Dub 19, 2015 - Co mne dnes zaujalo    No Comments

Elektronická evidence tržeb – první krok k ekonomické totalitě

 

Stále více panem Babišem a jeho ANO protlačovaný koncept vypadá sice zajímavě a hi-tech, nicméně se kolem něj objevují otazníky, které nejsou patřičně zodpovězeny. Především to, jaký vůbec by tenhle systém měl mít smysl?

Návrh rozdělil společnost v zásadě na tři skupiny. První jsou velké firmy, které tleskají a ústy svých PR managerů oznamují, že tenhle krok vítají, protože vše zprůhlední. Druhá skupina jsou živnostníci a malé firmy, kteří elektronickou evidenci tržeb zásadně odmítají jako šikanu. A třetí skupinou jsou občané, mající utkvělou představu, že každý živnostník je zloděj a podvodník. A s pocitem závisti k lidem, kteří mají třeba jen o korunu více než oni, nadšeně schvalují jakákoliv opatření, která tuhle korunu nebo ještě lépe rovnou deset, živnostníkům vezmou. Ptám se tedy, co je cílem navrhovaného systému?

Trochu jsem se na vším zamyslel a tu se mi vyrojilo pár myšlenek, které předkládám. Upozorňuji rejpaly, že jsem OSVČ a objem obchodu za hotové u mne představuje asi 5% a zcela bez problému ho mohu zrušit zcela a mít 100% tržeb pouze na fakturu. To jen na okraj ohledně mé zaujatosti.

  1. Dnes je živnostník povolán na finanční úřad ke kontrole, popř. u firem s větším obratem přijde úředník přímo do firmy. Úředník probere všechny papíry, účty a faktury a udělá závěr. V případě nového systému bude muset být postup zcela stejný, protože pouhé tržby za hotové nejsou celé účetnictví. Takže v tomhle směru úspora žádná.

  2. Hlavním argumentem pana Babiše a jeho podřízených v ANO je, že systém umožní lepší kontrolu a zvýší objem vybraných daní. Zatím ale nespecifikoval jak? Představme si modelový příklad v zařízeních, která jsou nejvíce panem Babišem kritizována – restaurace. Dnes vesnická hospůdka vykazuje minimální zisk, platí symbolické daně, protože 99% hostů tvoří místní, sousedé a kamarádi majitele a ti platí za pivko a guláš hotově bez účtu. Po zavedení nového systému hrozí riziko, že hospoda bude zavřena nebo že zdraží, protože se zvednou náklady a veškerý příjem bude vykázán a zdaněn. Takže místní přijdou za majitelem a i nadále budou chtít, aby účty nevystavoval a raději nechal hospodu otevřenou a ceny na původní úrovni. Někdo může namítnout, že do hospody přijde kontrolor, který uvidí, že host platí bez účtu a tím majitele přistihne při činu. Majitel ovšem řekne, že host platí jednou za týden celou útratu a že částka, kterou si od něj bral, mu před týdnem půjčil a teď mu ji host vrátil. Protože je snadno prokazatelné, že ve vesnici s 50 domky se majitel s hostem zná osobně, nemá ani případný soud šanci nepotvrdit tvrzení majitele hospody. Takže efekt nového systému tady bude, že pokud dosud hostinský platil alespoň minimální daň, nebude přiznávat už vůbec nic. Samozřejmě stejný osobní vztah má i spousta hostů a majitelů větších restaurací, takže i ti budou nadále přijímat platby od nich bez účtů.

  3. Podle debaty, která je kolem návrhu vedena, budou mít někteří živnostníci výjimku. Tedy Ti, kteří přijímají hotovost takříkajíc v terénu. Takže bude nastolena absolutní nerovnost v podnikání v ČR. Řemeslník, který pracuje u zákazníka bude moci přijímat hotovost bez evidence popř. zcela bez účtu a tedy je nepřiznávat do daní. Živnostník, který má tu smůlu, že jeho živnost potřebuje vyšší investice a náklady, protože musí mít pevnou provozovnu, ten bude natvrdo kontrolován a každá koruna bude muset být zdaněna.

  4. V návrhu a jeho zdůvodňování mi nějak stále chybí jedna poměrně důležitá část prodeje za hotové – prodejní automaty. Nápoje, sendviče, cukrovinky ale třeba také jízdenky na MHD, vlaky nebo automaty na parkování to vše jsou prodeje za hotové. Jak desetitisíce automatů v ČR bude tenhle nový systém řešit? Nebo snad také budou ze systému vyjmuty a dostanou výjimku. A co třeba taxikáři nebo řidiči MHD, kteří prodávají jízdenky? Všichni budou muset nakoupit online připojení? Výsledkem bude, že opět buďto vymizení těchto služeb nebo jejich zdražení.

  5. Velkým argumentem, se kterým se hraje, jsou slosovatelné účtenky. Prý je budou zákazníci vyžadovat s vidinou možného zbohatnutí jako v jiných loteriích. Kromě toho, že se tím stane stát největším podporovatelem gamblerství, tak i prakticky si to nějak nedovedu představit. Abych měl co nejvíce účtenek se slosovatelnými účty, nechám si každou položku nákupu v supermarketu účtovat a platit zvlášť. Pokladní a čekající za mnou u pokladny mne budou opravdu milovat. Doma budu mít balíky „losů“ u kterých budu muset pečlivě sledovat, které už proběhly losováním a které ne. Vzhledem k počtu účtenek bude šance vyhrát limitně se blížící nule. Takže ani tenhle argument nevidím jako reálně fungující a motivační.

Zdá se mi, že spíše než k lepšímu výběru daní slouží tenhle návrh ke zcela jiným účelům. Pan Babiš a jeho ANO zastupuje politiku největších ekonomických subjektů a proto jeden z motivů může být omezení konkurence. Druhým motivem, který logicky napadne snad každého je to, zda software a i technické prostředky nevyrábí a nedodává některá z předem domluvených firem, kterým tak spadne do klína pěkný kšeftík. Z minulosti podobných případů známe dost. Třetí a bohužel nejnebezpečnější vidím možnost dalšího kroku k pomalé totální kontrole soukromého podnikání státem. Pan Babiš a jeho ANO se netají tím, že nejsou v politice na přechodnou dobu a tedy snadná ovladatelnost ekonomických subjektů by se jistě hodila. O svobodu lze přijít náhle, tvrdým převratem. Ale ještě nebezpečnější je pomalé utahování smyčky salámovou metodou. Tady jsou občané ČR štváni proti sobě navzájem, takže ti méně v životě úspěšní podnikatelům a živnostníkům přejí jen to nejhorší. Neuvědomují si, že až budou pod kontrolou živnostníci, přijdou na řadu i zaměstnanci a další. Příkladem budiž hitlerova taktika vůči Židům. Ta zpočátku také vůbec nevypadala jako něco, co bude mít tak hrůzně fatální následky. Nechci srovnávat pana Babiše s Hitlerem, nicméně jeho návrh, který tak vehementně prosazuje, je prostě omezením svobod občanů.

Na závěr, abych nebyl obviňován z negativismu a neobjektivity. Návrh elektronické evidence tržeb nevidím jako zcela špatný. Špatné na něm je to, že má být povinný. Pokud bude navržen jako možnost snadnější evidence pro finanční úřad, pak je například řešením, když podnikatel se do systému přihlásí, bude mít například sníženou sazbu daně ze zisku. To by bylo fér a každý by se mohl svobodně rozhodnout.

1462 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »