Bře 2, 2017 - Gastronomie    No Comments

Dominik nebyl vůbec špatný

 

Do Benešova u Prahy jsme se vydali protože tam vloni otevřel svou restauraci Dominik šéfkuchař David Špidra, který dlouho šéfoval kuchyni v restauraci U Sapíků. Byli jsme zvědavi, jak funguje sám a ne už ve stínu jména nestora české kuchyně.

Restauraci najdete v samém centru města přímo u tržiště. Jde se do ní po několika schodech a má u vstupu malou terasu, která se hodí a bude hodit při úplném zákazu kouření v restauracích. restaurace je už dne zcela nekuřácká. Interiér je pěkný, moderního čistého střihu. Byl sobotní večer a tak jsme těžko hledali místo, protože kde neseděli hosté, tam byla rezervace. Nakonec jsme dvě místa našli.

Stálý jídelní lísek byl doplněn speciální víkendovou nabídkou. Tou byl top blade steak s pečeným česnekem a omáčkou z hrubozrnné hořčice se zapečenou bramborou s bylinkovým tvarohem a fazolkami ve slanině. Nemohli jsme než si ho objednat. Ze stálého lístku jsme si objednali jako předkrmy domácí kachní paštika s meruňkovo šalotkovou marmeládou na rukolovém salátku a kozí sýr s marinovanou hruškou a variací listových salátů. Jako druhé hlavní jídlo nás oslovila klasika, tedy vídeňský řízek z krkovičky s bramborovou kaší. K pití jsme si dali karafu kohoutkové vody (účtují si za ní 15 Kč, bohužel ji ale nemají na lístku) a dvě sklenky italského chardonnay. Potěšilo nás, že tady dávají klasickou míru 2 dl a přestože víno nebylo nijak podřadné, stojí tu sklenička neuvěřitelných 38 Kč. Tedy zjevně tady vydělávají na jídle a ne na tom, že si za otevření lahve vína naúčtují dvojnásobek nákupní ceny nebo i více.

Nápoje přišly rychle a jak už bylo řečeno, víno dobré kvality, správné teploty. Karafa s vodou s plátky citronu a mátou. Pak už dorazily předkrmy. Paštika chuťově výborná, marmeláda zjevně domácí a perfektní. Trochu zklamal salát, který už na pohled vypadal trochu “unaveně”. Škoda, jinak by to bylo perfektní.

Kozí sýr s marinovanou hruškou vypadal dobře, i když opět salát byl povadlý. Bohužel výběr kozího sýra s bílou plísní nebyl pro tento typ předkrmu zrovna nejvhodnější. Měl už typickou pachuť poměrně silnou. Spíše by se hodil sýr čerstvější. Hruška byla chuťově výborná, jen bohužel byla nakrájena i s tuhým středem, který se těžko žvýkal.

Vídeňský řízek z vepřové krkovičky neměl chybu. Puritáni by mohli namítnout, že pojem “vídeňský řízek” je vyhrazen řízku z telecí kýty. Nicméně v jeho rodišti, tedy Vídni, dnes restaurace běžně nabízejí “Weiner Schnitzel vom Schwein”, takže je to zcela v pořádku. Bramborová kaše byla chuťově dobrá, jen byla maličko lojovitá, tedy zřejmě přešlehaná.

A pak přišel steak, na který jsme byli zvědavi nejvíce. A opravdu jsme se nezklamali. Maso skvěle připravené, měkké, uvnitř krásně růžové. Omáčka vyvážené chuti a vše doplňovala výtečná brambora s tvarohem. Pečený česnek byl už jen pověstnou třešničkou na dortu. Fazolky zabalené ve slanině už nám připadaly trochu navíc.

Na závěr, jako vždy, jsme neodolali ochutnání dezertu. Dali jsme si čokoládový dortík s vanilkovou pěnou a malinovou omáčkou. Byl dokonalý, sladká chuť dortíku skvěle kontrastovala s malinovou omáčkou.
Placení proběhlo bez problémů. Za naši večeři jsme zaplatili 747 Kč (více jak třetinu dělal steak za 265 Kč). Restaurace Dominik přes drobné nedostatky určitě stojí za návštěvu. Za své peníze tu dostanete poctivé porce dobře připraveného jídla.

PS : A pro rejpaly opět vysvětlení – ano s Davidem se známe pár let, nicméně o naší návštěvě vůbec nevěděl a přihlásil jsem se k němu až ve chvíli, kdy nám byl servírován dezert. Takže v tomto směru naše zkušenost nebyla nijak ovlivněna.

1885 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »