Pro 21, 2015 - Gastronomie    2 Comments

Na Štěpáně se gastronomický zázrak nekonal

 

Zájezdní hostinec Na Štěpáně leží ve stejnojmenné lokalitě u obce Obříství na silnici z Neratovic do Mělníka. Velké parkoviště přímo u restaurace značí jednoznačně, na jaké hosty tu míří. Tak jsme tentokrát opět ve třech vyjeli se podívat, na čem si tu motoristé mohou pochutnat.
Interiér restaurace je vkusný a hned u vchodu nás doslova bouchly do očí dva velké skleněné demižóny s domácími limonádami. Kupodivu, jako v jedné z mála českých restaurací, bylo uvedeno, že se jedná o limonádu z květu bezu (a nikoliv bezinkovou, jak jsme bohužel většinou zvyklí). Měli jsme sice pro jistotu rezervaci, nicméně restaurace v neděli večer zela prázdnotou, takže stůl jsme si mohli vybrat. Protože u vchodu nás kromě jiného přivítaly dýně a na stole byly jako prostírání papírové podložky s pozvánkou na gastronomické akce a v listopad byl jako měsíc dýňového menu, těšili jsme se na tuhle populární pochoutku. Bohužel jsme se dozvěděli, že podložky jsou rok staré a že tedy nic, co je na nich uvedeno, neplatí. Tedy ani to, že restaurace nabízí staročeské speciality. To nás trochu znejistělo, protože jsme nechápali, proč tedy restaurace tuhle nabídku předkládá hostům vlastně ještě dříve, než jídelní lístek?

DSC_8234

Nakonec jsme tedy vybírali ze stálé nabídky a z aktuálního menu ze zvěřiny. Z předkrmů jsme zvolili klasický utopenec a domácí husí paštiku s marmeládou z bílé cibule. Polévku jsme vybrali falešnou držťkovou z hlívy, bohužel zelňačka byla v menu škrtnutá, nicméně na velké tabuli byla stále nabízena. Z hlavních jídel padla volba na pomalu dušenou hovězí kližku na česneku s karlovarským knedlíkem, pečené prsíčko z divoké kachny s houbovou smaženicí a zeleninou a nakonec zvěřinový guláš s bramborovými špalíky.

DSC_8235

Nejprve ale usměvavá a příjemné obsluha přinesla chléb a pomazánku ze sádla, servírovanou v malém dřevěném trakaři. Chléb výborný, měkký a chutný, stejně jako pomazánka. A teď telegraficky k jednotlivým jídlům.

DSC_8236

Polévka servírovaná ve smaltovaném kastrůlku byla spíše vlažná. Reklamovali jsme ji a za několik minut ji dostali dostatečně ohřátou. Chuťově byla dobrá a tedy bez jakýchkoliv výhrad. Servírovat polévku v plechovém kastrůlku je sice dobrý nápad, ale logicky je nutné myslet na to, že v něm podstatně rychleji chladne, než na talíři. Utopenec s cibulí, okurkou a paprikou příjemně kyselý, vláčný a příjemně naladil chuťové buňky k dalšímu chodu.

DSC_8238

Husí paštika vypadala dobře, jen nás překvapilo, že na první pohled deklarovaná marmeláda z bílé cibule, kterou byla paštika pokryta, byla červená. Bílá cibule byla na talíři jako jakási nakládaná nebo povařená nasladko, marmeláda to zcela jistě nebyla. Když jsme ochutnali, nevycházeli jsme z údivu a bohužel i zklamání. Místo kontrastu chuti mírně slaných jater z paštiky a nasládlé marmelády se nám na jazyku rozlinula pouze až agresivně přeslazená chuť. Ano, i vlastní paštika byla sladká a chuť paštiky jsme v té sladké explozi hledali marně. Takže jsme si vlastně jako předkrm dali takový sladký dezert.

DSC_8243

Hovězí kližka i guláš byly servírovány v hlubokých talířích a knedlíky s bramborovými špalíčky jsme dostali na jednom zvláštním talíři. Obě hlavní jídla byla dobrá, nicméně vzhledem k jejich ceně (185 a 249 Kč) jsme přece jen očekávali trochu lepší zážitek. Konstatovali jsme, že guláš byl trochu slanější, než bylo nutné. Pečené prsíčko z kachny bylo dobře připravené, nicméně to bylo zase takřka zcela neslané. Smaženice byla bez výhrad.

DSC_8242

Nakonec jsme neodolali ochutnat i některý z dezertů. Vybrali jsme si tvarohové švestkové knedlíky, které za cenu 99 Kč (na tabuli byly jako „tvarohové knedlíky“ za 85 Kč) slibovaly na závěr skvělou sladkou tečku. Dva knedlíky, obalené ve skořicové směsi s cukrem, s pořádnou porcí zmrzliny vypadaly skvěle a i tak chutnaly. Trochu mimo byly sice skvělé voňavé a lahodné jahody jako příloha. Ke švestkovým knedlíkům se vůbec nehodily. Jinak snad jen výtka, že rozpuštěného másla na talíři byly opravdu jen kapky.

DSC_8247

K pití jsme měli bezovou limonádu, mátový čaj, espresso a lungo. Limonáda výtečná, čaj a espresso standardní, lungo klasicky česky místo dolitého espressa horkou vodou, prostě přes páku prohnané dvojnásobné množství vody a tedy chuť kávy špatná. A ještě jedna věc, která nás nemile překvapila, po celou dobu v restauraci hrálo poměrně nahlas jakési komerční rádio, takže každých pět minut nám do uší bušily agresivní rozhlasové reklamy. To byl velice nepříjemný zážitek.

Placení kartou bez problémů. Za celou večeři jsme v liduprázdné restauraci zaplatili 1192 Kč. Vzhledem k lokalitě a úrovni jídel v restauraci bohužel nutno konstatovat, že cena byla v rozporu s výkonem. Pokud bychom byli na cestě a hladoví, asi bychom zájezdním hostincem Na Štěpáně vzali zavděk. Ale jet sem za dobrým jídlem jen tak, to zcela jistě nikoliv.

4658 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


2 Comments

  • Dobrý den, větší vymyšlenou slátaninu plnou lží jsem snad v žádné recenzi ještě nikdy nečetl… že se nestydíte pomlouvat, je z toho úplně cítit zaujatost..

     
    • Vážený Petře,
      zaujatost je naopak cítit z Vašeho komentáře. V restauraci jsme byli tři a na všem, co je v hodnocení popsáno, jsme se shodli všichni. Proč bychom měli být zaujatí? Jeli jsme do restaurace přes 60 km a myslíte že to bylo jen kvůli tomu, abych ji mohl pomluvit? Tak by opravdu, jak píšete, stačilo si “recenzi” vymyslet. Jenže, jak vidíte z fotografií, nic jsem si nevymyslel, v restauraci jsme opravdu byli a jen jsem popsal naši zkušenost. A jen pro dokreslení, tady je fotka účtenky, aby bylo jasné, kdo koho tu neprávem obviňuje.

       

Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »