Úno 5, 2017 - Gastronomie    No Comments

Restaurant Paris v Karlových Varech trochu s rozpaky

 

Karlovy Vary mají několik skutečně proslulých hotelů a restaurací. Patří mezi ně i restaurant Paris hotelu Imperial. A protože jsme do něj byli vedením pozváni na návštěvu, samozřejmě jsme neodolali vyzkoušet i restauraci a ohodnotit, zda si tady s gastronomickými službami stojí tak, jak se říká.

Restaurace je hotelová v pravém slova smyslu, tedy nemá žádný zvláštní vchod, návštěvník se musí přes recepci ponořit do hlubin hotelové budovy. Ale protože celý hotel je citlivě zrekonstruován, čiší ve všech prostorách duch elegance a luxusu začátku minulého století. A stejně je to i v prostorách restaurace. Velice příjemný a ochotný personál nám nabídl jídelní a nápojové lístky. Pro hotelové hosty, kteří mají zaplacenu polopenzi je tady také samoobslužný studený a teplý bufet zdarma, pro návštěvníky zvenčí stojí tato služba 700 Kč. Samozřejmě potom není omezen počet ani množství pokrmů, které host zkonzumuje. My jsme dali přednost nabídce ala carte. Z denní nabídky nás neoslovilo nic takže jsme vybírali ze stálého lístku. Z předkrmů jsme vybrali na doporučení telecí vitello tonnato s tuňákovou majonézou, malý pastýřský koláč z jehněčího masa potom hříbkový krém s krutony a mléčnou pěnou a vývar z uzeného žebra s kroupami a zeleninou. Jako hlavní jídla nás oslovily doráda na grilu s vařeným brambůrkem a sezónní zeleninou a kuře v pancettě s karlovarským knedlíčkem, pyré z pečených paprik a paprikovou pěnou. K pití dvě dvoudecové skleničky bílého vína moravského červeného tramínu a k hlavnímu jídlu pak francouzské červené Les Clauses a sklenici kohoutkové vody (tady je zdarma).

K nápojům nelze říci nic jiného, než že byly bez problému. Vína správně vychlazená. Snad jen servírka by se v restauraci této úrovně naučit vyslovovat francouzská jména vín a ne je dost krkolomně slabikovat otrocky tak, jak jsou napsaná. A ještě jedna věc, v restauraci nepodlehli poslednímu jakémusi trendu restaurací, kdy se servírují vína nikoliv v tradičním objemu 2 dl ale 1,5 dl (nebo dokonce jen 1,25 dl). Ovšem ceny většinou zůstaly jako za to původní množství. Tady jsme si dali výborné moravské a stejně tak i francouzské za cenu 100 Kč/2 dl, za což si v restauracích podobné úrovně třeba v Praze nedáte ani tu jednu decku.

Vitello tonnato už ve svém názvu obsahuje vše, takže je trochu nepochopitelné, proč je u něj ještě napsáno “telecí” a “s tuňákovou majonézou”. Je to podobné, jako by napsali “špagety spaghetti bolognese s rajčatovým ragú s masem”. Nicméně přes tento malý problém s názvem byl předkrm skvělý, výtečně sladěné chuti, telecí se jen rozplývalo na jazyku.

Pastýřský koláč je tradiční anglický recept. Tady ho připravili opravdu skvěle. Byl krásně upečený, masová náplň výtečná, voňavá a šťavnatá. Opravdu jsme si pochutnali.

Pak přišly polévky. Obě voněly už zdálky. Hříbkový krém krásné konzistence a chuť hříbků byla stejně intenzivní, jako jeho vůně. Byla to jedna z nejlepších polévek, které jsme kdy v restauraci ochutnali. Vývar z uzených žeber byl také skvělý, voňavý, chutný a bylo vidět, že v kuchyni vaří opravdu jen z vybraných poctivých surovin.

Nemohli jsme se už dočkat hlavních chodů. Doráda, servírovaná na stylovém kameninovém talíři, byla perfektně připravená. Zelenina také skvělá a vařený brambůrek to jen vše podtrhnul do dokonalosti. Citrón na pokapání byl servírován na zvláštním talířku v síťce, aby do jídla nespadla zrníčka. Bohužel tohle jednoduché a elegantní řešení je v našich restauracích zatím vidět jen málokdy.

Kuřátko v pancettě vypadalo také skvěle. Jen jsme po uchopení příboru zjistili, že se moc dobře nedá jíst. Bylo totiž servírováno ve stejném hlubokém talíři, jako polévky. Takže se do něj dalo dostat jen shora a krájení masa s nožem v takřka vertikální poloze není zrovna příjemným zážitkem. Bohužel tím problémy neskončily. Tohle jídlo jsme vybrali mimo jiné i proto, že jsme chtěli ochutnat karlovarské knedlíčky přímo v místě jejich vzniku. Bohužel, byly oschlé a tuhé. Chuťově nebyly špatné ale skoro se nedaly ukrojit a kousat. Výborné pyré z paprik (pěnu jsme nějak nenašli) to ovšem nezachránilo. Takhle servírované jídlo by v restauraci této kategorie vůbec nemělo opustit kuchyň. Knedlíčky jsme nedojedli a vše nahlásili obsluze. Překvapilo nás, že z kuchyně jsme nedostali žádnou odpověď. Bohužel to vzbudilo dojem, že naše připomínky měli jen za brblání otravných hostů.

Nakonec jsme neodolali nabídce dezertů a objednali si kokosový parfait s teplou čokoládovou pěnou. Dezert byl pěkně servírovaný a velice dobrý. Skvělá sladká tečka.
Vzhledem k tomu, že jsme byli pozváni vedením hotelu, v restauraci jsme útratu neplatili. Jinak by naše celková útrata dělala 1.930 Kč. Je to cena na úrovni špičkových českých restaurací, bohužel ale tady celkově nedosahují jejich úrovně především v detailech a jedno jídlo bylo vyloženě zpackané. Je to škoda, protože jinak by se restaurant Paris v hotelu Imperial mohl vyšplhat do opravdové české gastronomické špičky.

1985 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »