Kvě 15, 2015 - Gastronomie    No Comments

VEBA Broumov – retro v tom nejhorším smyslu slova

 

Opět jsme vyrazili po zákoutích naší vlasti a tentokrát jsme dojeli do poněkud Bohem a českými turisty pozapomenutého regionu – na broumovsko. Na známém webu s hodnoceními restaurací jsme vybrali jednu z mála, která vypadala slušně – restauraci v hotelu VEBA v Broumově.

Hotel VEBA sídlí v krásné historické vile s překrásnou zahradou. O to více nás překvapily interiéry. Sice krásně zrestaurované zdi, nicméně nábytek a celkový styl v duchu 90. let minulého století. Ale to nás neodradilo, doufali jsme stále ve kvalitní gastronomický zážitek. Právě probíhala akce s chřestovým menu, která slibovala dobré jídlo. Ale neopomněli jsme otevřít i stálý jídelní lístek. Ten už signalizoval, že máme být ostražití. Nabízel od steaků, českých specialit až po italské těstoviny.

DSC_2472

K pití nás zlákala nabídka domácí citronové a malinové limonády. Ještě při objednávce jsme se pro jistotu zeptali, zda jsou opravdu domácí a byli jsme ujištěni, že ano. Jaké bylo naše zklamání, když jsme po ochutnání zjistili, že se jedná o průmyslově vyráběný sirup s vodou a s kousky citronu, resp. mražených malin. Co na nich bylo domácího jsme nepochopili. Doufali jsme jen, že jídlo náš první negativní pocit napraví.

DSC_2470

Ze stálého jídelního lístku jsme si vybrali hovězí vývar s masem a nudlemi, topinku s rajčaty a mozzarellou a z nabídky „jídla české kuchyně“ pavlišovský řízek s knedlíky a zelím. Nedalo nám to abychom neokusili také chřest a nejvíce nás oslovil kuřecí steak marinovaný v bylinkách s holandskou omáčkou a zeleným chřestem. Jídla byla poměrně rychle hotová, také jsme v restauraci seděli sami a na venkovní terase byli ještě další 2 hosté. Polévka byla chutná, teplá a zcela v pořádku. S dalšími chody to už bohužel tak dobré nebylo. Pod pojmem „topinka s rajčaty a mozzarellou“ jsme si logicky představili nějakou variantu italské klasiky, tedy bruschetty. Jak hluboce jsme se mýlili. Dostali jsme obyčejnou topinku z českého polotmavého chleba, na které se vršily 4 vrstvy střídavě rajčat a bílého rozteklého sýra. Topinka byla navíc zřejmě připravovaná ve fritéze a koupala se v ní asi déle, než je zdrávo. Takže byla tvrdá jako kámen. K opravdové mozzarelle měla bílá rozteklá hmota hodně daleko. Spíše připomínala její nejlevnější náhražky, které se v našich obchodech objevují. Ani stopa po bazalce nebo jiném ochucení. Jen roh talíře byl posypán sekanou petrželovou natí.

DSC_2473

Na pavlišovský řízek jsme byli zvědavi, protože se má jednat o autentickou místní specialitu. Vepřové maso, naklepané takřka do průhledna v trojobalu a opět zřejmě ve fritéze vyfritované do naprosté smrti. Suché maso, konzistencí ne nepodobné podrážce. K tomu poměrně dobré houskové knedlíky a zelí. Pokud tohle je místní specialita, tak hluboce litujeme místní obyvatele. Spíše se ale jedná o naprostou neznalost základních postupů u místního kuchaře. Talíř byl opět v rohu posypán nasekanou petrželkou.

DSC_2475

Kuřecí steak s chřestem bohužel kvalitou za řízkem nijak nezaostal. Pokud byl opravdu naložen v bylinkách, pak to kuchař zcela zabil tím, že ho posypal hojně drceným černým pepřem, který zcela přebil všechny další chuti a vůně. Chřest vypadal na první pohled lákavě ale bohužel měl uvnitř skoro kašovitou konzistenci-byl dokonale převařený. A jak jinak, opět roh talíře posypaný sekanou petrželovou natí. Ta byla zřejmě v představě kuchaře znakem kvalitní gastronomie.

DSC_2474

Protože už topinku jsme obsluze reklamovali, dostali jsme jako kompenzaci zdarma ovocný dortík. K němu jsme si ještě objednali čokoládový řez. Dezerty tu mají hezky vystavené v chladící prosklené vitríně. Oba dezerty byly, ve srovnání s ostatními chody, opravdovým pohlazením po duši.

DSC_2477 copy copy

Placení proběhlo bez problémů. Za celý oběd jsme v restauraci hotelu VEBA nechali 444 Kč. Stále se ptáme, proč v českých a moravských regionech je tak moc podniků, které si hrají na luxus a přitom jejich kuchaři neovládají ani nejzákladnější postupy a zpracování surovin? Vždyť dnes není problém zajet si na nějaké školení, kurzy nebo stáže. Bohužel v restauraci hotelu VEBA v Broumově jsme zažili další z odstrašujících příkladů, jak by naše gastronomie neměla vypadat.

2651 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »