Pro 9, 2015 - Gastronomie    No Comments

Celkem slušně vybroušený karlínský Krystal

 

Karlínu a Libni, zdaleka se vyhni. Tohle staré přísloví zná každý Pražák. Ale časy se mění a tak i tyhle dvě čtvrti. V Karlíně, na Sokolovské ulici se nachází restaurace Krystal Mozaika Bistro, která se tentokrát stala cílem našeho gastrovýletu. A to i proto, že je to jedna z restaurací, která už pár let funguje se stále stejným konceptem a tedy se dá předpokládat, že je úspěšná a oblíbená.

Interiér restaurace je příjemný a zcela v souladu s pojmem bistro. Lehký styl s prosklenou stěnou v předním části a v zadní místnosti zase okno do kuchyně. Příjemná obsluha, kupodivu v době naší návštěvy složená nezvykle pouze z mužů. Jídelní lístek tady mají malý, krátký, jeden sezónní a jeden stálý. Jak jsme vyrozuměli, v poledne k tomu ještě přichází obědové menu.

DSC_7516

K pití jsme si objednali domácí okurkovou limonádu a čaj. Trochu nás zaskočilo, že i tady si pletou bezový sirup s bezinkovým, což už je takovým evergreenem velké části českých restaurací. Z jídel jsme si dali jako předkrm škvarkovou pomazánku s přeštického prasete s papričkami jalapeňos. Dále pak polévku z jedlých kaštanů a z hlavních jídel jsme vybrali gourmet sandwich s kapřími hranolky a hovězí bourguignon, tedy hovězí krk na červeném víně se zeleninou, slaninou a houbami.

DSC_7519

Čaj byl stylově servírován v tradičním french pressu, což v našich krajích tak často vidět není. Bohužel k němu nám obsluha nabídla jako alternativní sladidlo med ve známém „medvidkovi“, tedy ten med, který je tak často kritizován pro svůj nejasný původ a kvalitu. Ten jsme odmítli. Okurková limonáda byla dobrá, nicméně na náš vkus až moc přírodní, tedy nijak moc nedochucovaná. Slušelo by jí pár kapek citronové šťávy na opravdu svěží chuť.

DSC_7520

Škvarková pomazánka, servírovaná ve skleničce s výborným tmavým a bílým pečivem. Lehce pikantní pomazánka byla opravdu skvělým předkrmem, který naladil chuťové buňky na další chod. Kaštanová polévka byla také skutečným zážitkem. Krémová ale přitom s kousky kaštanů, příjemně ladící v ústech chuť téhle pochoutky. Krutony výborné, prostě jednoduchý a přitom luxusní chod.

DSC_7522

Sandwich s kapřími hranolky byl servírován zabalení v pšeničné placce, rozkrojený na dvě poloviny a spojený špejlí s logem podniku. Jednoduchá a nápaditá úprava. Po zakousnutí se v ústech rozlila chuť jemného kapřího masa, doplněná majonézou sladkokyselé chuti. Prostě pohádka. Opět jednoduchý ale opravdu vymazlený chod.

DSC_7521

Hovězí krk bourguignon, tedy jeden z nejslavnějších francouzských receptů, byl servírován rustikálně, bez velkých ozdob. První chuťový vjem byl naprosto bombastický, sladkokyselá chuť v harmonii se zeleninou, slaninou a opravdu skvěle připraveným masem. Postupně se chuť v ústech ustálila a byla i nadále skvělá, i když v níc pocitově stále více převažovala sladkost. Zelenina perfektní připravená na skus. Houby zastupovaly v jídle žampiony, které se ovšem chuťově nijak neprosadily. Nicméně to byl jeden z nejlépe připravených hovězích na víně, co jsme kdy ochutnali.

DSC_7523

Neodolali jsme vábení domácích dezertů a tak jsme na konec objednali ještě mrkvový koláč a rakytníkový sorbet. K tomu espresso. Mrkvový koláč opět rustikálně servírován bez příkras a ozdob. O to lépe chutnal. Byl opravdu jemný a všechny chuti v něm příjemně ladily. Na ryktníkový sorbet jsme byli zvědavi, protože není moc restaurací, které by dezert z rakytníku nabízely. Chuťově naprosto dokonalý. Nepřeslazený, příjemně nahořklá chuť rakytníku byla naplno přiznána. Osvěžující ale… bohužel sorbet byl plný i semínek rakytníku. Ty jsou jedny z nejtvrdších z bobulovitého ovoce a také jsou špičaté. Kousat se pořádně nedaly, protože zalézaly a zapichovaly se mezi zuby. Zkoušeli jsme tedy nechat sorbet rozpustit v ústech a semínka vyplivnout na lžičku. Byl to vysilující a marný boj, takže i když nám srdce krvácelo, jinak skvělý sorbet jsme nedojedli. Káva byla výborná, skvěle připravená a také ve správném množství, což není stále ještě v Čechách pravidlem.

DSC_7524

Placení bez problémů. Celkem jsme za večeři zaplatili 920 Kč. Není to málo a už vůbec ne na to, v jaké lokalitě se restaurace nachází. Nicméně nutno konstatovat, že až na problém se sorbetem kvalita jídel i servis zcela ceně odpovídala.

2109 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »