Lis 24, 2016 - Gastronomie    No Comments

Svaté Kláře stále ještě trochu chybí

 

Restaurace s krásným názvem Svatá Klára se nachází hned pod vinicí stejného jména v pražské Troji. Ale nenechejte se zmýlit budovou, u které je značeno parkoviště pro hosty. Restaurace totiž nesídlí v budově, ale v unikátní podzemní jeskyni. Je to luxusní restaurace, která nedávno znovuotevřela po změně vlastníka, tak jsme se vydali ji vyzkoušet.Restaurace kladně zabodovala už při rezervaci, když jsme se dozvěděli, že má bezplatnou wifi, zákaz vstupu dětem do 6 let a že se tu postarají i o čtyřnohého přítele hostů, pokud s ním přijdou. Příchod je po schodech do podzemí, kde jsme s ocitli v opravdové jeskyni, původně údajně vinném sklepě.

dsc_5692

Luxus tu přímo tryská z každého detailu a tak jsme byli zvědavi na menu. Jídelní a nápojové lístky přinesl ochotný a usměvavý číšník. Celkem je v restauraci okolo 30 míst a na ně tu jsou 2 číšníci, takže by ani při plné restauraci neměl být žádný problém s čekáním na obsluhu.
Předem nutno říci, že při návštěvě zde se musíte připravit na cenově vysokou hladinu. Předkrmy tu nepořídíte pod 390 Kč a třeba polévka 180 Kč. Vzhledem k tomu jsme i při našem hodnocení byli trochu přísnější, než u restaurací běžné cenové úrovně. Menu tu není nijak dlouhé. Vybrali jsme si z předkrmů mušle svatého Jakuba s dýní a omáčkou z langustýn. Polévka je v nabídce pouze jedna, tak jsme ji také chtěli vyzkoušet-fenyklový krém s jemnou mléčnou pěnou a citronovým olejem. Z hlavních jídel jsme si vybrali tresku s estragonovým máslem, zeleninovým jullienne a humrovou raviolou a kančí hřbet s petrželovým pyré, mandlovou kroketou a brusinkovou omáčkou. K pití neperlivou vodu (kohoutkovou tu nemají, pouze minerálku 0,75 l za 75 Kč), bílé víno (0,15 l německý riesling) a červené (0,15 l moravské pinot noir, tedy rulandské modré) a 0,5 l přírodní limonády z rakytníku. Sympatické je, že přestože si tady limonády dělají skutečně sami, nepíšou nic o “domácí limonádě”. Nápoje byly v pořádku. Naprosto skvělá rakytníková limonáda a výtečné víno.

dsc_5712

Nejprve nám na stole přistálo domácí pečivo (jedno z nich bezlepkové bramborovo-kukuřičné) a kachní výpek s kachními škvarky a kozí tvaroh s libečkovým prachem. Obojí i s pečivem naprosto skvělé a dokonalé.

dsc_5713

Pak přišel amuse bouche, tedy pozornost kuchaře. Byl to malý kousek lososa s fenyklovou pěnou. Příjemné naladění chuťových buněk před dalšími chody.

dsc_5716

A potom jsme se dočkali předkrmu a polévky. Mušle byly dokonalé skvěle připravené i ochucené. Dýňové pyré výtečné, vše sedělo v silné šťávě. K tomu zelenina julienne s hořčičnými semínky jako bonbónek.

dsc_5714

Polévka vypadala také dokonale. Byla i chuťově svěží, jen bohužel jakoukoliv jinou chuť přebíjela kyselá chuť. Nebyla vůbec špatná ale chuť fenyklu jsme v ní hledali opravdu marně.

dsc_5719

Pak přišla hlavní jídla. Kančí hřbet byl dokonalý. Maso se opravdu jen rozplývalo na jazyku. petrželové pyré a mandlová kroketa ho skvěle doplnila. K tomu silná šťáva (podle chuti ta stejná, co jsme měli v předkrmu). Jen jsme nepochopili smysl toho, že porce byla jen na jedné polovině talíře.

dsc_5717

Treska vypadal na talíři luxusně až na to, že se tu opět zopakoval stejný motiv julienne zeleniny s hořčičnými semínky, tentokrát ve dvou kusech. vlastní treska nebyla špatná nicméně spíše chuťově celému jídlu dominovala výtečná raviola a chipsy z rybí kůže.

dsc_5728

Na závěr jsme si ještě objednali dva dezerty. Prvním byla čokoládová variace s kandovanými višněmi. Bylo v něm vše. Hořká, mléčná i bílá čokoláda, ta ve formě kuličky s kokosem a ktomu výborné chipsy a višně. Čokoláda nezklamala.

dsc_5729

Druhým dezertem byly flambovaná jahody likérem Grand Marnier s krémem chantilly. Dezert byl spektakulárně připravován přímo u stolu. Skvělá show se skvělým výsledkem. Dezert byl opravdu tím nejlepším na závěr.

dsc_5694

Do restaurace jsme byli pozváni jako novináři jejím vedením a tedy jsme nic neplatili (proto také přísnější měřítko hodnocení). Jinak by nás celá večeře stála 2.985 Kč. Celkový dojem nebyl špatný, jídlo a pití skvělé, obsluha dokonalá. Jen vzhledem k cenové hladině a tomu, co restaurace na svých webových stránkách slibuje, to nebylo úplně ono. Očekávali bychom více fantazie a méně chyb. V restauraci Svatá Klára si pochutnáte ale ten mimořádný luxusní gastronomický zážitek do dosud není.

1811 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »