Čvc 29, 2014 - Gastronomie    No Comments

Na rynku více importu, než českého

 

V květnu otevřel jeden z “Kluků v akci” – Filip Sajler projekt “Pankrácký rynek”. Zvuk názvu projektu zní harmonií domova, selských dobrot a klasického trhu. Proto jsem byl napjatý, jak to bude vypadat a těšil jsem se, že bych si tam i něco nakoupil.
Vše je umístěno vedle OC Arkády na Pankráci. Pamětníci uroní slzu, protože Pankrácký rynek je umístěn v poslední části objektu bývalého pankráckého Tuzexu (zbytek už je stržen). DSC_5835_1
Uvnitř je pěkně zrekonstruovaná hala, po jejímž obvodu jsou malé krámky a celé čelo proti vchodu zabírá samoobslužná restaurace. Celý střed prostoru vyplňují stoly restaurace.  Trochu si myslím, že autor projektu se silně inspiroval ve smíchovském Wine&Food marketu. Bohužel na Pankráci, přestože je Rynek mnohem lépe dopravně dostupnější, bylo v době mé návštěvy celkem asi 5 zákazníků. A podle sdělení jedné z prodavaček, není to jindy o moc lepší. Údajně za to může špatné načasování otevření, tedy těsně před prázdninami.
Osobně si myslím, že není vůbec špatný nápad v nevyužité budově zřídit vedle velkého obchodního centra malou tržnici. Ale musela by to být skutečná tržnice. Bohužel z domácí provenience tady nakoupíte snad jen pečivo a maso. Jinak vše ostatní je z dovozu. Francouzské paštiky, italská vína nebo mořské ryby se dnes dají nakoupit v mnoha dalších specializovaných obchodech i v supermarketech a není důvod, proč bych pro ně měl chodit právě sem. Snad jen maličké řeznictví, které se krčí v rohu, by mohlo stát zato.
DSC_5819_stitch_1
Majitel nezapře, že se cítí dobře v podnikání v cateringu a gastronomii obecně. Hlavní je tedy na Rynku samoobslužná restaurace. Ke kvalitě jídel nemohu nic říci, protože jsem je neochutnal. Trochu mne odrazovaly poměrně vysoké ceny a ještě jedna věc. Pokud jsem dobrý kuchař a jsem hrdý na svá jídla, pak samozřejmě předpokládám, že hosté ode mne očekávají, že jim jídlo vytvořím kompletní aby vše perfektně ladilo. Bohužel v mnoha českých restauracích (a bohužel i na Rynku) si jídlo v rámci stálé nabídky sestavuje host sám tím, že si vybere z jídel a k němu si vybere přílohu. Denní nabídka kupodivu je už i s přílohou. Vidím v tom tak trochu podraz na zákazníka, který také vidí cenu jídla a v prvním okamžiku si neuvědomí, že k němu ještě musí přičíst cenu přílohy (tady 50– Kč za grilovanou zeleninu resp. 35.- Kč za další přílohy).
Z Pankráckého rynku jsem byl hodně zklamaný. Nenabízí, až na dvě výjimky (pekárnu a řeznictví) nic, pro co bych zrovna sem musel jít. Bohužel přes svůj libozvučný název je to obyčejná prodejní hala, kde si nájemci mohou prodávat, co chtějí bez ohledu na původ a kvalitu. Je to škoda, protože právě toto je jeden z neuralgických bodů “farmářských trhů“. Pokud budete na nákupu v Arkádách, podobné nebo stejné zboží si nakoupíte tam, nicméně doporučuji každému, aby se sám přesvědčil na vlastní kůži a peněženku. Já osobně už nemám důvod se do Pankráckého rynku vracet.

Zdar a sílu

3508 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »