Úno 17, 2018 - Gastronomie    No Comments

Brandýská Melicharka byla propadákem

 

Melicharka je restaurace s bowlingem v Brandýse nad Labem. Protože jsme na známém serveru našli, že je mezi nejlépe hodnocenými ve městě a okolí, rozhodli jsme se, že ji také vyzkoušíme.
Restaurace se nachází na kraji průmyslové zóny. Trochu nás zarazilo, když nás na zdi cestou ke vchodu vítala tabule s letní nabídkou jídel (byli jsme tu v lednu). Nicméně jsme se nenechali odradit a vstoupili do velice pěkného a útulného interiéru, členěného do dvou místností. Byli jsme tentokrát tři a měli jsme předem rezervaci. Příjemná servírka nás usadila a nabídla jídelní lístky.

K pití jsme si objednali nealkoholické pivo, limonádu ze syrobu Kitl, zelený čaj a karafu kohoutkové vody (za 40 Kč). Jako předkrmy jsme zvolili domácí chléb se škvarkovou pomazánkou a červenou cibulí a vepřový rilletes ve vlastní šťávě ve sklenici s cibulkou a domácím chlebem. Z hlavních jídel jsme vybrali candáta na šalvěji s máslovou zeleninou a hráškovým pyré, konfitované kachní stehno s karamelizovaným červeným zelím a karlovarským knedlíkem a svíčkovou na smetaně s domácím karlovarským knedlíkem a brusinkami. Jak předkrmy, tak candát a svíčková se pyšnily na jídelním lístku logem „Czech Specials“, což je certifikace s finanční podporou Czech tourismus a fondů EU.

První přišly nápoje a byly zcela v pořádku. Pak dorazily i předkrmy. Škvarková pomazánky byla chutná změklá, zakže se dala krásně na také výborný domácí chleba namazat. Ta nás opravdu pozitivně naladila. Vepřově rilletes byly chuťově také výborné, i když možná chtěly před servírováním nechat trochu povolit. Byly z lednice zcela ztuhlé a tak konzumaci předcházelo pracné dolování ze skleničky.

Pak dorazila hlavní jídla. Candát nevypadal vůbec špatně. Byl skvěle připravený, měkký a šťavnatý. Bohužel postrádal stopu po jakémkoliv ochucení a už vůbec ne deklarovanou šalvějí. Zelenina i hráškové pyré nebyly vůbec špatné.

Konfitované kachní stehno už bohužel na první pohled prozrazovalo, že kuchař zřejmě nepochopil, jak se připravuje. A po ochutnání bylo vše jasné. Nejen, že stehno po vytažení z tuku pobylo zjevně v troubě nebo pod grilem jen pár vteřin a tedy kůže byla spíše vařená, než opečená ale i maso bylo tuhé, takže konfitování bylo zcela k ničemu. Naopak zelí bylo výborné i karlovarské knedlíky.

Třetím hlavním chodem byla česká klasika, tedy svíčková na smetaně. Ze zkušenosti víme, že ta většinou prověří kvalitu výkonu kuchyně. Stejně jako všechny chody jsme ji ochutnali všichni. Bohužel všichni jsme se shodli, že omáčka je hořká. Těžko říci od čeho ale většinou je to, když se připálí. Takže jsme už dál v konzumaci nepokračovali a jídlo vrátili.

Na závěr jsme si objednali dva dezerty. První byly gratinované maliny s vanilkovým krémem mascarpone druhý čokoládový fondant s medovou omáčkou z lesního ovoce. Nevím, zda se nám kuchař nechtěl pomstít za vrácenou svíčkovou ale co jsme dostali na stůl byla úplná katastrofa. Gratinované maliny přišly v klasické mističce, která ovšem byla zvenčí opatlaná, jak asi směs do ní kuchař naléval. Přestože dezert vypadal na první pohled dost nechutně, museli jsme ho ochutnat. V mističce se nalézal jakýsi řídký krém, v němž plavaly maliny. Na jeho povrchu ani stopa po nějakém gratinování, místo toho loužičky tuku. Možná, že to dělal i ten opravdu nechutný vzhled ale chuťově jsme byli zklamáni.

Čokoládový fondant byl snad ještě horší. Na stole nám přistál talíř a na něm to vypadalo, jako porce, co někdo načal a vrátil. I když nás to odpuzovalo, opět jsme prostě ochutnat museli. Fondant byl vlastně piškot, po tekuté čokoládě, tedy základní vlastnosti fondantu, nebylo ani památky. Prostě celý propečený skrz na skrz. Dál jsme už neochutnávali a nechali oba dezerty odnést.
Placení u velice přijemné a ochotné servírky proběhlo kartou bez problémů. Ona sama byla zjevně smutná z naší nespokojenosti. Celkem jsme zaplatili 835 Kč a to nám servírka nepočítala vrácenou svíčkovou (dezerty jsme vrátili až po vystavení účtu). Za výkon, který kuchyň předvedla to bylo skutečně mnoho. Restaurace Melicharka je asi více zaměřena na ten bowling, než na gastronomii. Nebo sem chodí opravdu nenároční hosté, kteří sní vše. My jsme byli velice zklamáni a tahle restaurace opravdu nestojí za doporučení.

2132 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »