Zář 21, 2015 - Gastronomie    No Comments

Malinko osolit a Čestlická Vejmrda bude dokonalá

 

Vejmrda, tohle slovo zná každý český milovník dobrého jídla. V Čestlicích u Prahy vznikla nedávno nová restaurace s tímto názvem – Čestlická vejmrda. Na svých webových stránkách se chlubí, že je to tradiční česká hospůdka, tak jsme se jeli přesvědčit.

Restaurace leží přímo v centru obce u stanice několika linek autobusů, kterými se sem dá dostat od stanic metra. Má vlastní parkoviště. Vnitřní interier je příjemný v tradičním duchu, nicméně vzhledem k vysokým srpnovým teplotám jsme raději volili terasu se slunečníky. Rezervaci jsme si udělali dopředu a tak bylo vše připraveno.

DSC_5506

Sympatické je, že v restauraci nenabízejí sáhodlouhé menu ale 28 jídel, včetně předkrmů, polévek, salátů a dezertů. Navíc je tady i denní menu, které čítalo v době naší návštěvy celkem 4 položky. Usměvavá a příjemná obsluha je to, čeho jsme si všimli v restauraci jako prvního pozitivního. K pití jsme si objednali řezané pivo a domácí okurkovou limonádu. U jídel jsme poměrně dlouho vybírali. Nakonec jsme vybrali jako předkrm z denního lístku hovězí roastbeef s česnekovou majonézou. Ze stálého lístku tradiční kulajdu a dvě hlavní jídla, označená srdíčkem, což je vysvětleno jako „srdeční záležitost kolektivu Čestlické vejmrdy“. Takže hlavní jídla filátko pstruha lososovitého s cukrovými lusky, mladým hráškem, glazovanými ředkvičkami a citronovým máslem a druhé vepřová žebra marinovaná v uzené soli s vejmrdou a chlebem.

DSC_5512

První dorazily nápoje. Řezané pivo, tady mají důsledně Bernarda, skvělé vychlazené a dobře natočené. Okurková limonáda už na první pohled opravdu čerstvě udělaná a ještě lépe chutnající. Většinou okurkové limonády bývají přeslazené nebo naopak překyselené. Tahle byla chuťově naprosto ideální, lahodná a osvěžující. Takže druhá příjemná zkušenost, těšili jsme se na to co ještě přijde.

Na předkrm a polévku jsme chvilku čekali a když už jsme si říkali, že to bude déle, než je zdrávo, tak oboje přistálo na stole před námi. Roastbeef naprosto famózní. Žádné zbytečné ozdoby nebo pokusy o netradiční chuťové kreace. Maso lahodné, měkké, krásně růžové, posypané hrubou solí, které příjemně v ústech křupla a dala masu další chuťový rozměr. Stejně tak česneková majonéza. Na tu jsme se zeptali obsluhy, zda není nastavovaná nějakými „zlehčovadly“, protože byla opravdu jak obláček. Servírka sice podrobnosti nevěděla ale ochotně skočila do kuchyně a ujistila nás, že je to jen poctivě udělaná domácí majonéza. Kulajda byla také výborná, krémovitá, houby v ní voněly a skvěle chutnaly. Na náš vkus v ní málo vynikala kyselá chuť, ale to je asi opravdu individuální preference.

DSC_5514

Na hlavní jídla jsme tedy byly příjemně natěšeni. Pstruh lososovitý byl krásně naservírovaný zelený hrášek a růžové ředkvičky krásně kontrastovaly s perfektně připravenou rybou. Jinak kromě výborné ryby byly velkým překvapením právě ty ředkvičky, lahodné a naprosto dokonalé chuti. Pstruh na jazyku byl jako pohlazení a jeho chuť ukazovala na to, že kuchař to s rybami umí.

DSC_5519

Žebra vypadala taky skvěle. Opečený křupavý chlebík, vejmrda a druhá příjemně nasládlá majonézová omáčka perfektně doplňovaly maso. Bohužel žebra přesto, že byla deklarována jako naložená v soli, slaná nebyla. Jen posypaná hrubou solí, která to moc nezachránila. Protože jsme je nedojedli, zabalila nám je obsluha s sebou. Druhý den, kdy v neprodyšném obalu se hrubá sůl rozpustila a pronikla do masa, byla žebra naprosto dokonalá.

DSC_5518

Na závěr jsme neodolali ochutnat alespoň jeden z dezertů. Volba padla na maminčiny jahody, tedy čerstvé jahody s jogurtovým krémem, piškoty a mandlemi. V horkém večeru chutnal naprosto dokonale. Jahody voňavé, krém lehký a velice osvěžující. Prostě opravdová sladká tečka.

Placení proběhlo bez problémů. Za celou večeři jsme dali 771 Kč. Není to málo na vesnickou hospůdku, nicméně jsme konstatovali, že jak kvalita, tak velikost porcí byla ceně více jak adekvátní. Takže nakonec jedinými malinko negativními body naší návštěvy byla neslaná žebra a pak taky to, že terasa není oddělena ani opticky od přilehlé silnice, takže hosté jsou tu jako na jevišti pro projíždějící auta. Ale jinak je Čestlická vejmrda takřka dokonalá a nelze ji než vřele doporučit.

3843 lidí celkem si to přečetlo. 2 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »