Říj 28, 2017 - Gastronomie    No Comments

Černá ovce v Plzni nezklamala i když s drobnými přešlapy

 

Náhodou jsme se doslechli, že v Plzni existuje statek, u kterého je speciální možnost gastronomického zážitku. Jmenuje se Černá ovce a je to soukromý klub, jehož členem se ovšem může stát kdokoliv, kdo sem zavítá. No takže nezbylo než do Plzně vyrazit.
Statek je ve skutečně zastrčeném koutě Lochotína ale když jsme prošli branou, čekalo nás překvapení, protože velké pozemky statku se skotem, slepicemi a koňmi uprostřed města jsme nečekali. Nepřijeli jsme ale obdivovat zvířata a drůbež a tak jsme zamířili do nijak neoznačené budovy, kde předzahrádka dávala tušit, že to je právě ten klub. Trochu utajeným vchodem jsme vešli do krásného interiéru lokálu s velkou pecí. Měli jsme rezervaci ale protože byl lokál zcela prázdný, mohli jsme si místo vybrat. Během naší návštěvy hosté postupně obsadili asi třetinu míst.

Velice příjemná mladá servírka nám nabídla jídelní a nápojový lístek a podala vysvětlení, že pokud už nejsme, musíme se stát členy klubu abychom zde mohli konzumovat. Poplatek je 50 Kč a členská kartička stačí jedna pro celou rodinu a poplatek je pouze jednorázový. Vyplnili jsme na malý lístek svá nacionále a mohli jsme vybírat. Chtěli jsme ochutnat na tabuli nabízenou bezinkovou limonádu ale opět jsme doptáním zjistili, že to není bezinková ale bezová. Kdy už konečně se restaurace naučí správné pojmenování nápojů? Nakonec jsme sáhli po domácí malinové a levandulové limonádě. Z předkrmů jsme vybrali domácí játrovou paštiku s konfitovanou červenou cibulkou s čerstvým chlebem. Dále česnečku s máslovými krutony a ovčím sýrem. Jako druhý předkrm jsme si objednali poloviční porci gratinovaného kozího sýra na sezónním salátu s glazovanými jablky a vlašskými ořechy. Z hlavních jídel jsme si vybrali z tipů šéfkuchaře kohouta, taženého na červeném víně s celerovým pyré a zeleninou. A dále nás zajímala svíčková na smetaně s brusinkovým, terčem a karlovarským knedlíkem.

Limonády přišly jako první a museli jsme konstatovat, že byly opravdu domácí a velice dobré. Nebyly přeslazené a tedy v nich vynikala chuť hlavních surovin.

Pak přišly předkrmy a polévka, kupodivu společně. Polévka byla výborná, česnečka jak má být. Jemná neagresivní chuť, výtečné krutony a kousky sýra jen vše naladily k ještě lepšímu.

Paštika, servírovaná ve skleničce nebyla vůbec chuťově špatná, jen byla čerstvě vytažená z chladničky a docela dost tuhá. K ní výtečná červená cibule a opravdu luxusní domácí chleba.

Gratinovaný kozí sýr byl asi nejlepší chod, co jsme v restauraci-klubu jedli. Byl skvěle připravený a zjevně čerstvý. K němu opravdu výjimečně chutný a dobře ochucený salát. To vše doplňovala k dokonalosti glazované kousky jablek a nasekané vlašské ořechy. Prostě pohádka.

Ani na hlavní jídla jsme nemuseli dlouho čekat. Kohout na víně vypadal krásně a stejně tak dobře i chutnal. Masíčko měl jemné a křehké a silnou tmavou šťávu navíc krásně doplňovalo celerové pyré a kousky zeleniny.

Svíčková také nevypadala špatně. Maso bylo křehoučké, pěkně prošpikované. Knedlíky dokonale připravené, jen na náš vkus s nevýraznou chutí, petrželka v něm nebyla skoro cítit. Omáčka měla pěknou barvu ale bohužel byla také spíše nevýrazná a byla něčím navoněná, co tak úplně s její chutí nekorespondovalo. Tuhle výtku jsme obsluze řekli, ta sdělila, že se optá kuchařů ale bohužel do konce naší návštěvy jsme se odpovědi nedočkali.

Na závěr, jak jinak, jsme neodolali ochutnat některý z dezertů. Vybrali jsme si pomerančové crème brûlée se skořicí a ovocným ragú. Naservírováno bylo krásně, ještě chvíli na stole krustička na krému hořela. Krém byl výborný, jen jsme v něm marně pátrali po té skořici. Ovocného ragú jsme se také nedočkali, v mističce byl pouze nakrájený meloun a maliny s krásnými jedlými květy. Nutno konstatovat, že tahle směs byla skvělá ale slibované ragú to nebylo.

Placení kartou proběhlo bez problémů. Celkem jsme za náš bohatý oběd zaplatili i s padesátikorunovým poplatkem za členskou kartu 825 Kč. Přes nedostatky, které jsme tu našli, jsme ale odcházeli s dobrým pocitem. Černá ovce v Plzni stojí určitě za návštěvu a pokud sem budete chodit častěji, je to o těch 50 Kč levnější.

2442 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »