Říj 24, 2015 - Gastronomie    No Comments

Jídlo dokonalé, informovanost hostů trochu horší

 

Kastrol, to je jednoduchý, ale vše říkající název restaurace u pražského sídliště Velká Ohrada. Jak se lze dočíst na webových stránkách, je propojena stejnými majiteli s vyhlášenou restaurací Na Pekárně. Tam jsme si už v minulosti hodně pochutnali a tak jsme s napětím očekávali, zda podobný zážitek nás čeká i v Kastrolu.

Restaurace je hodně mimo hlavní silnice a ulice a tak je dobré se nespoléhat na vlastní orientační smysl ale najít si ji na mapě nebo v navigaci. Sídlí doslova v zastrčeném koutě mezi rodinnými domky na dohled od sídliště. Budova zvenčí vypadá jako bývalý statek, což asi bude i pravda. Před restaurací je i předzahrádka, kde jsou připravené i misky s vodou pro případné čtyřnohé kamarády hostů. Dovnitř do restaurace je psům vstup zakázán.

DSC_6176

Udělali jsme si předem rezervaci a jak se ukázalo, byl to dobrý nápad. Hosté, kteří přišli bez rezervace na nedělní oběd, měli smůlu a museli si eventuálně 2 hodiny počkat. To byl první pozitivní signál, že restaurace má zřejmě velice dobré jméno. Příjemná servírka nás usadila je stolu v jedné ze dvou místností, které restaurace má. Interiér je příjemný, nevtíravý, nehonosí se žádnými designovými finesami ani rádobyrustikální výzdobou. Druhý signál, že tady jde zjevně v první řadě o kvalitu jídla a ne o ohromení hostů interiérem.

DSC_6177

Jídelní lístek je krátký ale bylo z čeho vybírat. Nakonec jsme se rozhodli pro variaci tří předkrmů dle šéfkuchaře, záměrně jsme se neptali, co budou žač, nechali jsme se překvapit. Neodolali jsme nabídce kulajdy s hříbky a pošírovaným vejcem a jako hlavní chody jsme vybrali posvícenskou kachničku s bílým a červeným zelím a houskovým a bramborovým knedlíkem a dále jelení ragú s šípkovou omáčkou a bramborovými noky.

Nápojový lístek jsme bohužel nedostali ale servírka nám jako nealko nabídla domácí limonády. Vybrali jsme zázvorovou a višňovou. Bohužel se nám nedostalo informace, kolik limonády je a za jakou cenu. Takže jsme vlastně objednali zajíce v pytli. Limonády dorazily v objemu 0,4 l ve skleněných džbáncích s brčky. Už první lok potvrdil, že jsou opravdu domácí a nikoliv z průmyslově vyráběných sirupů. Byly oba naprosto dokonalé, osvěžující a byli jsme jen zvědavi, kolik nám za ně restaurace bude účtovat.

DSC_6180

Polévka přišla, na naše přání, současně s předkrmem. Kulajda voněla krásně už z dálky a chuť si s vůní nijak nezadala. Byla prostě skvělá a po limonádách připravila další okouzlující gastronomický zážitek. Variace předkrmů se skládala ze zvěřinové paštiky, vepřové teriny a škvarkové pomazánky. Opět se jim nedalo nic vytknout, vše poctivě připravené chutné a jednoduše servírované. K tomu košík s výborným chlebem a zjevně domácím bílým pečivem.

DSC_6182

Na hlavní chody jsme chvilku čekali ale vyplatilo se. Kachnička perfektně upečená, jen opět nemoc českých restaurací – minimálně slaná kůžička. Na posvícení u babičky bychom takovou kachnu vrátili. Výmluva, kterou často v restauracích slyšíme, že hosté nemají rádi přesolená jídla, je mimo. Pokud si objednávám pečenou kachnu nebo husu, musím počítat s tím, že na křupavé kůži budou vysráženy krystalky soli a tedy bude slaná. Nicméně kromě této výtky bylo maso výborné, knedlíky domácí a zelí chutné. I když jsme očekávali malinko více fantazie a ne jen prostě kyselé zelí.

DSC_6184

Pokud se někdo hádá, zda „na šípkové nebo se zelím“ (i když šlo o kance), tak po ochutnání jeleního ragú v Kastrolu musíme jednoznačně prohlásit – jen a pouze se šípkovou. Maso i omáčka byly dokonalé a bezchybně k sobě ladily a doplňovaly se. K tomu jemné domácí noky a cítili jsme se v gastronomickém nebi. Byl to nejlepší chod, který jsme tu ochutnali.

DSC_6185

Na závěr jsme dostali chuť ochutnat ještě nějaký dezert. Opět jsme se nedočkali žádné nabídky černé na bílém. Ochotná servírka nám vyjmenovala všechny dezerty, které jsou aktuálně v nabídce a my si vybrali čokoládový koláč. Opět jsme se nedozvěděli cenu, což už podruhé bylo na pováženou. Nicméně stejně jako limonády s utajenou cenou a množstvím, i koláč byl famózní. Hutná chuť poctivé čokolády dominovala nade vše. K tomu voňavé jahody a porce domácí šlehačky. Jak jinak si představit zakončení skvělého nedělního oběda.

DSC_6186

Placení proběhlo hotově, v Kastrolu karty neberou, což jsme se dozvěděli už při telefonické rezervaci. Za opravdový gastrozážitek jsme zaplatili 740 Kč. Teprve z účtu jsme se dozvěděli, že limonády stály každá 50 Kč a čokoládový dort 75 Kč. Pokud si do Kastrolu zajedete, určitě neuděláte chybu. Gastronomicky je to velice kvalitní zážitek. Horší to je s informací hostů o cenách, tam se obáváme, že by obchodní inspekce udělila mastnou pokutu.

1589 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »