Srp 10, 2014 - Gastronomie    12 Comments

Turnovský ovocný průšvih

 

Vždy s nostalgií vzpomínám na Mléčný bar, zvaný „Mlíčňák“, na rohu Václavského náměstí a Opletalovy ulice. Chodili jsme tam na výtečný jahodový koktejl z plnotučného mléka a čerstvých nebo mražených jahod. Proto jsem se moc těšil na návštěvu Ovocného baru v Turnově. Už jeho název provokuje chuťové pohárky k horečné nadrženosti na ovocné pochoutky. Navíc internetové stránky baru také slibují vše výtečné a domácí.

Ovocný bar se nachází v centru Turnova na rohu Palackého ulice a  Trávnice. Našli jsme ho pouze podle vývěsního štítu, protože fotka na internetu zcela nekoresponduje s realitou. Bar je v oprýskaném domě se zašpiněnou fasádou. Nicméně jsme dovnitř vstoupili, když už jsme jeli lán světa kvůli návštěvě. Uvnitř čisto, pěkný interiér. Ale vzhledem k letnímu parnu jsme volili raději terasu, která je za barem ve dvoře.

DSC_6113_1

Obsluhovala nás sympatická mladá servírka, která přišla hned v zápětí. Skoro všechny stoly byly alespoň zpoloviny obsazené, zjevně místními obyvateli. Objednali jsme si na internetových stránkách vychvalované palačinky (broskvovou a borůvkovou) a taktéž chválenou kávu (espresso a cappuccino). A na schlazení a zahnání žízně domácí mátovou limonádu. Zmrzlinu a zákusky jsme chtěli ochutnat až na závěr. Na kávu jsem byl zvědav, protože na internetu stojí doslova „…Správná hrubost mleté směsi a délka kontaktu s vodou jsou při vaření perfektního espresa klíčové. Naši zákazníci se mohou těšit na opravdový prožitek po ochutnání této kávy …“. Že by konečně někdo, kdo se kávě věnuje a umí udělat dobré espresso? Když nám obsluha kávu přinesla, můj optimismus vyprchal. Cappuccino bylo dobré ale jako espresso jsem dostal šálek s obsahem 1 dl, plný hnědé vody, která se dala pozřít pouze s nadměrnou dávkou cukru. S espressem ani lungem neměl tenhle výtvor opravdu nic společného. No nic, říkal jsem si, palačinky a mátová limonáda to jistě spraví. Ó, jak jsem mohl být tak bláhový!!!
Litrový džbánek s limonádou byl pěkně vychlazený, plavala v něm spousta máty a citronu. Zcela vyprahlý z horka a bez dalšího zkoumání jsme si nalili a ochutnali. Když člověk umírá žízní, moc ani nevnímá, co pije, hlavně, že to teče a je to studené. Ale po prvních doušcích jsem zpozorněl. Hrábl jsem lžičkou do džbánku a vytáhl nahnilý list máty. A po něm další, a další, a další … Chuť na orosenou sklenici s limonádou v tu chvíli zcela zmizela. Ve džbánku byla odhadem polovina máty nahnilá nebo oschlá, a druhá polovina byla i s dřevnatými stonky. Jednoduše hnus na osmou. Když servírka přinesla palačinky, upozornili jsme ji na to. A to byl vrchol naší návštěvy. „Před chvílí jsem mátu přebírala, takže s tím prostě nemůžu nic dělat,“ odpověděla stroze, takže jsme se už raději neptali a jen jsme byli zvědavi, zda nám takřka netknutou limonádu s plným popelníkem vytahané shnilé máty bude účtovat.

DSC_6109

Ale pustili jsme se do palačinek i když už jsme nebyli pořádně schopni se na jídlo soustředit. Palačinky byly asi domácí, nicméně nikoliv čerstvé, ale dopředu udělané a skladované v lednici. Na chuti jim to nijak neubíralo. Šlehačka se zdála být skutečně šlehaná a nikoliv náhražka ze spreje. Borůvky byly čerstvé, ovšem z nepochopitelných důvodů na začátku srpna byly broskve z kompotu?!? Vše plavalo v nějakém cukrovém rozvaru, tedy bez chuti, pokud nepočítám tu sladkou.

Placení proběhlo bez problémů, nicméně i plný džbánek mátové limonády ze shnilé máty nám byl natvrdo naúčtován. Obsluha se ani nijak nad tím nepozastavovala, nijak se nám neomluvila a ani se neptala, zda bylo všechno v pořádku. Prostě zkasírovala a hotovo. Protože jsem ještě chtěl ochutnat jejich údajně domácí zmrzlinu, dal jsem si jeden kopeček citrónové a jeden višňové. Byly dobré, ale v mezích průměru u nás. Nic, co by mne odbouralo.

Nutno ještě dodat, že Ovocný bar v Turnově má velice příznivé ceny, ale to nijak neomlouvá, že svým hostům servírují podprůměrné nebo dokonce nepoživatelné laskominy. Je smutné, že podobné podniky mohou existovat. Ale jak jsme se dozvěděli od místních, kteří seděli u vedlejšího stolu, je tu s kvalitou opakovaně problém. Ale místní sem stejně stále chodí. Tohle má hlava tedy skutečně nebere …

Zdar a sílu

DSC_6111

10159 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


12 Comments

  • Nic proti, ale ovocnák je bohužel to nejlepší co v Turnově provozují…. Dokonce i kafe je tam lepší, než ve “specialozované” kavárně panorama. Nic méně, pokud by jste měli zájem o opravdu výborné kafe v turnově navštivte příště Restauraci u Karla IV., protože tam máte veškerou kvalitu zaručenou, včetně personálu i jídla (palačinek ve vašem případě).

     
    • My jsme vycházeli při výběru z webových stránek. Hledali jsme v tomto případě vysloveně pouze cukrárnu nebo kavárnu, ne restauraci. A Ovocný bar o sobě sám píše velice pěkně a zdůrazňuje kvalitu, kterou nabízí. Proto padla volba na něj. Nicméně díky za další tipy.

       
  • Nedodtstky se najdou vsude.Nehledam a jsem spokojeny. Jen jsem prehledl co tam co stoji a to si myslim ze urcite stoji zde uvest.!!!! Mam dojem ze v tomhle podniku si zrovna na nic nehrajou a jsou jaky jsou. Uz jsou nejaky ten ctvrtek v provozu a to o neco uz znamena v dnesni dobe plne dokonalosti.

     
    • Zcela jistě není nikdo dokonalý a i závažné chyby se stávají i těm nejlepším. V tomto případě ovšem personál své chyby neuznal. Co se týká délky existence podniku, bohužel máme zkušenost, že jednookoý mezi slepými králem a tedy délka existence nic neznamená. Místní nám potvdili, že s kvalitou mají dlouhodobě zásadní problémy. I přesto tam ti stejní místní chodí. Je to, bohužel, české specifikum a nepochopení trhu – řezník zákazníka okrade a místo aby příště šel k jeho konkurentovi, znovu nakoupí u zloděje. Pak samozřejmě vidíme, že existují restaurace, prodejny, supermarkety atd. kteří jsou i veřejně kritizováni za kvalitu a přitom stále vesele provozují svůj byznys.
      Co se týká cen, nemyslím, že např. shnilou mátu omluví jakkoliv cena, ale tady jsou :
      espresso 28 Kč
      cappuccino 35 Kč
      palačinka broskvová 35 Kč
      palačinka borůvková 40 Kč
      mátová limonáda 45 Kč
      kopeček zmrzliny 10 Kč

       
  • Tento výpotek bude patrně nějakým článkem na objednávku. Neznám jediného místního, který by potvrdil “problémy s kvalitou”. Naopak, všichni potvrdí, že se jedná o kvalitou nejvyhlášenější podnik regionu, proslulý právě svým ďůrazem na čerstvost a jakost surovin. Patřím k dlouholetým zákazníkům, vím o čem mluvím. To, že se sem vracejí hosté ze vzdálených koutů republiky, také hovoří za vše. Ovoci a kávě zdar 🙂

     
    • Nechápu Vaše rozrušení a úvodní ne zrovna nejslušnější tón. Ovocný bar jsme navštívili, a stejně jako mnoho dalších podniků po celé republice, abychom ho eventuálně doporučili k návštěvě. Restaurace, bary, kavárny a cukrárny navštěvujeme anonymně aby neměly možnost se na naši návštěvu připravit. Nesdělujeme obsluze, že jsme přišli jejich podnik hodnotit. Na ničí objednávku nepracujeme, vše je naprosto objektivní, tedy spíše subjektivní pocit 2 hostů (vždy chodíme ve dvou). Vše, co je psáno jsme skutečně zažili, včetně naprosto neuvěřitelné odpovědi obsluhující na nalezenou shnilou mátu a včetně sdělení místních (seděli u vedlejšího stolu, takže slyšeli náš rozhodvor s obsluhou). Nevím, jak je podnik vyhlášen nebo jak si ho místní cení, my jsme zažili naprostou katastrofu. Shnilá máta v limonádě o kvalitě a čerstvosti nesvědčí. Nebo snad myslíte, že jsem si ji do baru přinesl abych ji u nich na stole nafotil? Nechtějte mne přesvědčovat, že když si objednáte espresso, že tu normálně dostanete 30 ml výtečné kávy s cremou a jen my jsme náhodou dostali takřka čajový hrnek plný hnědé vody. Tomu se mi nechce věřit. Kompotované broskve v palačince v plné sezóně broskví byla asi taky náhoda. Mám nafoceny i ty palačinky. I kvalitní podnik udělá chybu, tady se jich ale sešlo až moc a hlavně obsluha nehla ani brvou o omluvě už ani nemluvím. Neznáme jiné podniky v okolí, jsme z Prahy, takže nás nezajímá, jaké konkurenční boje v Turnově probíhají. Pouze jsme podnik navštívili a pak jsem popsal, co jsme tam zažili. Nic víc a nic míň. A protože hodnocení je určeno především pro celostátní deník, tak i my jsme byli smutní, že jsme tady našli takovou hrůzu. Raději dáváme tip na dobré podniky, kam by lidé měli chodit. A v neposlední řadě, naše útraty nám nikdo neproplácí, takže vše platíme ze své kapsy. I to jsme si tak nastavili, aby případně nebyla možnost naše hodnocení nějak ovlivňovat.

       
  • To, že mám opačný názor na podnik ještě neznamená žádné rozrušení 🙂 Ano, když si v OB objednám espresso, dostanu 30ml výborné kávy s pěnou. Patrně je třeba vzít do úvahy fakt, že většina Čechů bohužel stále neví, co je to espresso, a když dostanou pravé, zpravidla nadávají, co je to za koflík. Ve většině znalých podniků si je toho obsluha vědoma a zpravidla se ptá na velikost ve snaze předejít nedorozumění. Z toho, co jsem zažil, i v OB se zpravidla ujištují, je tedy s podivem, že se tak nestalo v tomto případě.

    Btw. “shnilá máta” asi těžko, dle všeho je přechlazená / namrzlá. Jistě, shodneme se, že v takovém případě se jedná o nekvalitní surovinu, ale je třeba pojmenovávat věci pravými slovy.

    K dalším bodům – kompotované broskve – asi se mohlo stát. Nic, co by mi rvalo srdce. Odstavec o “údajně domácí zmrzlině v mezích průměru” je pak vyloženě úsměvný. Nejspíš jsem neochutnal lepší zmrzlinu. Každý ať posoudí sám – jak správně píšete v komentáři, jde přeci o “subjektivní pocit” 😉

    Já Vám Váš náhled na podnik brát nebudu, považujete-li jej za “hrůzu” a “katastrofu”, fajn…jen zopakuji to, co jsem předeslal – patrně jste s takovým názorem docela osamoceni.

     
    • Ad káva

      Na svých stránkách bar prezentuje, jakou kávu dělají. Ani jedna ze zobrazených není espresso, už to o něčem svědčí. Ano, obsluha se nás ptala, jaké espresso chceme (což je pitomost, espresso je jen jedno, nicméně je to tak, jak jste napsal). Objednali jsme si klasické normální espresso, takže žádný plný kafáč.

      Ad máta
      nezkoumám v laboratoři důvod, proč máta vypadala tak, jak vypadala. opět opakuji, chybu může udělat každý, nicméně chování obsluhy v tomto případě svědčilo o tom, že to za chybu nepovažuje. To je to nejpodstatnější – naprostá ignorace vůči hostovi. To byla ta hrůza, to ostatní byly v porovnání s tím jen drobnosti.

      Ad zmrzlina
      Nevím, jak jsou u turnovských obyvatel nastavena měřítka, ale zmrzlina v baru byla opravdu normální, dobrá, průměrná. Žádná pecka to nebyla. Zkuste si třeba někdy skutečně domácí zmrzlinu v Poděbradech v cukrárně U Reinvaldů a poznáte, co je opravdu špičková kvalita.

      Ad broskve
      Dobrý podnik, ať už cukrárna nebo restaurace, se pozná na první pohled podle toho, jak využívá sezónu. Restaurace, kde mi v květnu naservírují těstoviny se sušenou bazalkou nebo v červnu dezert z jahodového kompotu, svědčí o základní neznalosti a nízké kvalitě. Přesně tím případem jsou broskve z plechovky v plné sezóně, kdy čerstvé jsou navíc podstatně levnější, než ten kompot.

      Ještě jednou – k Ovocnému baru v Turnově (ostatně ani k jiným podnikům, které testujeme) nemám žádný osobní vztah, byl jsem tam poprvé v životě a nemám ani žádný důvod ho “potopit”. Prostě při naší návštěvě se podnik vůči nám prezentoval jako skutečně velice podprůměrný pokus o cukrárnu a tak jsem to i popsal.

       
  • Asi vše podstatné již bylo řečeno, jen jedna poznámka k výroku:

    “Dobrý podnik, ať už cukrárna nebo restaurace, se pozná na první pohled podle toho, jak využívá sezónu. ”

    Tak to je přesně to, proč je tady Ovocňák vyhlášený. Čerstvé jahody, borůvky, maliny a jiné najdete ve zmrzlině, pohárech a spoustě dalších výrobků, když je jejich sezóna. Broskve patrně zrovna došly, co se dá dělat.

    Díky za tip, až budu mít cestu do Poděbrad, schválně zkusím “skutečně domácí zmrzlinu”. Zatím znám jen jednu 🙂

     
  • Dobrý den.
    Ve svém komentáři píšete, že všechna zařízení navštěvujete anonymně. Zajímalo by mě, jestli potom co sníte a zaplatíte svou objednávku, dojdete za vedením/obsluhou daného podniku, řeknete kdo jste a co děláte, co se vám u nich líbilo/nelíbilo a že o nich napíšete recenzi?
    Předem děkuji za odpověď.
    P.S.: Kopeček zmrzliny v OB stojí 10 Kč, nikoli 15 Kč, jak jste uvedl.

     
    • Dobrý den,
      právě proto, že je vše anonymní a nechceme aby bylo naše hodnocení čímkoliv ovlivněno, tak samozřejmě svou identitu neprozrazujeme ani po zaplacení. To je základní pravidlo, pokud hodnotíte nějaké služby. Mohli bychom pak být nařčeni, že jsme o někom napsali dobrou recenzi, protože když jsme odhalili, kdo jsme a co tam děláme tak že nám majitel nabídl nějaké služby nebo dárky zdarma a proto jsme ho nezkritizovali. Recenze a testy se dělají zásadně zcela anonymně, kdo odhaluje svou identitu, ten není novinář a jen chce na své rádobyobjektivní činnosti vydělat. Žádný podnik tedy neví ani po našem odchodu, kdo jsme a co jsme tam dělali. Všechny závažné chyby reklamujeme hned, takže personál dobře ví, co se nám výrazně nelíbilo. Nejsme od toho, abychom radili nebo dávali tipy, co má podnik vylepšit nebo co dělá super. Jsme tam jako normální zákazníci a poté pouze popravdě a narovinu napíšeme, co jsme tam viděli a ochutnali.

      PS: Díky za upozornění, byl to překlep, už jsem to opravil 🙂

       
  • .. vidíte, a já bych si myslel, že člověk s vaším povoláním je neúplatný…

     

Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »