Srp 2, 2015 - Gastronomie    No Comments

Šámalova chata – jizerská spíše pozitivní zkušenost

 

Jizerské hory v létě jsou spojeny s cyklistikou a pěší turistikou. A turisté potřebují mít možnost někde po cestě doplnit ztracené kalorie. Šámalova chata nad Bedřichovem se zdála být ideálním místem s kvalitní nabídkou. A tak jsme vyrazili do severočeských hor.

Chata leží na průsečíku několika cest a není proto divu, že v informačním centru v Bedřichově nám doporučili, připravit se na frontu na volná místa u stolu. My jsme naštěstí měli dva dny předem rezervaci. A udělali jsme dobře, uvnitř i venku na terase bylo beznadějně plno. U výčepu jsme se připomněli, že máme rezervaci a velice nepříjemný číšník po opakovaných dotazech, že nám nerozumí, cože to u nich máme, zavolal příčetnou kolegyni, která rezervaci našla a usadila nás. Interiér zcela odpovídá prostředí, kde chata stojí. Dřevěný jednoduchý nábytek a po stěnách obrazy a fotky okolní krajiny a lovecké trofeje a motivy.

DSC_4645

Jídelní lístek tady mají ne nijak rozsáhlý, jen celkem 21 položek plus tři dezerty, z nichž palačinka je ve třech variantách. K pití jsme objednali minerálku a malinovku. Ceny jídel jsou tu překvapivě nízké ale na druhou stranu většina je naprostá česká klasika. Jako předkrm jsme si dali zvěřinovou paštiku s mandlemi, dále hrachovou polévku s opečeným chlebem a hlavní jídla domácí prejt s opečenými bramborami a zelím a sekané zvěřinové biftečky na smetaně s houskovým knedlíkem, brusinkami a smetanou.

DSC_4641

Polévka přišla současně s předkrmem a k tomu pečivo. Rohlíky nevypadaly nijak lákavě, spíš jako klasické „gumáky“, zato chleba byl výtečný s tmavou výbornou kůrkou. Polévka skvělá, opravdu domácí z hrachu a nikoliv z nějakých polotovarů. Voněla a chutnala. Zvěřinová paštika také výtečná, skvěle ochucená, doplněná výborným džemem a cibulkou. První chody tedy ukazovaly na opravdový kulinářský koncert.

DSC_4644

Hlavní chody jsme tedy očekávali s velkými nadějemi. Domácí prejt chutnal skvěle, pečené brambory byly akorát a vše doplňovalo skvělé kyselé zelí, jemné chuti. Horší to bohužel bylo se zvěřinovými biftečky. Knedlíky zřejmě průmyslově vyrobené, ani náznak kousku housky. Omáčka chutná, brusinky se šlehačkou standardní. Jak jsme se těšili na sekané zvěřinové biftečky, tak nás zklamaly. Měly se spíše nazývat biftečky česnekovými, protože chuť česneku bylo to jediné, co naše chuťové pohárky zaznamenávaly v každém soustu. Jestli to byla jen nehoda v kuchyni, kdy do masa spadlo více česneku, než bylo plánováno nebo česnek zakrýval nekvalitu masa, to je otázka. V každém případě to bylo velké zklamání.

DSC_4642

Protože jsme v Šámalově chatě byli na obědě a čekal nás ještě poměrně náročný program, od dezertu jsme upustili. A tak jsme si řekli o účet. Placení proběhlo bez problémů. Účtenka byla trochu delší, než počet položek, které jsme měli, protože restaurace účtuje přílohy jako zvláštní položku, přestože v jídelním lístku jsou v ceně jídla. Ale ceny seděly naprosto přesně. Celkem jsme za oběd zaplatili 326 Kč, což je cena velice lidová.

Šámalova chata je klasickou turistickou hospůdkou, kde se lze za velice slušný peníz docela dobře najíst. Jen zřejmě je nutné mít štěstí a neobjednat si zrovna jídlo, které se kuchyni nevydařilo. Přes jeden problém v nás návštěva zanechala spíše pozitivní dojem a nebojíme se chatu doporučit.

3579 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »