Pro 12, 2017 - Gastronomie    No Comments

V Babiččině zahradě jídlo skoro jak od babičky

 

Babiččina zahrada se jmenuje restaurace v Průhonicích u Prahy. A protože ji zaštiťuje známý pražský šéfkuchař Radek David, rozhodli jsme se vyzkoušet, jak tady vaří a zda je to opravdu jako od babičky.
Objekt restaurace v boční ulici je opravdu včetně velké zahrady. Vzhledem k tomu, že jsme restauraci navštívili na svatého Martina na večeři, ze zahrady jsme toho moc neviděli a seděli jsme pochopitelně uvnitř. Interiér opravdu evokuje selskou kuchyni. Vévodí mu velká kachlová pec v klasickém selském stylu. Vzhledem k exponovanému datu jsme měli rezervaci ale volno bylo až od 20:00. Velice příjemná obsluha nás usadila u našeho stolu. Restaurace byla zaplněna tak z poloviny.

Dostali jsme stálý jídelní lístek a speciální svatomartinské menu. Nápojový lístek jsme nedostali a číšník nám pouze ústně nabídl na náš dotaz svatomartinské víno a domácí limonády, samozřejmě bez cen, což není zrovna v souladu se zákonem a proto nás to překvapilo v restauraci této kvalitativní a cenové úrovně. Objednali jsme si tedy skleničku růžového svatomartinského, minerálku a domácí limonádu mrkvovo-jablečno-citrusovou. K jídlu jsme si ze svatomartinského menu vybrali husí kaldoun a konfitované kachní stehno s houbovým kubou. Ze stálého lístku nás oslovil salát z barevné řepy, kozího sýra, jablek, rukoly, pyré z řepy s jablečno – medovým dresinkem a dušené králičí stehno ve smetanové omáčce s hříbky, restovanými houbami, pečenou cibulí a tarhoňou (těstovinovou rýží). Číšník odnesl jídelní lístky a vrátil se s tím, zda chceme také domácí pečivo s máslem. Samozřejmě jsme kývli, že ano.

Pečivo přišlo jako první, spolu s nápoji. Víno bylo výtečné, jen jsme se nedozvěděli ani z webových stránek ani z účtu, kolik ho ve skleničce bylo a za kolik tedy platíme. Limonáda naprosto dokonalá, skutečně domácí z čerstvých surovin. Asi jsme ještě nikde lepší nepili. Pečivo bylo servírováno s ochuceným máslem a škvarkovou pomazánkou. Dva druhy chleba byly naprosto dokonalé, voňavé měkkoučké a neskutečně chutné. Bohužel bulky byly gumové a velice těžko konzumovatelné. Máslo i pomazánka byly výtečné. Chyběl ovšem talířek na odložení nože a pečiva, ze kterého jsme si odlomili sousto.

Polévku a salát nám servírovali současně. Polévka naprosto dokonalá. Jemná chuť, doplněná skvělými játrovými knedlíčky a kousky vnitřností. Navíc, a to se vidí v restauracích opravdu výjimečně, výtečné a opravdu na skus udělané kousky kořenové zeleniny. Servírování bylo stylové, kdy polévka byla v červeném, bíle puntíkovaném smaltovaném kastrůlku s pokličkou a obsluha ji do talíře nalila až na stole před námi.

Pestře barevného salátu byla opravdu hromada. Perfektně vyvážená směs chutí, z nichž vynikala především červená řepa a bílý kozí sýr. Vše dotažené do konce chutným dresinkem. Prostě pohádka.

A už jsme se těšili na hlavní chody. Králičí stehno bylo výtečné a naprosto nás dostala omáčka s houbami. Ty voněly, jak čerstvě přinesené z lesa a i tak chutnaly. Maso bylo šťavnaté, měkkoučké. Tarhoňu moc restaurací nenabízí a je to škoda. Pokud ji kuchař umí udělat, jako v tomto případě, je to výtečná příloha. Vše doplnila pečená cibule.

Pečená kachna sice není tím nejtradičnějším svatomartinským pokrmem, říká se že je to husa chudých, ale konstatovali jsme, že jsme si dobře vybrali. Nejen že byla výborná ale servírována s použitím jen jednoduchých příloh naprosto luxusně. Maso výtečné, stejně tak kuba. Ozdobeno jednoduchými čipsy a klíčky, byl celý pokrm povýšen na opravdu výjimečný zážitek pro všechny smysly.

Na závěr jsme si samozřejmě dali i dezert. Naše volba padla na opravdovou klasiku – buchtičky se šodó. Tedy lépe řečeno na kynuté buchtičky s rumovým sirupem a vanilkovým šodó. Byli jsme zvědavi, zda opravdu dostaneme šodó nebo, jak je zvykem ve většině nabídek, s obyčejným vanilkovým krémem. Už když talíř dosedl na stůl byli jsme příjemně překvapeni. Takhle jsme klasický dezert ještě naservírovaný nedostali. Buchtičky pečené v misce se snítkou máty navrchu vypadaly opravdu luxusně. Šodó nezklamalo. Bylo to pravé šodó, jemné, našlehané a prostě skvělé.
Placení kartou proběhlo bez problémů, jen jsme se při něm dozvěděli, že za pečivo s máslem a pomazánkou nám účtují 50 Kč. Ano, je to uvedeno jako položka v nabídce, nicméně nám byla nabídnuta až po odnesení jídelního lístku a my jsme opravdu se ho za tu chvilku nenaučili nazpaměť. Takže jsme předpokládali, že je to, jako v obdobných restauracích této kvalitativní a cenové úrovně, pozornost podniku. Celkem jsme zaplatili za výtečnou večeři 1.439 Kč.
Restaurace Babiččina zahrada určitě není podnik pro denní stravování běžné populace. Nicméně za své peníze tu dostanete odpovídající kvalitu i porce. A navíc tady povyšují běžné klasické české recepty na vyšší a luxusnější úroveň.

1706 lidí celkem si to přečetlo. 2 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »