Srp 18, 2016 - Gastronomie    No Comments

Hliněná bašta – standardní kvalita s drobnými nedostatky

 

Průhonice u Prahy jsou dnes obcí doslova nabitou různými restauračními zařízeními. Jednou z nejstarších je tady restaurace Hliněná bašta. V minulosti neměla moc dobrou pověst ale v poslední době se o ní šíří zvěsti, jako o velice kvalitní restauraci. Tak jsme sem zavítali přesvědčit se, zda to není jen pouhý marketing.

Restaurace sídlí stranou hlavní silnice i centra obce v tichém koutě s vlastním rybníkem. Vzhledem k pěknému počasí jsme se usadili na terase u rybníka. U příjemného číšníka jsme si nejprve objednali pití. Tedy 2 dl rulandského šedého z Jižního Tyrolska, karafu kohoutkové vody (tady za ní účtují 45 Kč) a dále nás zaujaly domácí limonády. Nicméně jsme se opět, jako už poněkolikáté dozvěděli, že jsou z kupovaných sirupů. Sice prý velice kvalitních francouzských, což ale stejně není domácí limonáda. Navíc si tu pletou, také jako v mnoha dalších restauracích, bezovou a bezinkovou limonádu. Takže jsme si raději dali jablečný nektar od jedné známé firmy.

DSC_4211

Jídelní lístek tu je tu poměrně rozsáhlý, napočítali jsme včetně víkendové nabídky přes 70 jídel. Přestože osm jich je na objednávku 2 dny předem, nějak si nedovedeme představit situaci, kdy je restaurace plná a každý host si dá něco jiného. Kupodivu vzhledem k názvu restaurace jsme našli jen 2 jídla ze sladkovodních ryb. Zato výběr z mořských ryb, humra anebo třeba bizoního masa poměrně velký. Vybrali jsme z víkendové nabídky ruský boršč se zakysanou smetanou a salát Nicoise s grilovaným tuňákem a pošírovaným vejcem. Ze stálého lístku nás zaujaly plátky kachních prsíček restovaných na tymiánu s bylinkovou bagetkou a hovězí mongol pečený s cibulí, česnekem a čerstvým zázvorem.

První dorazily nápoje. V karafě s vodou sice bylo několik kousků limetky a lístky máty, ty ale byly bohužel z většiny hodně unavené. Jestli byly jen značně oschlé nebo i nahnilé jsme nezkoumali. Vodu jsme reklamovali a dostali jsme s omluvou novou s naprosto čerstvou mátou, která roste hned vedle restaurace na bylinkové zahrádce. Víno bylo výtečné, jen trochu předražené. 110 Kč/1 dl se nám zdá poměrně dost vzhledem k tomu, že se nejedná o žádné exkluzivní víno.

DSC_4217

Pak přišla pozornost kuchyně v podobě výborné škvarkové pomazánky a ještě lepšího domácího pečiva. Opravdu pěkné naladění na další chody.

DSC_4219

Předkrm přišel společně s polévkou. Polévka byla dobrá, opravdu poctivě připravená, jen na náš vkus trochu sladší, než jsme zvyklí u originálu. Kachní prsíčka, servírovaná přímo v pánvi, byla naprosto dokonalá. Omáčka se zeleným pepřem krásně ladila ke křehkému masu. Bylinkové bagetky vše jen doladily k dokonalosti.

DSC_4218

Salát Nicoise byl krásně servírovaný a i tak chutnal. Plátky tuňáka udělané pěkně medium, posypané kvalitní solí chutnaly báječně. Pošírované vejce perfektně připravené se při rozkrojení rozlilo na chutnou čerstvou zeleninu. Prostě labužnický požitek.

DSC_4224

Plátky hovězí svíčkové „Mongol“ byly, stejně jako předkrm, servírovány stylově v litinové pánvi. Nebyl vůbec špatné, i když nutno říci, že chuťově ani provedením nás pokrm nijak zvlášť nezaujal. Čekali jsme spíše něco na způsob guláše. Prostě tenhle chod nás neoslovil, i když byl připraven poctivě a pěkně servírován.

DSC_4225

Na závěr jsme ještě chtěli ochutnat dezerty a tak jsme na doporučení číšníka objednali cheescake s malinovou omáčkou a z víkendové nabídky kokosové řezy s jahodovou zmrzlinou. Oba dezerty pěkně naservírované a skvělé. Obzvlášť cheescake byl opravdovou perlou.

DSC_4227

Tentokrát jsme byli do resturace pozváni agenturou, která ji mediálně zastupuje. Celkem bychom za náš bohatý oběd zaplatili 1.265 Kč. Není to úplně málo i když jsme měli každý 3 chody. Jak ale bylo znát z obsazenosti restaurace, tak převážně místní hosté nemají s cenovou hladinou problém a tak je vše v pořádku.

DSC_4226

Poměrně zásadním problémem nám u restaurace této kategorie připadalo to, že příbory byly na venkovní terase servírovány po hospodském způsobu ve džbánku s ubrousky a každý si z něj mohl ten svůj vzít. Nebyl by to takový problém, kdyby příbory nebyly otočeny vzhůru. Tedy každý, kdo si bral příbor, ohmatal i ty ostatní na konci, který si s jídlem vkládáme do úst.

1732 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »