Dub 26, 2015 - Gastronomie    No Comments

U Kroka – dobrá hospoda v Podskalí

 

Podskalí bylo vždy vyhlášeným místem v Praze, kde se dají najít ty nejtypičtější hospůdky a pivnice. Vždy se tady dobře pilo ale jestli tu kvete i dobrá gastronomie, tím jsme si nebyli jisti. Restauraci U Kroka ve Vratislavově ulici jsme tedy vybrali podle osvědčeného mezinárodního serveru.

Podnik zvenčí nijak nebudí dojem nějak zvláštní restaurace. Zvolili jsme dobu oběda, přestože v této době restaurace nabízí pouze obědové menu a stálý jídelní lístek je platný až po 15. hodině. Poté, co jsme vešli se nám objevil před očima obrázek „natřískané hospody“, v pravém slova smyslu. Místo jsme ale se štěstím našli, ti kteří přišli po nás, už museli stát a čekat u vchodu, až se něco uvolní.

DSC_0927

Usměvavá obsluha přišla takřka vzápětí. Bohužel nám přinesla pouze obědovou nabídku, na nápoje jsme se museli pracně vyptávat. Nakonec jsme zvolili zelený čaj a kohoutkovou vodu. Z menu jsme vybrali krémovou rybí polévku se zeleninou a pórkový krém s máslovými krutony, jako hlavní jídla jsme zvolili bavorský plněný kotlet s hráškem, šunkou a vejci s domácími bylinkovými špeclemi a marinovaný kuřecí plátek v bazalkovém pestu s omáčkou ze sušených rajčat a česneku s domácími bramborovými šiškami.

DSC_0928

Polévky přišly velice rychle. Kupodivu v pórkovém krému jsme žádné krutony nenašli a tak jsme se optali servírky. Její první reakce byla, že si myslí, že tam krutony napsané nejsou ale po nahlédnutí do menu rychle odkráčela do kuchyně. Po chvilce se vrátila a omluvila se a zeptala, zda krutony ještě chceme. Samozřejmě jsme si o ně řekli. Přišla s nimi zřejmě majitelka nebo provozní restaurace a velice se omlouvala ale na druhou stranu se vyjádřila, že na krutony zapoměli od počítku podávání polévky a všichni to snědli bez protestů bez nich. Zjevně opět typický znak českého hosta restaurací, který se neumí ohradit, pokud nedostane, to, co si objednal nebo to dostane ve špatnmé kvalitě. Obě polévky byly výborné, zjevně poctivě uvařené, pokud v nich byly nějaké polotovary nebo dochucovadla, byla skutečně skvěle maskována. Nám obě chutnaly.

DSC_0932

Na hlavní jídla jsme si trochu počkali. Bavorský plněný kotlet byl výborný, porce skutečně poctivá, špecle chuťově dobré, jen trochu více povařené a tedy malinko blátivější konzistence, než by bylo záhodno. Marinovaný kuřecí plátek byl skvělý, marináda mu dala další chuťový rozměr. Bramborové šišky byly dobré, i když z nám neznámého důvodu byly hnědé??? Omáčka ze sušených rajčat byla trochu kyselejší, než by bylo nutné.

DSC_0935

Na závěr jsme neodolali tomu, abychom neochutnali i moučník – pudinkový řez s vanilkou a zakysanou smetanou. Ten byl kupodivu největším zklamáním. I když s pořádnou dávkou šlehačky, byl hodně suchý i když chuťově dobrý. Pudink totiž tvořil jen několik milimetrů silný potěr řezu.

DSC_0937

Placení proběhlo bez problémů a v pořádku. Byli jsme asi jediní, kdo platil u stolu, ostatní stáli frontu na placení u baru. Obsluha nám řekla, že to lidé tak sami chtějí, protože je to pro ně rychlejší. Celkem jsme zaplatili 296 Kč.

Restaurace U Kroka potvrdila, že i obyčejná hospoda může podávat dobrá jídla. Její obliba je zřejmá. V době obědů se restaurace naplnila a zcela jistě se každý stůl odhadem minimálně třikrát otočil. Není to tady žádná vysoká gastronomie, servírování je spíše jednoduché, ale i vzhledem k cenám je poměr kvalita/výkon velice dobrý.

12305 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »