Lis 13, 2015 - Gastronomie    No Comments

Na Pekárně na Moravě špička, celkově lepší průměr

 

Velké Bílovice jsou jedním z nejznámějších vinařských center Jižní Moravy. Bohužel naše dosavadní zkušenost je taková, že většina restaurací v tomto regionu za moc nestojí. Neodolali jsme tedy nabídce naší známé okusit kuchyni v restauraci Na Pekárně přímo v centru Velkých Bílovic, která je prý zcela výjimečná.

Restaurace leží na dohled od hlavní křižovatky v centru obce v pěkně zrekonstruovaném zřejmě bývalém statku. Velký a z jedné strany zcela prosklený hlavní prostor restaurace působí vzdušným a moderním dojmem. Za ním je ještě jedna menší místnost, oddělená polopříčkou. Jinak nábytek střízlivý, moderní, nechybí samozřejmě ani pár vinných sudů, decentně umístěných v rohu u baru. Zaujala nás i dnes tak málo používaná čedičová podlaha jak v restauraci, tak ve dvoře statku. Perfektně ladila s celkovým vyzněním interiéru.

DSC_6720

Restaurace si zakládá na sezónním menu, takže stálý jídelní lístek jsme tu nedostali. Z nápojů nás zaujala čerstvě vymačkaná ovocná šťáva, se kterou jsme ovšem nepochodili, protože nám obsluha sdělila, že zrovna odvezli stroj do opravy, takže ji nemají. Zvolili jsme proto zelený čaj a domácí bezinkovou limonádu. Nemohli jsme neochutnat ani růžový burčák, jehož sezóna byla právě v plném proudu. Jako předkrm nám padla do oka drůbeží paštika se švestkami, polévku dne, tedy celerový krém s krutony. Z hlavních jídel jsme dali dvě naprosté klasiky, vepřová líčka na víně s bramborovým pyré a jelení guláš se žemlovým knedlíkem.

Čaj a limonáda přistály na stole velice rychle. Čaj byl dobrý, pěkně servírovaný. U limonády nás překvapila světlá barva, když bezinky jsou tmavě fialové. Naše podezření se potvrdilo po ochutnání, nebyla to bezinková ale bezová limonáda, navíc nikoliv domácí ale připravená z průmyslově vyráběného laciného sirupu a tedy zcela nevábné chuti a vůně. Korunu tomu nasadil číšník, když jsme ho upozornili, že to není bezinková z plodů, tedy bezinek, ale bezová limonáda, tedy z květů bezu. Jeho odpověď nás odzbrojila a zcela vyloučila jakoukoliv další diskuzi: „Je to bezinková, z květů bezinek.“. Jen je napováženou, zda personál s takovými znalostmi by měl pracovat v docela pěkné a vyhlášené restauraci.

DSC_6731

Na stůl, ještě před servírováním jídel, jsme dostali ochucené máslo a domácí světlý a tmavý chleba. Obsluha po našem dotazu nás ujistila, že si oba pečou přímo v restauraci sami. Byly opravdu skvělé, čerstvé, voňavé a s křupavou kůrkou. Škoda, že máslo bylo k nim trochu fádní a bez fantazie. Domácí chleba by si zasloužil mazat něčím lepším, i když i samotný nám opravdu chutnal. Drůbeží paštika, servírovaná na břidlici, byla opravdu domácí, dobře připravená a velice chutná. Švestkový džem, který byl přílohou, se k ní skvěle hodil. K tomu domácí chléb, prostě paráda. I celerový krém nezklamal. Byl silné chuti, jemné konzistence a opravdu lahodný. Takže první chody zanechaly velice pozitivní dojem.

DSC_6734

Vepřová líčka na víně byla měkká tak, že se dala krájet lžící. Opravdu chutná a jemná. I bramborové pyré bez jakýchkoliv kritických poznámek. Omáčka byla chutná, nicméně vzhledem k tomu, že líčka měla být na víně, nějak jsme postrádali významnější stopu chuti vína v ní. V centru vinařské oblasti jsme očekávali silnou vinnou chuť kvalitního vína, použitého k přípravě nebo nějakou kreaci s nezvyklým druhem vína. Takhle to byla sice dobrá ale naprosto tuctová spíše mdlejší omáčka

DSC_6738

Jelení guláš nezklamal. Servírovaný sice rustikálně, nicméně knedlíky nikoliv v klasickém „vějíři“ z plátků ale pěkně na čtvrtky nakrájené. Příjemné už od pohledu. A jak naznačil optický vjem, takový byl i čichový a chuťový. Guláš byl výtečný, dobře ochucený, maso měkké a jemné. Knedlíky chutné, perfektně uvařené. Prostě pohádka.

DSC_6737

Nakonec jsme ještě chtěli ochutnat něco sladkého a tak jsme si vybrali čokoládový koláč s hoblinkami z bílé čokolády. Byl chuťově bez vady, nicméně byl to spíše řez z čokoládové pěny. Očekávali jsme klasické hutné těsto, plné čokolády. Stačilo by to jen uvést na pravou míru v nabídce.

DSC_6735

Placení proběhlo bez problémů. Za oběd jsme zaplatili celkem 866 Kč. Je to poměrně nadprůměrná částka, odpovídající spíše restauraci v centru metropole. Jídlo tu nebylo špatné i když placené částce kvalita a úroveň obsluhy zcela neodpovídala. Nicméně po našich zkušenostech z Jižní Moravy je zcela jistě restaurace Na Pekárně i se svými nedostatky v tomto regionu opravdu výjimečným klenotem.

DSC_6732

1627 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »