Úno 26, 2018 - Gastronomie    No Comments

Karlínský Grils – tady kuřata neumřela zbytečně

 

Pražský Karlín je už pár let vyhlášeným centrem pražské gastronomie všech typů a cenových hladin. Tentokrát nás oslovila nově otevřená restaurace řetězce Ambiente s všeříkajícím názvem Grils. Přestože vedení nás chtělo pozvat na jejich účet, rozhodli jsme se, že toho nevyužijeme a restauraci navštívíme jako běžní hosté inkognito.

Restaurace nebo spíše bistro leží hned vedle Karlínského náměstí. Sympatické je, že už zvenčí může kolemjdoucí skrz prosklené stěny přehlédnout vše, tedy nejen prostor pro hosty ale i celou kuchyň. Vnitřní prostor je členěn do tří místností, tedy vlastní kuchyně s výdejovým pultem a dvou prostor s jednoduchými ale vkusnými stoly, židlemi a lavicemi. Vzhledem k tomu, že se jedná o samoobslužné bistro, jídelní lístek tu nenajdete, vše je napsáno na dvou tabulích. A to je první potíž, na kterou jsme narazili. Nabídka jídel je hned u dveří ale když postoupíte k pultu, kde si máte objednat, ocitnete se od tabule za rohem a tedy buďto si musíte vše dobře pamatovat nebo si s sebou přinést papírek, na který si vše poznamenáte. V jinak nápaditě zvoleném konceptu je to hodně velký úlet.

Grils je zaměřeno výhradně na grilovaná kuřata. Nabídka tu není nijak rozsáhlá, pouze grilované kuře vcelku nebo trhané v sendviči a pár příloh. My jsme si tedy dali čtvrtku kuřete, sendvič s trhaným kuřecím masem, grilované brambory s máslem, grilované zelí, uzenou majonézu a sýrovou omáčku. Jako dezert jsme objednali jediný, co byl v nabídce, tedy grilované jablko. K pití jsme si dali dvě hruškové limonády a karafu kohoutkové vody (mají ji zdarma). Jídlo jsme si objednali, dostali lístek s číslem a šli si vybrat místo a čekali na to, až nás obsluha vyvolá. Naše menu bylo hotové rychle a tak jsme si ho na tácu odnesli ke stolu.

Limonády byly výborné. První jsme ochutnali to, co nás nejvíce zaujalo a s čím jsme se dosud nikde nesetkali, tedy grilované zelí. Byl to vlastně salát v asijském stylu, kde grilované kusy syrových zelných listů byly smíchány s koriandrem a dochuceny sezamovými semínky. Nebylo to vůbec špatné a hlavně zcela netradiční.

Čtvrtka grilovaného kuřete, co se na ní dá vylepšit nebo zkazit? Jak jsme poznali v Grils, vylepšit se dá a to volbou kvalitní suroviny. Jak jsme se od obsluhy dozvěděli, používají výhradně kuřata z Rašovic, kde je známý chovatel, který kuřata vykrmuje tradičně, tedy pomalu a nikoliv jako brojlery. Takže maso je pevnější, šťavnatější a výrazně chutnější. A takové kuře jsme měli. Nebylo zbytečně okořeněné a nepřesolené, prostě mělo především chuť kvalitního kuřecího masa. K němu byla i miska s výbornou šťávou.

Sendvič s trhaným kuřecím masem byl, podobně jako grilované zelí, laděn do asijské chuti. Tedy především byl bohatě posypán nasekaným koriandrem. Ale nebylo mu možno nic vytknout. Výtečné pečivo, kuře i ostatní obsah, především chutná cibule, prostě byl to skvělý chuťový zážitek a zcela určitě tip na dokonalé občerstvení nejen v bistru ale i s sebou.

Samostatnou kapitolu byly grilované brambory a omáčky. Skvělé pečené brambůrky s máslem byly důstojnou přílohou ke grilovanému kuřeti. Zcela něco unikátního byla uzená majonéza. Když na nic jiného, tak na ni bychom se do grils vždy vrátili. Sýrová omáčka nijak nezaostávala a k bramborám dokonale ladila.

Dezert nám obsluha nabídla připravit až sníme hlavní jídlo a tuhle variantu jsme také zvolili. Tentokrát jsme si nemuseli k výdejnímu pultu a přestože Grils jsou samoobslužné bistro, misku s grilovaným jablkem nám obsluha donesla až na stůl. Výborné jablko, přelité lehkou omáčkou s příchutí vanilky a posypané lehce müsli a řeřichou zakončilo náš skvělý oběd.

A na závěr k placení. Platí se hned při objednávce. My jsme za oběd dali 480 Kč, což zcela jistě za množství a kvalitu není mnoho. Nicméně i přesto jedna ne nepodstatná výtka. Ceny na účtence byly zcela rozdílné, než na tabuli s nabídkou. Celková suma se při přepočtu lišila přibližně o 30 Kč. Nutno zdůraznit, že v náš prospěch, ale i tak tu nebylo něco v pořádku. Grils nastartovalo zcela jistě nový trend, tedy jednoduché rychlé občerstvení z nejkvalitnějších tuzemských surovin a za velice přijatelnou cenu. Vsadím se, že dříve nebo později přibyde minimálně v hlavním městě několik kopií tohoto konceptu, protože úspěch bude mít zcela jistě.

2148 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »