Bře 4, 2016 - Gastronomie    No Comments

Dobře složená Mozaika aneb burger na Vinohradech

 

Restauraci Mozaika na pražských Vinohradech jsme zaregistrovali už před pár lety. Tehdy to ovšem byla restaurace spíše vyšší cenové třídy, která nás tak úplně svou nabídkou nelákala. Když jsme na ní narazili tentokrát, už byla po své proměně v restauraci Mozaika Burger & Co.

Už z webu každý pochopí, že jde o moderní trendy neformální restauraci. A odpovídá tomu vše od vizuálů, interiéru až po samozřejmě nabídku jídel a nápojů. Rezervaci jsme si neudělali a náhodou jsme v pondělní večer dvě volná místa v restauraci našli. Takřka okamžitě nám na stole přistál nápojový lístek a nabídka týdenního menu, stálá nabídka je tištěna přímo na papírovém prostírání. Bohužel týdenní menu bylo pouze v angličtině.

DSC_0752

Vybírali jsme tedy ze stálého menu. K pití jsme si objednali bezedný džbánek vody (za 25 Kč), 2x 2 dl rozlévaného vína rakouského veltlínského zeleného a po krátké debatě s číšníkem ještě domácí zázvorovou limonádu. Debata se týkala toho, že jsme si chtěli dát bezinkovou limonádu, která byla uvedena mezi dalšími pěti domácími limonády. Nicméně jsme zjistili, že i tady si pletou limonádu bezinkovou (z bezinek) s limonádou bezovou (z květů bezu) a navíc že limonáda není domácí, ale míchaná z kupovaného sirupu. Nakonec ze šesti limonád byly opravdu domácí, tedy nepřipravované z kupovaných polotovarů, jen pomerančová a zázvorová.

Zázvorovou limonádou jsme zjevně trefili do černého. Byla naprosto dokonalá, chuťově vyvážená, osvěžující. I servírované víno bylo kvalitní, správně vychlazené, prostě dobrá volba. Jen možná kohoutková voda mohla být alespoň ovoněná plátkem citrusu.

Z jídel jsme vybrali játrovou paštiku se smrži, potaženou želatinou z sherry a houskovými chipsy, thajské krevety s chilli máslem, kokosovým mlékem a koriandrem. Jako hlavní jídla jsme vyzkoušeli tři různé burgery. Vešly se do nás díky tomu, že restaurace nabízí všechny burgery ve standardní i malé porci. Takže jsme si troufli na vegetariánský burger hummus s cizrnovým karbanátkem, grilovaným lilkem, rajčetem, salátem a bylinkovým aioli, burger Mozaika s hovězím masem, sladkou cibulí, houbami, rajčetem, salátem a domácí majonézou a burger pulled sweet BBQ se zauzenou trhanou vepřovou krkovicí „sous vide“, domácí BBQ omáčkou, rajčetem, salátem a domácí majonézou.

DSC_0759

Oba předkrmy byly skvělé. Krevety mírně pálivé, zjemněné kokosovým mlékem. Výborně chuťově vyladěné. Paštika naprosto dokonalá, nasládlá ale ne více, než je zdrávo. Servírovaná stylově ve skleničce. Houskové chipsy výborné, dozlatova připravené.

DSC_0760

A pak přišla doslova hamburgerová smršť. Nejsme vegetariáni a nevyznáváme žádnou tzv. zdravou výživu ani nejsme příznivci diet. Přesto vegetariánský hamburger byl pro nás skvělou volbou. Byl jemný, výtečně ochucený a maso nám v něm opravdu nechybělo. Cizrnový karbanátek byl jeho skvělou alternativou.

DSC_0765

Dalším skvostem byl hamburger Mozaika. Už podle názvu tedy zjevně vlajková loď podniku a skutečně nezklamal. Maso perfektně dorůžova připravené, šťavnaté a chutné. Nasládlá chuť cibule s domácí majonézou ho perfektně chuťově doladila. Jen chuť hub v tomhle koncertu chutí nějak zanikla.

DSC_0763

Třetím hamburgerem byl ten se zauzenou vepřovou krkovicí a BBQ omáčkou. Byl také výborný, i když jsme nějak nepochopili smysl úpravy „sous vide“, protože maso bylo spíše vysušené uzením. Domácí majonéza a omáčka skvěle ladila a vytvářela tak dokonalý zážitek.

DSC_0766

Nakonec jsme neodolali ani dezertu. Ze třech nabízených padla volba na cheescake. Přišel krásně servírovaný s třešňovou omáčkou. Byl by ale skvělý i bez ní. Dezert byl dokonalou tečkou za celou večeří.

DSC_0767

Placení proběhlo bez problémů kartou. Celkem jsme za naši bohatou večeři zaplatili 832 Kč. Není to málo ale nutno říci, že vzhledem ke kvalitě a množství chodů je to cena zcela přiměřená. Mozaika je prostě skvělým místem pro posezení a dobré jídlo.

1576 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »