Bře 8, 2018 - Gastronomie    No Comments

Černým koněm liberecké gastronomie je Black horse

 

V Liberci už jsme jednou objevili opravdovou gastronomickou perlu a tak jsme se vydali do města pod Ještědem ještě jednou. Tentokrát jsme vybrali podnik Black Horse, který se profiluje jako irská hospoda.Restaurace leží v samém srdci města nedaleko od proslulé radnice. Její původní český název „Černý kůň“ se dodnes skví na fasádě domu, kde sídlí. Restaurace má jeden velký prostor pro hosty, jednoduše ale vkusně a moderně řešený. Velice příjemná obsluha nás usadila k našemu rezervovanému stolu. Jídelní lístky tu mají řešeny tak, že už leží na stole zalepeny jakoby v obálce a hosté si je mohou vzít s sebou zřejmě na památku.

Byli jsme tentokrát ve třech a tak jsme mohli ochutnat více z nabídky. K pití jsme si objednali domácí zázvorovou limonádu, domácí citronádu, domácí ledový čaj a karafu kohoutkové vody (za 48 Kč). Jako předkrm jsme zvolili ovčí sýr pečený ve filo těstě s mátou, dýňovým pyré, semínky a oĺejem a pomalu pečený vepřový bůček s domácí křenovou hořčicí, cibulovou marmeládou s jablečnými povidly a kváskovým chlebem. Z hlavních jídel jsme si vybrali irish prime beef burger, tedy sekaný steak v sezamové bulce s cibulovou marmeládou, slaninovým tvarohem a trhanými listy s domácími hranolkami, pomalu pečenou jehněčí plec se zeleninovým pyré, pečeným květákem, brambory a cherry rajčaty a Stew z divočáka s brambory ve slupce a kořenovou zeleninou.

První dorazily jako vždy nápoje. Všechny byly opravdu domácí a skvělé, především nepřeslazené a osvěžující. Pak přišly předkrmy. Kdo má strach z tučného vepřového bůčku, ten se tady nemusí vůbec obávat. Tuku na něm bylo jen minimálně a jen se rozsýpal. K němu výtečná hořčice s křenem a marmeláda, která doplnila slanou chuť bůčku. Vše doladil k dokonalosti skvělý kváskový chleba.

Ovčí sýr, zapečený ve filo těstě nijak za bůčkem nezaostával. I na něm byla vidět péče kuchaře a především kvalitní základní suroviny, ze kterých je předkrm připraven. Jemnou chuť dýňového pyré zesílila dýňová semínka a dýňový olej. Takže i na tomhle předkrmu jsme si opravdu pochutnali.

A pak přišly hlavní chody. Hamburger byl servírovaný skutečně spartánsky a bez velkých okras. Prostě na talíři s hranolky. To byl signál, že kuchař si je naprosto jistý a nepotřebuje hosta oslňovat nějakými rádobyuměleckými kreacemi. A skutečně jsme se tímhle výběrem strefili do černého. Hamburger byl vyvážené chuti s opravdu výborným masem. Domácí hranolky byly křupavé a chutné. Prostě gastronomický koncert.

Stew je pro mnohé Čechy neznámým pojmem ale není třeba se ho bát. Stew je prostě dušené maso, tedy vlastně takový německý eintopf. Pokrm byl pěkně servírován ozdoben čerstvou zeleninou a pečenými bramborami. A opět jsme se přesvědčili, že v Black Horse jsou především po chuti a kvalitě a ne po nějakých překombinovaných finesách. Stew byl dokonalý.

Třetím hlavním chodem byla jehněčí plec. Připravena byla tak, že se dala krájet lžící. Chuťově byla výborná jen pach skopového byl silnější, než je v našich krajích zvykem. I když možná je to v Irsku tak tradiční, měla by na to asi obsluha předem upozornit. Navíc u skutečně mladého jehněčího by ani tak silná být neměla. Asi to bylo tím, že na pleci bylo ponecháno poměrně dost tuku. Co nám ale hodně chutnalo byl na skus lehce ogrilovaný květák. I přesto byl tenhle hlavní chod právě kvůli pachuti skopového pro nás nejslabší.

No a pak nastal čas pro sladké tečky. Vybrali jsme si dva dezerty. Čokoládové brownies s vanilkovou zmrzlinou a dýňovým olejem byla opět trefa. Skvelé brownies doplňovala u nás nezvyklá kombinace vanilkové zmrzliny a dýňového oleje. Nevíme, zda to je irská specialita, my ji známe z rakouského Štýrska, tradičního producenta dýňového oleje.

Druhým dezertem byla kávová pěna s domácí sušenkou. Zaujalo nás i servírování, kdy pěna byla v na první pohled v plastovém pomačkaném kelímku, což ovšem byl ve skutečnosti vtipně designový porcelán. Sušenka byla výborná. Kávová pěna bohužel silně přeslazená, takže chuť kávy v záplavě cukru zcela zanikala. Takže druhý mínusový bod pro restauraci.

Placení kartou proběhlo bez problémů. Celkem jsme zaplatili za oběd 1.366 Kč. Přes dvě naše výhrady byl Black Horse pro nás už druhým libereckým překvapením. A každému bychom doporučovali se při návštěvě severočeského města se tady zastavit a ochutnat.

2842 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »