Říj 20, 2017 - Gastronomie    No Comments

Oáza masožroutů U koryta na Klokočné

 

Vydali jsme se do obce Klokočná nedaleko Prahy. Ale tentokrát nikoliv do známé restaurace U Sapíků ale do jiného podniku, který leží nedaleko. Občerstvení U koryta nás lákalo především tím, že jsme o něm slyšeli někdy až neuvěřitelné pověsti.
Pokud se nepodíváte podle adresy do navigace nebo na mapy, restauraci jen tak nenajdete. Z hlavní ulice je to zcela obyčejný rodinný domek, stejně jako mnoho dalších kolem. Pouze v boční uličce objevíte na jeho straně zarostlý poutač na pivo, který ale lze snadno přehlédnout. Vzadu za domem je dřevěná stylová přístavba a to je právě hledaná restaurace U koryta. Otevřeno mají pouze od středy do pátku večer od 17 hodin, v sobotu od 12 do 23 hodin a v neděli od 12 do 17 hodin. Z naší zkušenosti mimo otevírací dobu se ani nedovoláte kvůli rezervaci. Tu nám všichni doporučovali, protože často se prý stane, že je lokál beznadějně plný. My jsme naštěstí den předem přes Klokočnou jeli a tak jsme si rezervovali stůl osobně.

Restaurace má opravdu malou kapacitu a to odhadem 25 míst. Interiér je dřevěný, s lavicemi, židlemi a stoly, rozmístěnými u stěn okolo otevřeného ohniště. Ten je nejen opticky středobodem všeho. Žádný jídelní lístek tu nečekejte. Pouze na tabuli u vchodu seznam mas, která jsou v ten den k dispozici. Důležitá je čára, která odděluje to, co je a co není momentálně v nabídce.

Šéfkuchař a majitel v jedné osobě je trochu na první pohled neruda ale jak se později ukázalo, je to jen image, který patří k místní atmosféře. V restauraci dále obsluhuje už jen jeho manželka. My jsme si z nabídky vybrali vepřovou krkovičku a roštěnou, obojí nabízené v hmotnosti 300g. 6ádné předkrmy ani dezerty nebyly k dispozici, tady je zjevně vše pouze a výhradně o kusu pečeného masa. I když paní majitelka nám říkala, že někdy mají i nějakou polévku nebo jako dezert domácí koláče. K pití jsme si objednali malou Plzeň a nealkoholické pivo. A byli jsme velice napjati, co se bude dít a co nám pan majitel naservíruje.

A děly se věci. Za chvíli přišel s tácem, na něm dva velké kusy masa, které hned hodil na rozpálený plát, který byl nad planoucím ohněm. Maso zasyčelo a začalo se pěkně opékat. A samozřejmě to hned krásně zavonělo.

Na stole nám přistály nápoje, příbory a záhadný půllitr se lžící plný čehosi, co jsme později identifikovali jako výtečné plátky česneku, nakládané s trochou feferonek. Maso se pěkně před našimi zraky opékalo a mezitím paní majitelka přinesla zezadu dva talíře plné zeleniny a asi dva centimetry tlusté krajíce chleba. Když se maso dopeklo a šéfkuchař ho dal stranou odpočinout, položil do vypečené šťávy právě ty dva chleby, které se lehce opekly a nasály všechny chutě se šťávou do sebe.

No a pak nastal konečně okamžik, kdy se vše objevilo na stole před námi. Pořádný kus voňavého a šťavnatého pečeného masa, k tomu syrová zelenina a chleba přímo nasáklý výtečnou šťávou. A jako třešnička na dortu nakládaný pikantní česnek. Prostě žádná vysoká gastronomie, žádné serepetičky s designem porcí, žádné zbytečné ozdoby nebo kreace. prostě poctivě udělaný kus masa. Obě masa byly připraveny ideálně. Vepřové šťavnaté a dokonale propečené, hovězí medium. Opravdu jsme si pochutnali i když nějaká ta sladká tečka by nebyla na škodu.

Placení proběhlo bez problémů. Musí se tu platit hotově i když jsme se dozvěděli, že brzy bude možná i platba kartou. Celkem jsme zaplatili 550 Kč, což je cena více než dobrá na to, jak skvěle jsme si pochutnali. U koryta je skvělým tipem pro milovníky minimalistické kuchyně a tak trochu punkového přístupu. Nenechte se odradit na první pohled mrzutým a nepříjemným majitelem, nakonec vám upřímně a s úsměvem popřeje dobrou chuť.

 

3909 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »