Lis 28, 2017 - Gastronomie    No Comments

Monarch je luxus za přijatelnou cenu

 

Restauraci Monarch najdete v centru hlavního města v ulici Na Perštýně. Je nepřehlédnutelná především svými velkými výlohami. My jsme ji přišli vyzkoušet na pozvání agentury, která ji mediálně zastupuje. A byli jsme opravdu zvědavi, co v centru najdeme za kvalitu.Restaurace patří stejnému majiteli, jako třeba známá Grand Cru. A není tedy divu, že i nad ní má patronát jeden z našich nejznámějších šéfkuchařů Jan Punčochář. Interiér je přes svou velkou výšku stropu a celkovou plochu poměrně útulný a příjemný. Mají tu částečně otevřenou kuchyni, takže při troše snahy se může host jít podívat, jak jsou jeho objednaná jídla připravována. Obsluha nás usadila ke stolu u okna ven. Jídelní a nápojový lístek byl k dispozici okamžitě. K pití jsme si dali domácí okurkovou limonádu, karafu kohoutkové vody (stojí tu 29 Kč) a 0,125 l bílého vína z vinařství Třebívlice. Z předkrmů jsme si vybrali v Josperu pečené mrkve v rozmarýnovém medu s čerstvým sýrem a sledě marinovaného ve kvašeném zelí s koprem, houbami a tvarohem. Zjevně největším lákadlem, na který jsou tu hrdí, je hovězí maso. Na dotaz u obsluhy jsme se dozvěděli, že pochází z USA. Proto jsme neodolali 300 g steaku z nízkého roštěnce bez kosti s restovanou růžičkovou kapustou a omáčkou z portského vína. A z klasik jsme vybrali svíčkovou z divočáka s žemlovým perníkovým knedlíkem.

Nápoje dorazily jako první. Víno dobré, jen jsme nepochopili, že už se nedává 2 deci ani 1,5 deci ale 1,25 deci (za 135 Kč). Zjevně opticky skrytá možnost prodávat víno ještě dráže. Okurková limonáda byla opravdu čerstvě připravená, ovšem bohužel dost silně přeslazená. Naštěstí jsme měli ještě vodu, kterou se dala zředit. Nicméně přeslazením byla chuť okurky takřka dokonale přebita.

Potom přišly předkrmy. Z marinovaného sledě přímo čišela ruka Jana Punčocháře a to nejen provedením ale i způsobem, jak byl předkrm na talíři upraven. Chuťově byl naprosto dokonalý, jemný, jen s lehkým kyselým nádechem. Dominovala mu příjemná chuť ryby.

Pečená mrkev v Josperu (moderní gril a trouba na dřevěné uhlí) neměla chybu. A přesto, že nejsme vegetariáni, tady opravdu maso nechybělo. Sladká mrkev, ještě přislazená medem dokonale ladila s bílým sýrem a kousky červené řepy. Prostě pohádka.

Po výtečném prvním kole jsme se tedy těšili na hlavní chody. Steak byl servírován jednoduše s kapustou v omáčce ve zvláštní misce. Na naše přání byl udělán dokonale medium. Maso bylo křehké a chutné. Stejně tak jednoduchá příloha. Za zmínku stojí výtečná omáčka z portského vína.

Svíčková z divočáka také nezklamala. Byla nejen krásně servírovaná ale i stejně tak chutnala. Maso se skutečně rozsýpalo a nijak si nezadalo s nejlepším hovězím. Knedlíky příjemně voněly a chtnaly po perníku, což jídlu dávalo další chuťovou rovinu. Omáčka krásně tmavá a silné a ideálně vyvážené kyselé a sladké chuti.

Na závěr jsme si objednali jeden ze tří nabízených dezertů, tedy krupicovou kaše se skořicí a perníkovou zmrzlinou. Objednali jsme jednu porci se dvěma lžičkami z důvodu abychom mohli plnou porci vyfotit. Bohužel kuchyně byla až příliš kreativní a naservírovala nám porci rozdělenou na dvě, jak nám sdělila obsluha. Takže na snímku je zřejmě jen poloviční porce. Kaše výtečná lehoučká, lehce politá máslem a posypaná skořicí nahoře s výtečnými perníkovými čipsy. Zmrzlina se ukrývala ve středu porce. Byla opravdu skvělá.
Protože jsme přišli na pozvání podniku, k placení samozřejmě nedošlo. Celkem by nás ale večeře vyšla na 1.817 Kč. Zda je to moc nebo to odpovídá, to si musí zhodnotit každý sám. Samozřejmě nejdražší položkou je tu steak, který vyjde na 230 Kč/100 g. Monarch asi není restaurací, kam bychom chodili několikrát týdně na večeři ale určitě je to vhodný podnik pro luxusní večeři třeba při nějaké slavnostní příležitosti.

1708 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »