Říj 28, 2016 - Gastronomie    No Comments

Bílá kráva skoro dokonalá

 

Sice v centru metropole, jen pár kroků od Muzea ale přesto v zastrčené uličce je restaurace Bílá kráva. Hodně jsme o ní slyšeli i o tom, že tu nabízejí maso z vlastního chovu. Tak jsme se do restaurace vydali vyzkoušet, co že je to za gastronomický zázrak.

Restaurace se nachází v suterénních prostorách a tedy vchází se do ní z ulice po několika schodech. Interiér je členěn do tří nevelkých místností ale o to útulnějších. Měli jsme několik dní předem předem rezervaci. To se ukázalo jako prozřetelné, protože jak jsme se během naší návštěvy přesvědčili, návštěvníci bez rezervace neměli šanci a rezervace den předem také nestačila. Jídelní lístky nám přinesl velice milý a komunikativní číšník. Restaurace nabízí stálé menu a „nabídku pro tyto dny“. Prvně jsme si vybrali pití, tedy karafu kohoutkové vody (tady stojí „bezedná“ 30 Kč). Dále jsme si dali domácí zázvorovou limonádu (přestože nás od í nepochopitelně obsluha odrazovala) a dvě 1,5 dl skleničky francouzského vína pinot noir. K jídlu jsme si vybrali jako předkrm carpaccio z marinovaných plátků hovězí svíčkové sypané hoblinkami parmezánu a zdobené domácím bazalkovým pestem, rukolou a kapary, 6 kusů šneků po burgundsku marinovaných ve víně, zapečených v ulitách s česnekovo-bylinkovým máslem, dýňovou polévku se zázvorem, jablky, krutony a kozím sýrem. Z hlavnich jídel padla volba na jehněčí z Myštěvse se švestkami, mandlemi, dýní hokaidó, bílým vínem a dýňovou kroketou (zcela nepochopitelně označenou v menu jako „dýňová croquette“) a dále steak z veverky-onglet s gratinovanými bramborami se smetanou a strouhaným parmazánem.

dsc_5346

Nápoje zcela v pořádku, obsluhou nedoporučovaná limonáda výborná, nepřeslazená a velice osvěžující, hodící se k aktuálnímu počasí, protože v době naší návštěvy byl chladný deštivý den. První z jídel dorazil amuse bouche, tedy pozornost podniku. Byly to cizrnové jednohubky, přirozené nepřekořeněné chuti. S výborným pečivem skvělý začátek.

dsc_5340

Pak přišel předkrm. Carpaccio je italská klasika, kterou bohužel mnohé restaurace neumí připravit. V Bílé krávě bylo maso naprosto skvělé. Bohužel bylo posypáno nikoliv parmazánem ale granou, což je nejen chuťový ale i poměrně významný cenový rozdíl (běžně okolo 30%). Reklamovali jsme a z kuchyně nám bylo vzkázáno, že je to v pořádku, že je to parmazán a je na něm napsáno „grana padano“. Tedy základní neznalost suroviny a klamání hosta.

dsc_5342

Šneci byli dobře připravení, bylinkové máslo jim dodávalo doslova šmrnc. Nicméně bohužel máslo bylo skoro neslané, což ve spojení s výrazně česnekovou chutí nebylo ono. To trochu celkový dojem pokazilo.

dsc_5343

Dýňová polévka byla naprostým skvostem a to včetně servírování. Dostali jsme talíř se všemi přílohami, tedy krutony, dýňovými semínky a kozím sýrem. Pak teprve nám číšník dolil vlastní polévku. Zázvor a jablka ji skvěle dochutily. Byla jemná a krutony s dýňovými semínky a krutony ji doladily skoro k dokonalosti. Snad jen tu chybělo pár kapek kvalitního dýňového oleje, který by neměl v klasickém receptu chybět.

dsc_5344

Jehněčí bylo upraveno na způsob ragú. Velké kousky masa se jen rozsýpaly a byly opravdu výtečné. Smažené dýňové krokety, navíc posypané drcenými dýňovými semínky, jen vše skvěle doplnily. Naprosto dokonalý pokrm.

dsc_5350
Steak byl také výtečný. Obsluha nás už při objednávce upozornila, že pokud to nevíme, jedná se o tužší kus masa. Zřejmě špatné zkušenosti s hosty. Maso bylo dokonale připravené. Brambory dobré, nicméně opět byla zřejmě místo parmazánu použita mladá grana a tedy v chuti nebyla prakticky cítit.

dsc_5348

Na závěr jsme se rozhodli vyzkoušet dezert se zajímavou show. Tedy horké maliny s tvarohovou zmrzlinou připravenou přímo před hosty pomocí tekutého dusíku. Na servírovací stolek přistála nerezová miska, termoska s tekutým dusíkem, horké maliny a šlehačková lahev. Po nalití dusíku do misky číšník z lahve nastříkal tvarohovou pěnu a zmizeli jsme v dýmu, který se vyvalil.

dsc_5354

Pěna samozřejmě okamžitě zmrzla a vytvořila tvar, podobný obří bílkové pusince. Na talíři pak na ni přišly horké maliny. Dezert byl naprosto fenomenální, lehoučký a osvěžující. Skvělá tečka na závěr.

dsc_5358

Placení proběhlo bez problémů, za celou večeři jsme v podniku nechali celkem 1495 Kč. Zcela jistě to není málo ale nutno říci, že pokud by jídlo bylo bez chybičky, byla by to cena přiměřená. Nicméně při takové ceně už host očekává i bezchybnou službu.

2261 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »