Moje přebíjení – základní výbava přebíječe

 

Lidé, kteří se rozhodují začít přebíjet často nejvíce řeší pořizovací cenu lisu. Ale neuvědomují si, že je třeba i další výbava, která taky něco stojí. Ano, lis je základem ale pokud koupím kvalitní a pak šetřím na dalším vybavení, může se přebíjení stát ne zrovna příjemným trápením.

Stejně jako si do mercedesu za 2 milióny nepořídím autorádio z bazaru za tisícovku, tak podobně ke kvalitnímu lisu by měla být i další výbava na minimálně stejné úrovni. Na to je třeba vždy myslet předtím, než začnu nějaké vybavení objednávat. Co tedy vlastně přebíječ potřebuje? V úplném základu toho není moc ale pochopitelně s úplným základem se nedají dělat žádné zázraky. Takže tady je seznam naprosto nezbytného vybavení. Pokud možno, používám fotky produktů, které sám používám a za které mohu dát ruku do ohně, že fungují. Především od Lee precision.

  1. Lis
    Ať už jednooperační, turret nebo víceoperační, vždy je třeba dobře rozmyslet potřeby. Tedy především množství přebíjených nábojů a popř. typ a ráži. Na superpřesné benchrestové střílení je zcela určitě jedinou volbou masivní ocelový jednooperační lis. Pokud budete přebíjet pistolové náboje, tak ideální turret, přebijete na něm bez problémů i běžné puškové ráže. Víceoperační lis je skvělý, pokud střílíte závodně tisíce ran za měsíc nebo máte dostatek financí a nechcete věnovat přebíjení více času, než je nejnutnější.
  2. Matrice
    Sady matric jsou pro každou ráži jiné. Tedy kolik budu přebíjet ráží, tolik potřebuji sad matric. U pistolových jsou minimálně 3 ale doporučuji raději čtyřkové sady, tedy kompletní, včetně tzv. “žehličky”. Někteří přebíječi ji nepoužívají, protože zaškrcení střely v nábojnici považují za zbytečné. Ale vždy je dobré ji mít, protože samostatně vyjde na podstatně více peněz, než v sadě. U pistolových matric se předpokládá velké množství přebíjeným nábojů a tak jsou prakticky vždy karbidové, tedy odolnější.
    U puškových sad je to trochu složitější. Prachovací matrice u nich není v sadách, protože ta u puškových ráží slouží opravdu jen jako trychtýř. Zato vypichovací/kalibrovací matrice jsou dvojího druhu. Buďto matrice, které kalibrují celou nábojnici nebo ty, které kalibrují pouze krček. Ty druhé se používají tam, kde se náboje střílí stále jen z jedné zbraně. Jednotlivé kusy stejné zbraně se totiž rozměry nábojové komory mírně liší ať už výrobními tolerancemi nebo opotřebením. Pokud zbraň nemá skutečně extrémně jiné rozměry komory oproti normě, nemyslím že pouhé formátování krčku má nějaký větší význam. Navíc pak se velice těžko využívají již jednou použité nábojnice z jiných zbraní. Proto sám mám sadu s matricí, která kalibruje celou délku nábojnice. Nevýhodou je to, že při kalibraci klade větší odpor, než když se kalibruje pouze krček. Zaškrcování střely v nábojnici má skutečný význam pouze u samonabíjecích zbraní (při prudkém doražení náboje závěrem do komory by se mohla střela setrvačností z nábojnice vysunout). Pro opakovačky nebo jednoranné pušky stačí dvoumatricová sada. Já mám i zbraně samonabíjecí a tak zaškrcuji, tedy mám sadu 3 dílnou Lee pacesetter die .223.
  3. Prachovač
    Nejjednodušším prachovačem je speciální plastová odměrka, kterou se odměří požadovaný objem prachu a nasype do nábojnice. Ta je většinou součástí každé sady matric (viz obrázky výše, odměrka žluté barvy). Tuhle variantu používají přebíječi jen velice zřídka, protože je značně nepřesná a pracná. Takže buďto používají odměrku jen jako naběračku a prachovou navážku váží na váhách nebo používají automatické prachovače. Manuální vážení každé jednotlivé navážky může být s dobrým vybavením sice nejpřesnější způsob ale vzhledem k pracnosti je vhodné jen pro přebití menšího počtu nábojů. Většinou se používá pro přesné puškové náboje.
    Automatické prachovače, jak vyplývá z názvu, automaticky odměřují potřebnou prachovou navážku. Jsou buďto samostatné nebo určené k montáži na prachovací matrici. V principu pracují všechny stejně. Prachovou navážku neváží ale odměřují ze zásobníku nahoře podle objemu. Takže pokud ve stejném prachovači se použijí dva různé prachy se stejným nastavením, bude u každého prachu jiná hmotnost navážky, protože každý typ prachu má jinou měrnou hmotnost. V prachovačích je tedy vždy nějaká komora s určitým objemem, kam gravitací padá ze zásobníku prach. Komora se potom pootočí nebo posune a tím se uzavře přívod prachu a otevře otvor, kudy se pz ní prach vysype opět gravitací do nábojnice. Samostatné prachovače jsou vhodné pro ty, kteří přebíjejí na jednooperačních lisech. Např. u prachovače Lee perfect powder measure se jednoduše do trychtýřku prachovače dole dá nábojnice a pootočí se páčkou. Prachovač má obsah komory nastavitelný mikrometrickým šroubem se stupnicí.
    Automatický prachovač na matrici je určen pro turrety nebo víceoperační lisy. V matrici se nachází váleček, který nábojnice vytlačí vzhůru a tím posune komoru a otevře ji směrem dolů a prach se do nábojnice přesype. Je možné ho ovládat i ručně, takže není potřeba mít v matrici ovládací váleček ale prostě se nábojnice do matrice nasune a na prachovači se zatáhne za ovládací páčku. Firma Lee vyrábí 3 druhy automatických prachovačů. Já jsem měl zpočátku nejlevnější typ, který byl součástí sady k lisu. Ale rychle jsem ho vyměnil za lepší typ Lee pro auto disc powder measure. Ten původní totiž úplně netěsnil a tak jemnější prachy se z něj sypaly i kolem.
  4. Váha
    Prachovače sice odměřují objemově ale veškeré laborační údaje jsou pochopitelně hmotnostní. Tedy je potřeba vážit. A často nejen prach. Přebíječ nakoupí levné noname střely a převážením zjistí, že hmotnost, deklarovaná na obalu, se značně liší od skutečnosti. Nebo u levnějších střel je hmotnostní tolerance veliká ale i s levnými střelami lze střílet přesně. Právě tak, že se převáží a vyberou se ty, které jsou stejné hmotnosti. Ale primárně je váha na vážení prachu. Váhy jsou mechanické nebo elektronické. Výber je individuální. Slovy klasika “je to na vkusu každého soudruha”… Někdo nedá dopustit na mechanické váhy, přestože je vážení pracnější, jiný dává přednost rychlému vážení na váhách elektronických. Osobně jsem měl mechanickou váhu Lee safety powder scale, která také byla součástí sady k lisu ale i té jsem se rychle zbavil. Byla velice přesná nicméně vážení na ní bylo hodně zdlouhavé. A přestože u pistolových ráží prostě mám změřeno, kolik váží určité nastavení prachovače a tak vážit nepotřebuji, u puškových vážím každou navážku. Dnes mám elektronickou váhu s automatickým dávkovačem prachu, o tom budu ale psát v některém z dalších dílů.
    Někteří přebíječi používají i laboratorní mechanické váhy nebo třeba univerzální elektronické váhy. Je třeba ale mít na paměti jedno – v přebíjení se všechny hmotnosti uvádějí v grainech, nikoliv v gramech (jak se to marně snaží zavádět největší tuzemská munička). Pokud tedy nekupujete speciální přebíjecí váhu je nutné, aby váha měla možnost přepnutí na vážení v grainech.

A  na závěr opět jedno pravidlo přebíječe:

Cenově výhodné sady vybavení nejsou vždy nejvýhodnějším nákupem!!!

Výrobci často nabízejí sady základního vybavení, které mají zjednodušit orientaci začátečníka a vybaví ho vším potřebným za výhodnou cenu. Moje zkušenost je však taková, že se to nevyplatí. Aby stlačili cenu, dávají do sady téměř vždy nejzákladnější modely vybavení a tak tedy žádná vysoká kvalita. Vyplatí se proto před nákupem se poradit se zkušenějším přebíječem nebo přímo ve specializovaném obchodě.

12767 lidí celkem si to přečetlo. 2 lidí si to dnes přečetlo.


9 Comments

  • Dobrý den,
    zabýváte se ještě přebýjením prosím?
    Rád bych vyrobil nábojnici pro revolver Swiss Ordonance 10,4mm z náboje .41Magnum. Jde to jen se nábojnice musí zkrátit na 20mm…
    Čím větší množství tím líp…
    Neuměl by jste to? Zaplatím…
    Knapec

     
    • Dobrý den, bohužel tyto dvě ráže nepřebíjím a tedy na ně ani nemám matrice ani jakékoliv přípravky. Doporučuji si zakoupit klasický zkracovač nábojnic. Nejprve nábojnici zhruba zkrátíte např pilkou a poté na přesnou délku dorovnáte zkracovačem. Pokud na tuto ráži neexistuje trn vhodné délky, nezbývá než koupit nejbližší delší a nechat ho u nástrojaře upravit.
      https://cs.strobl.cz/lee-kalibry-delky-drzaky-nabojnic-frezky/

       
  • Zdravím,
    měl bych dotaz ohledně váhy. Jakou toleranci by měla mít. Váhy uvádějí 0.1g nebo 0.01 až 0.001g. Přebíjet chci 9mm lugery.
    Děkuji a díky za článek ??

     
    • Také zdravím kolegu přebíječe 🙂 ,
      diskuze kolem tolerancí navážek jsou poměrně častým tématem různých diskuzních fór. Samozřejmě obecně platí, že čím přesnější budou veškeré hmotnosti a rozměry při přebíjení, tím přesnější střelba. Ale pokud se na vše podíváte opravdu z praktické stránky, tak je to trochu jinak. Přesnost střelby ovlivňuje poměrně hodně různých veličin. Některé více, některé méně. Z principu vliv navážky ovlivňuje vývin a velikost tlaku v nábojové komoře a hlavni. Pokud budete mít naprosto přesně stejné navážky a budete je sypat např. do nábojnic různých výrobců, bude tlakový výsledek velice rozdílný, vlivem různého vnitřního objemu nábojnic. podobně je tomu při použití např. nových a vystřelených nábojnic, dobře a špatně vypraných nábojnic, zápalek různých výrobců, tolerance hloubky zalisování střely nebo míry jejího zaškrcení vc nábojnici. Samozřejmě například u ultrapřesné sportovní střelby (např. disciplíny benchrest) opravdu přesnost navážky prachu v náboji může být důležitá. Pokud tu ovšem mluvíme o pistolovém náboji, pak je přesnost prachové navážky v pořadí veličin, ovlivňujících přesnost střelby opravdu víceméně zanedbatelná. Samozřejmě tu nemluvím o rozdílech navážky v jednotkách grainů (my přebíječi používáme US jednotky). Ale pokud se bude v náboji pro běžnou střelbu lišit navážka prachu o +- 0,1 grainu, nebude to ve výsledku hrát žádnou roli. Takže váha s tolerancí 0,1 grainu (0,065 g) bude zcela dostačující. Nezapomeňte, že dříve se přebíjelo bez digitálníh vah jen s objemovými měrkami a taky se střílelo přesně. Nechci nijak podceňovat Vaše střelecké schopnosti, ale troufám si tvrdit, že vliv oka a ruky se zbraní bude mít řádově větší vliv na přesnost, než +- 0,1 gr. prachové navážky v náboji. Pouze bych si dával pozor u maximálních povolených navážek. Sice překročení o 0,1 gr není fatální ale dlouhodobé tlakové přetěžování zbraně by mohlo vést k závadám.

       
  • Super webovky ohledně přebíjení. Jak prosím řešíte praní nábojnic pokud je to aktuální. Děkuji za odpověď

     
    • Díky za pochvalu. Nejsou to spešl webovky o přebíjení. Jen vím, jak já jsem před mnoha lety pracně lovil základní informace a takl jsem se pokusil své zkušenosti krátce popsat.
      Ohledně praní, používám ultrazvukovou pračku s roztokem vody, octa a soli. Dříve jsem i normálně pral v pračce s prádlem (samozřejmě jen např. s montérkami apod.). A suším v horkovzdušné troubě při teplotě 60-80°C.

       
      • Ohledně přebíjení se tu tu opravdu napsané dobře. Tech komponentů na přebíjení je fakt moooc a ty komplety výhodné zas tak nejsou. Tu pračku na nábojnice jste koupil nebo to je domácí výroba. Chtěl bych něco doporučit děkuji.

         
        • Pračku jsem koupil. Je to ta nejlevnější asi za 2.500 Kč. Ale čím silnější, tím samozřejmě účinnější.

           
  • Ahoj máš to tady supr. Já přebíjím na Dillonu 650 pouze lugery / už dlouho / a vím jaké to bylo v začátcích těžké. Sestavit a nastavit lis, naštěstí Dillon má návody přímo fabrické – ale jak píšeš only English (-: Možná pro ty začátečníky by nebylo špatné hodit něco na youtube určitě by to přivítali. Jinak držím palce a fandím !!! Měj se fajn !!!

     

Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »