Čvc 6, 2016 - Gastronomie    No Comments

Jakub – skvělá restaurace v Českém Krumlově

 

Restaurace Jakub v historickém centru Českého Krumlova se hlásí jménem k odkazu našeho nejstaršího rybníkáře Jakuba Krčína z Jelčan. Při naší návštěvě Krumlova jsme si proto vybrali právě tuhle restauraci k návštěvě a byli jsme zvědavi, zda Jakubu Krčínovi dělá dobré jméno.

Restaurace s předzahrádkou se nachází v přízemí krásného historického domu. Interiér je rozdělen na dva prostory. Jeden je hlavní s barem a přes chodbičku je zvláštní salonek. My jsme dali v horkém dni přednost venkovnímu sezení na předzahrádce, která má mimochodem asi stejnou kapacitu, jako vnitřek restaurace. Velice příjemný číšník nám nabídl jídelní a nápojový lístek. K pití jsme si vybrali moravské růžové víno z vinařství Dobrá vinice a karafu kohoutkové vody. Jídelní lístek není nijak dlouhý a i když se na něm najdou i třeba italská jídla jako těstoviny aglio olio nebo risotto, převažují jídla z ryb a místních surovin.

DSC_3766

K jídlu jsme tedy vybrali jako předkrm domácí krokety z jihočeského kapra s ragú z dušeného fenyklu a bramborovou kaší. Z polévek jsme zvolili tu z denní nabídky, tedy celerovou s kousky špeku. Nad hlavními jídly jsme dlouho přemýšleli, co vybrat. Nakonec padla volba na králičí stehno, připravované metodou sous vide s domácími špeclemi se slaninou a omáčkou z dijonské hořčice a dále nás zajímala denní nabídka ryb. S tou přišel osobně šéfkuchař a v rukou nesl nádherného čerstvého pstruha s tím, že nám ho udělá se speciální pečenou zeleninou. To jsme opravdu nemohli odmítnout.

DSC_3769

První přišel samozřejmě předkrm a polévka. Krokety naprosto dokonalé. Vynikala v nich nejen chuť kapra ale také zeleniny, se kterou byl zřejmě povařen. Dušený fenykl a opravdu hedvábná bramborová kaše vše jen chuťově doladily. Krásný příklad toho, že z úplně obyčejných surovin se dá udělat velice luxusní jídlo.

DSC_3770

Polévka nijak nezaostávala za předkrmem. Byla jemná, neagresivní chuť celeru se příjemně rozplývala na jazyku. A k tomu výtečné kousky slaninky. Prostě opravdový labužnický zážitek.

DSC_3773

Chvíli jsme čekali na hlavní chody a ladili tak chuťové buňky. A pak přišlo druhé kolo. Dva už na pohled nádherné filety ze pstruha, krásně ugrilované a položené na opravdu skvělé pečené zelenině. Ptali jsme se na tajemství té chuti a údajně je dána i přimícháním balzamikového oleje. Pstruh naprosto dokonale vyfiletovaný bez jedié kostičky. Na povrchu s křupavou kůžičkou a uvnitř šťavnatý. Se zeleninou výtečné lehké letní jídlo.

DSC_3772

Pečený králík nijak za pstruhem nezaostával, snad jen tím, že nebyl pro milovníky lehké dietní kuchyně. Výborně upečený, maso šťavnaté a přitom se zachovanou původní chutí, ne skrz naskrz prošpikované slaninou. Prostě tady se dnes tak populární metoda sous-vide opravdu vyplatila. Výborné špecle, ovoněné kostičkami slaniny a doplněné hořčičnou omáčkou vše jn doaldily do naprostého ideálu.

DSC_3774

Na závěr jsme neodolali sladké tečce. Vybrali jsme klasiku – crème brûlée, espresso a pohár horké čokolády. Obojí naprosto dokonalé. Crème brûlée poctivě udělaný, ne z polotovaru, s křupavou karamelovou kůrčičkou. Horká čokoláda také výborná. Espresso perfektně připravené, výborné chuti i správné velikosti.

DSC_3776

Placení proběhlo bez problémů. Celkem jsme za naši večeři zaplatili 1.163 Kč. V historickém centru po Praze nejznámějšího turistického cíle v ČR jsme očekávali podstatně vyšší cenu. Nelze než konstatovat, že restaurace Jakub svému vzoru, tedy Krčínovi z Jelčan, třímá prapor stále vysoko a doporučujeme každému, kdo se v Českém Krumlově ocitne, tenhle ostrůvek kvalitní gastronomie navštívit.

DSC_3765

 

3615 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »