Pro 12, 2016 - Gastronomie    No Comments

Do Žebírkova nejen na žebírka

 

V pražských Strašnicích jsme našli poměrně novou ale už vyhlášenou restauraci s všeříkajícím názvem Žebírkov. Chtěli jsme tedy vyzkoušet, jaká žebírka, v poslední době poměrně populární pokrm v restauracích, nám tady přichystají.

Restaurace je hodně utajená, protože se do ní vchází z průjezdu, který vede k jakémusi baru a tak na domě svítí především jeho jméno. Konečně jsme vchod našli a ocitli se ve velice příjemném prostředí s přibližně 40 místy k sezení. Protože bylo venku už hodně sychravo, poprosili jsme na úvod o svařák. A přestože není standardně v nabídce bez problémů jsme ho dostali. Pak už přišlo vybírání z jídelního a nápojového lístku. K pití jsme si dále objednali domácí limetkovou limonádu a pivo. Jako předkrm nás zaujal ředkvičkový tartar na grilované ciabattě a z polévek čerstvý hráškový krém s mátou a limetovou šťávou. Nad hlavními jídly jsme chvíli dumali, protože tu mají i třeba kuřecí křidýlka nebo hamburgery. Ale nakonec jsme si řekli, že jsme v Žebírkově a tak musíme dát žebírka. Příjemná a velice ochotná servírka když viděla naši nerozhodnost, tak přišla s radou. Na její doporučení jsme objednali telecí žebírka v marinádě smoke house BBQ a k nim česnekovou omáčku, kukuřičný klas na grilu s bylinkovým máslem a ještě salát coleslaw. Jako “chlapské” jídlo jsme dostali doporučena vepřová žebra v marinádě Adam, tedy marináda na černém pivu s cibulovou marmeládou, k tomu ještě medovo-hořčičnou omáčku a domácí hranolky. Obě žebírka byla v porci 500 g (mají tu ještě 1000, 1500 a 2000 g porce). Navíc jsme si ještě objednali grilovaný chléb s bylinkovým máslem.

dsc_6206

K nápojům jen krátce. Svařák byl výborný, stejně jako pivo – 11°Kozel. Limetová limonáda byla skutečně domácí, jen bohužel hodně hořká, protože v ní byly zjevně rozmixovány celé oloupané limety i s bílou hořkou dužinou. Nebyla nekonzumovatelná ale žádný velký osvěžující zážitek to taky nebyl.

dsc_6207

Pak přišla polévka a předkrm. Polévka byla chuťově vyvážená i když bychom očekávali malinko výraznější chuť máty a limety, které byly deklarovány. Byla horká a i talíř byl ohřátý, takže jsme si na ní pochutnali.

dsc_6208

Ředkvičkový tatarák byl zajímavou nezvyklou přípravou ředkviček. Voněl trochu po česneku a byl lehounce nakyslý. Tady nebylo co vytknout, byl prostě výborný. Ciabatta nebyla špatná, je trochu více ogrilovaná, než bylo nutné. A tak její kraje byly nahořklé.

dsc_6211

Hlavní chody byly servírovány stylově na dřevěných prkýnkách s logem restaurace. Telecí žebra byla dobrá, měkká, marináda jejich chuť krásně naladila a kupodivu se k BBQ chuti hodila i doporučená česneková omáčka. Kukuřičné klasy byly perfektně připravené a bylinkové máslo jejich chuť ještě zjemnilo. Coleslaw také bez chybičky.

dsc_6212

Vepřová žebra s marinádou s pivem byla také bezchybně připravená a marináda jim dávala další skvělý chuťový rozměr. Medovo-hořčičná omáčka se skvěle hodila k domácím hranolkům. Jen jsme trochu nepochopili, proč byly z brambor i se slupkou? Ne, že by nám slupka vadila, ale k hranolkům se nějak nehodí. Grilovaný chléb s bylinkovým máslem byl skvělý ale už těch příloh bylo nějak na nás moc, takže jsme ho ani nedojedli.

dsc_6214

Na závěr jsme chtěli ochutnat i některý z dezertů a vybrali jsme domácí trhanec s karamelizovanými jablky. Byla to dobrá volba. trhanec byl opravdu čerstvý, chutný navíc navrchu se smetanovým krémem. Skvělá sladká tečka na závěr.
Platili jsme kartou, s čímž nejprve obsluha měla problém, protože nějak nefungoval terminál, ale na druhý pokus se vše podařilo. Celkem jsme platili 1.120 Kč. Není to málo, nicméně jsme měli poměrně dost příloh. Restaurace Žebírkov přes některé malé nedostatky stojí zcela jistě za návštěvu. Žebírka tu opravdu umějí.

dsc_6204

3400 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »