Čvc 5, 2015 - Gastronomie    No Comments

Nebespán nevyrostl do nebe ale docela dobře vaří

 

Nebespán – tak tenhle podivný název restaurace nás oslovil natolik, že jsme neodolali si na náměstí v Kašperských Horách zajet. Dopředu nutno říci, že se nejedná o žádné centrum náboženské sekty, jak by se mohlo z názvu zdát. Restaurace je pojmenována podle místní historické šachty, kde se dobývalo zlato.

Restaurace, která se ovšem oficiálně prezentuje jako kavárna, sídlí v pěkném historickém domě na náměstí, hned vedle služebny Policie, známé z televizního seriálu. Do restaurace se vstupuje chodbičkou, kde je také vstup do dětské herny, na zahradu a do apartmánů, kde se dá ubytovat. Vlastní restaurace je rozdělena do dvou prostor, hlavní místnosti a menšího salonku. Vše budí dojem klasické francouzské hospůdky. Útulné prostředí s malým krbem, piánem a neformální celkovou atmosférou.

DSC_3443

Příjemná obsluha nám přinesla jídelní a nápojový lístek. Kupodivu ten nápojový byl několikrát větší, než jídelní. Je to tím, že v Nebespánu mají každý den novou nabídku. Celkové složení menu bylo pro nás překvapením. Žádná francouzská kuchyně, jak jsme podle stylu interiéru očekávali,se nekonala, snad s výjimkou quiche. Nabídka byla směsí všeho možného, od tortily po řecký salát. Zkusili jsme tedy to, co nás oslovilo nejvíce – polévku z červené čočky se zeleninou, burger z irského hovězího v briošce s kozím sýrem a marmeládou z červené cibule a grilované vepřové koleno se zelným salátem a bramborovými plackami. K pití domácí levandulovou a pampeliškovou limonádu a kohoutkovou vodu, která je tady zpoplatněna 35 Kč za karafu, kterou obsluha neustále dolévá.

DSC_3452

První dorazily limonády. Obě naprosto skvělé, voňavé a opravdu domácí. Bohužel vodu z kohoutku jsme nedostali, museli jsme obsluhu upomenout, když přinesla hlavní chody. Polévka přišla se značným zpožděním, přestože nás v restauraci bylo asi pět hostů. Chuťově byla dobrá, nicméně byl to spíše vývar s trochou čočky, než polévka, kde by červená čočka hrála hlavní roli. K ní byl servírován výborný čerstvý chléb.

DSC_3454

Burger vypadal na první pohled velice pěkně a tak jak vypadal, tak i chutnal. Chutě byly skvěle vyvážené. Maso šťavnaté a nepřekořeněné, takže vynikla jeho původní chuť. Na burgru jsme si opravdu pochutnali. Vepřové koleno přišlo na dvou talířích. Na tom druhém byl salát a bramborové placky. Kolínko mělo krásnou barvu a vonělo taky zajímavě. Očekávali jsme klasiku, ale byli jsme překvapeni. Z vůně i chuti bylo jasné, že je laděno spíše mírně do orientálního stylu, díky koření. Maso se jen rozsýpalo a na rozdíl od mnohých jiných restaurací se kůžička dala normálně krájet a byla poživatelná. O co krásnější chuťový zážitek nám připravilo kolínko, o to horší to bylo s jeho přílohou. Zelný salát byl dobrý, ale trůnily na něm dvě cherry rajčata. Ohřátá a nerozpůlená. Protože nebyla až tak malinká, při jejich krájení pěkně vystříkl jejich obsah po stole. Bramborové placky byly udělány na způsob spíše švýcarských rösti. Tedy nahrubo nastrouhané brambory a opečené na pánvi. Bohužel byly tak silné, že povrch byl křupavý, vnitřek nepříjemně mazlavě uvařený. Navíc byly zcela neochucené.

DSC_3455

V průběhu konzumace nás překvapilo, že přes restauraci začali chodit lidé s krabicemi se zbožím. Sice jsme tak viděli, co si restaurace objednala a co jí dodavatelé přivezli, ale zásobovat restauraci v jednom z nejvytíženějších časů v týdnu, v pátek večer, je hodně podivný zvyk. Trochu nás ti lidé s krabicemi při jídle znervózňovali.

DSC_3458

Po hlavním chodu jsme nemohli neobjednat krásně vypadající zákusky, vystavené v prosklené chladicí vitríně u baru. Dali jsme si tvarohový dort a jablečný koláč. K tomu jsme ochutnali jednu z domácích specialit, které si v Nebespánu je možné i zakoupit – vaječný likér. Dezerty i likér byly opravdu skvělou tečkou za naší večeří.

DSC_3459

Placení proběhlo bez problémů, i když je nutno zdůraznit, že v Nebespánu nezaplatíte kartou, tady berou výhradně hotovost, což je v rychle se rozvíjejícím turistickém regionu podivné. Celkem jsme zaplatili 668 Kč. Restaurace Nebespán nabízí příjemné prostředí s celkem slušným jídlem a pitím. Přes některé negativní tóny, bychom se sem klidně na jídlo vrátili.

1892 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »