Lis 7, 2016 - Gastronomie    No Comments

V Chrudimi U Paluků nezklamali

 

Na známém mezinárodním server jsme si našli, že v Chrudimi je jednou z nejlépe hodnocených restaurací U Paluků. Leží přímo v historickém centru vedle náměstí a tak jsme se do Chrudimi vydali, ochutnat, zda i tady vaří dobře.Restaurace se nachází v malebné uličce a už na tabulích venku zve na denní menu. Vešli jsme do domu a ocitli se na krátké chodbičce, kde jsme pojali pocit, že jsme špatně. Ale nakonec se jedny dveře otevřely a vycházeli hosté, takže jsme jimi vklouzli do velice útulného a takřka domáckého interiéru.

dsc_5481

Ten je barem rozdělen na dvě části. Navíc je k dispozici velká terasa s výhledem na některé architektonické skvosty Chrudimi. Přestože nebylo zrovna teplo, vybrali jsme si k našemu obědu posezení na terase. Nutno říci, že je to tu vybaveno plynovými teplomety a na každé židli je k dispozici deka. Kupodivu terasu využilo v době naší návštěvy více hostů, takže zjevně je oblíbená i v chladnějších dnech.

dsc_5466

Jídelní lístek včetně denní nabídky jsme dostali takřka okamžitě. K pití jsme si vybrali zázvorový čaj, jablečný mošt a lahev kohoutkové vody (za 25 Kč). Původně jsme chtěli ochutnat i domácí limonádu, nicméně jsme se dozvěděli, že je míchaná z kupovaného sirupu a tedy není domácí. Ze stálého jídelního lístku jsme jako předkrm zvolili drůbeží paštiku s kousky husích jater, coulis z malin a červené řepy, opečený chléb dále česnečku speciál s chlebovými hranolkami, pečenou šunkou a parmezánem. Hlavní jídla jsme vybírali i z denní nabídky. Z té nás zaujala pečená selečí roláda glazovaná medem, červené dušené zelí, bramborový knedlík a ze stálého lísku padla volba na hovězí hamburger připravený z vyzrálého hovězího masa, karamelizované cibule, sýru Cheddar, dochucený lanýžovou majonézou – podávaný s fit salátem a steakovými hranolkami.

dsc_5463

První dorazily nápoje. Čaj v krásném modrém hrnečku. Plavaly v něm opravdu kousky zázvoru a byl v chladném dni skvělou volbou. Navíc v druhém hrnečku jsme k němu dostali na oslazení výtečný med. Jablečný džus standardní a voda ve stylové lahvi s patentním uzávěrem.

dsc_5468

Pak přišel předkrm a polévka. Česnečka výtečná chuťově vyvážená a jemné konzistence. K ní servírované zvlášť chlebové krutony a pečená šunka. Stylové, praktické a velmi dobré.

dsc_5467

Paštika byla servírovaná ve třech porcičkách na třech kouscích opečeného chleba. Paštika i coulis výborné, stejně tak salát. Bohužel místo křupavých kousků chleba jsme dostali hmotu, ne nepodobnou tuhé žvýkačce. Na kouscích chleba byly jasné stopy, že prošel tepelnou úpravou a normálně by byl křupavý. Tenhle si zjevně hodně dlouhou dobu poté, co byl opečen, odpočinul v lednici a stala se z něj poměrně špatně stravitelná masa.

dsc_5472

Pak dorazila hlavní jídla. Selečí roláda naprosto skvostná. Vše krásně vonělo, měli jsme podezření na perníkové koření v omáčce. Maso se jen rozplývalo na jazyku a i zelí bylo výtečné. Kupodivu jsme nedostali jen bramborové knedlíky, jak bylo na menu, ale i dva houskové karlovarské. Nebyly vůbec špatné, nicméně proč nebyly na lístku?

dsc_5471

Hamburger vypadal krásně, servírován na prkénku a papíře. Maso bylo nikoliv namleté ale spíše natrhané a výtečně ochucené. Naprosto dokonalá byla u houska. Zjevně domácí hranolky a svěží salát vše korunovaly. Jen nám připadalo škoda, že i k hranolkům nebyla nějaká omáčka, takhle byly hodně suché.

dsc_5477

Na závěr jsme, jak jinak, neodolali pokušení ochutnat něco z dezertů. Obsluha nám doporučila čokoládovo-tvarohový a švestkový, tak jsme do nich šli. Oba dortíky byly servírovány stejným způsobem, s višňovým kompotem. Ten čokoládovo-tvarohový neměl chybu. Švestkový obsahoval zřejmě kompotované kusy švestek, takže byl chuťově dobrý ale trochu rozmáchaný. K tomu jsme si dali espresso. Trochu nás překvapilo, že se sice obsluha nezeptala, zda malé nebo velké, jak je stále ještě bohužel v mnoha českých restauracích zvykem, ale zda nechceme mléko? Nechtěli jsme, pokud bychom chtěli kávu s mlékem, neobjednávali bychom si espresso. Káva byla přesně jak má být, jak velikostí tak chutí.

dsc_5478

Placení kartou proběhlo bez problémů. Za bohatý oběd jsme zaplatili 765 Kč. Cena přiměřená kvalitě a množství. Restaurace u Paluků zcela jistě stojí za návštěvu. Pokud zase pojedeme přes Chrudim, rádi se tu znovu zastavíme.

dsc_5480

1408 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »