Zář 1, 2015 - Gastronomie    No Comments

V Mitrově s kvalitou ale stále ještě na půli cesty

 

Mitrovský dvůr, areál chovatele skotu Angus v malé obci Mitrov na Českomoravské vysočině. Nedílnou součástí areálu je také pěkná restaurace, která nás tentokrát zlákala. Tady totiž vaří převážně z potravin, které si sami vyprodukují. Cesta byla dlouhá, Mitrov je opravdu skoro na konci světa, nedaleko od areálu opravdu končí silnice.

Restaurace je nedílnou součástí objektu, ve kterém je i prodejna místních produktů a vzadu celý provoz od porážky až po finální zpracování masa. Okolo jsou jen pastviny a stáda krav. Protože jsme přišli ve všední a velice horký den, předpokládali jsme, že nemusíme místa předem rezervovat. A opravdu v restauraci byly obsazeny pouze asi čtyři stoly. Přestože je před restaurací pěkná předzahrádka, raději jsme v letním poledním parnu dali přednost klimatizovanému interiéru. Ten je příjemný moderní s výzdobou, týkající se, jak jinak, krav a býků a taky zjevně další oblíbené činnosti majitele – jezdectví a rodeu.

DSC_5024

V době, kdy jsme do restaurace přišli, obsluhovala všechny hosty jedna servírka. Jídelní lístky nám přinesla rychle ale dále už byly trochu problémy. Objednali jsme si jako předkrm hovězí tlačenku s octem a cibulí, tatarák s vejcem a topinkami na sádle a flank steak z bio masa z místního chovu s gratinovanými bramborami. Chtěli jsme si nechat poradit, který vybrat, protože steaků je v nabídce široký výběr. Bohužel servírka byla zjevně naším dotazem překvapena a zjevně zaskočena, takže jsme se dočkali jen velice rozpačitých a nepoužitelných informací. K pití jsme vybrali džbánek kohoutkové vody a sklenici jablečného džusu. Nutno říci, že už na objednání jsme čekali trochu déle, než bývá zvykem. Ale pak už nastalo opravdu nekonečné čekání.

DSC_5034

Když jsme čekali nasucho u stolu už více jak čtvrt hodiny, u servírky jsme alespoň pití reklamovali. Její reakcí ale bylo pouze sdělení, že nestíhá. Nakonec se v lokále objevila další servírka a konečně se začalo něco dít a my jsme se dočkali alespoň vody a džusu. Po asi čtyřiceti minutách po našem příchodu do restaurace dorazil talíř s předkrmem. Tlačenka vypadala skvěle a i domácí chleba, který k ní byl servírován. První jsme ochutnali okraj, který nebyl namočen do octa a opravdu, jen se rozplývala na jazyku a jak konzistencí, tak chutí vynahradila dlouhé čekání. Bohužel zbytek porce byl zalitý velice agresivně chutnajícím octem, který veškerou chuť tlačenky spolehlivě přebil.

DSC_5035

Po dalším, tentokrát už kratším čekání dorazily hlavní chody. Byli jsme zvědaví hlavně na steak, protože servírka při objednávce se vůbec neptala, jak ho chceme udělaný. To je v restauraci, kde steaky jsou vlajkovou lodí její nabídky, trochu divné. Nicméně steak byl udělaný medium a byl skvělý, stejně jako gratinované brambory. Tatarák za steakem nijak nezaostal. Byl skvěle dochucený, chuť kvalitního masa v něm vynikla a dobré topinky jen vše doplnily.

DSC_5037

Placení proběhlo zcela bez problémů. Za náš oběd jsme zaplatili celkem 640 Kč. Dá se tady platit jak hotově, tak kartou. Restaurace Mitrovský dvůr v nás zanechala rozpačitý dojem. Nádherné prostředí, špičková kvalita surovin, naprosto férové ceny, to jsou hlavní pozitivní zážitky. Bohužel slabý výkon obsluhujícího personálu a v případě tlačenky i kuchyně byl zase negativem. Překvapila nás i skladba nabízených nápojů. V restauraci, která všude zdůrazňuje používání bio produktů, by host očekával větší nabídku například přírodních ovocných šťáv a nikoliv chemických tekutin jako je Red Bull nebo Semtex. V Mitrovském dvoře zjevně umí velice dobře produkci kvalitního biomasa a dalších produktů, ale vést restauraci se stále klopotně učí. Přes všechna negativa bychom se sem určitě na dobrý steak vrátili.

DSC_4979

1719 lidí celkem si to přečetlo. 2 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »