně doplňovala křenová omáčka a pečené brambůrky. Dnes stále ještě až moc často podávané zelené fazolky se slaninou byly dobré ale byly už jaksi navíc.

Na závěr jsme si nechali od servírky poradit, jaký že mají nejlepší dezert. Doporučila nám čokoládové suflé s domácí zmrzlinou podle vlastního výběru. A protože jsme byli v podniku Lavande, zvolili jsme zmrzlinu levandulovou. Servírka nás zcel správně upozornila, že příprava suflé bude trvat asi 15 minut. A opravdu skoro přesně na minutu jsme dezert dostali. Efektně servírovaný na břidlicové destičce. Vše bylo doplněno nakrájenou mochyní, voňavou jahodou a zrnky granátového jablka. Byl naprosto dokonalý, skutečná sladká tečka.
Placení proběhlo kartou bez problémů. Celkem jsme zaplatili 1.149 Kč. Restaurace Lavande potvrdila naše očekávání a skvěle jsme si tady pochutnali. Navíc restaurace vychází velice vstříc i hostům s bezlepkovou dietou. Přibližně polovina jídel je nabízena na lístku i v bezlepkové variantě. Do Lavandy určitě stojí zato zajít.

2330 lidí celkem si to přečetlo. 2 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »