Kvě 27, 2015 - Gastronomie    1 Comment

Florián v Jílovém je výbornou gastronomickou volbou

 

Jílové u Prahy je stále více oblíbeným místem nejen víkendových výletů. Na náměstí je hned několik restaurací a kaváren. My jsme dostali tajný tip na restauraci U Floriána, která je údajně u místních už vyhlášená nejen interiérem ale také kvalitním jídlem.

Nejprve jsme se podívali na webové stránky restaurace. Na těch nás zaujal údaj, který najdete jen u mizivého zlomku restaurací v ČR – plné jméno majitele a provozovatele podniku, tedy nikoliv jen anonymní stránky nebo nic neříkající firma. Bohužel většina restaurací u nás tento údaj z více či méně pochopitelných důvodů nezveřejňuje. To byl úplně první signál, že na pověstech o kvalitě něco bude. Přece by majitel nešel se svým jménem na trh, kdyby nebyl přesvědčen o kvalitě.

DSC_1856

Restauraci jsme našli hned, jen nás trochu překvapilo, že sídlí ve značně omšelém domě, jehož venkovní vzhled vůbec nekoresponduje s krásným interiérem, do kterého jsme vstoupili. Stylový historizující nábytek, hořící krb, stylové lustry, to vše navodilo tu správnou atmosféru na dobrý oběd. Nutno podotknout, že jsme si udělali předem rezervaci a udělali jsme dobře. V sobotu v poledne byla restaurace takřka beznadějně plná.

DSC_1862

Jídelní lístek tu mají středně rozsáhlý s vegetariánskými jídly i třeba bio steaky. Ale hlavní část obsahuje vesměs nabídku tuzemské klasiky. Vybrali jsme si z denní nabídky žampionovou krémovou polévka a ze stálého menu slepičí polévku s domácími nudlemi. Obě polévky byly výborné, jen ve slepičí nebyly domácí nudle ale jak i potvrdila servírka, nudle kupované, chuťově dost fádní, což kontrastovalo s výtečnou a silnou chutí a vůní polévky. Chtěli jsme ochutnat i některý z předkrmů a tak jsme zvolili domácí zaječí paštiku s mandlemi, rybízovou zavařeninou a opečenými bagetami. Té se nedalo vytknout opravdu nic, prostě to byla gastronomická pohádka.

DSC_1869

Z hlavních jídel jsme se po delším rozvažování rozhodli pro konfit z vodňanské kachny s červeným zelím, višňovým džemem a chlupatými knedlíky a pro jehněčí sekané grilované biftečky se zeleninovým salátem. Obě jídla byla servírována klasicky rustikálně, bez zbytečných ozdob a uměleckých kreací. Jehněčí biftečky byly skvostné, šťavnaté a jemné. Myslím, že by si na nich pochutnal i ten, kdo ze zásady odmítá jíst jehněčí maso, protože mu „smrdí“. Tady ani stopa po typické chuti skopového, jen jemnost a šťáva. Kachní konfit byl také chuťově dobrý, zelí výborné a chlupaté knedlíky přesně, jak mají být. Jen kachna měla kůži slizké konzistence, i když barvu jako po opečení. Kuchař zřejmě nepochopil, že kachní konfit je třeba dát zapéct těsně před podáváním, aby kůžička byla křupavá.

DSC_1865

A sladkému na závěr jsme nemohli také odolat. Domácí čokoládový dort s nugátem sliboval dostatečný sladký zážitek. A nemýlili jsme se. Byl opravdu výborný, hutný, plný čokolády. Šlehačka domácí, voňavá, chutná. K pití jsme měli čaj z čerstvé máty, ledový čaj a vodu z kohoutku. Ledový čaj byl tady bohužel z plechovky, což je trochu nepochopitelné. Copak nikdo neumí udělat pár litrů domácího čaje a dát ho do lednice? Jinak vše ostatní bylo v pohodě, kohoutkovou vodu si u Floriána neúčtují, takže další pozitivní bod.

DSC_1870

Obsluha a obecně atmosféra v restauraci je velice příjemná. Cítili jsme se velice útulně a to samozřejmě mělo vliv i na to, jak nám chutnalo. Falešným tónem celého gastronomického koncertu u Floriána byla cesta na WC. Resaurace má otevřenou kuchyň, kolem které prochází každý host, který si potřebuje ulevit. Pohled do kuchyně byl dost tristní. Kuchaři vesměs oblečeni do umaštěných a špinavých bílých triček spíše připomínali zaměstnance nádražního bufetu. Pokud se restaurace chce prezentovat otevřenou kuchyní, měli by ji reprezentovat i kuchaři svou vizáží.

Přes drobné nedostatky je restaurace u Floriána příjemným překvapením. Jídlo kvalitní, chutné a za férové ceny. Celkem jsme zaplatili 622 korun. Zcela jistě při cestě do Jílového u Prahy tenhle podnik stojí za návštěvu.

 

PS: Protože jsme přes třetí osobu poslali vzkaz, jak se nám U Floriána líbilo jrho majiteli, ten týden po naší návštěvě kuchaře zcivilizoval a nakoupil čisté rondony.

4131 lidí celkem si to přečetlo. 2 lidí si to dnes přečetlo.


1 Comment

  • Rádi se synovo rodinou k Floriánovi chodíme. Jsme vždycky spokojeni.

     

Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »