Úno 13, 2017 - Gastronomie    No Comments

Bistro Palace – stánek lidové a skvělé gastronomie

 

Pod pojmem bistro si ne vždy lidé představí kvalitní jídlo. Spíše takový lepší fastfood. Ale když si bistro otevře renomovaný pražský hotel, asi bychom očekávali trochu jinou kvalitu. Pražský Art Nouveau Palace hotel takové bistro provozuje a tak jsme se vypravili vyzkoušet, co nabízí.

Známý pražský historický hotel na rohu Jindřišské a Panské ulice provozuje bistro už delší dobu ale nikdy to údajně nebyla žádná sláva. V posledních měsících zjevně byl proveden radikální řez, modernizován interiér a rozšířena a zkvalitněna nabídka. Když jsme do bistra z Panské ulice vešli, opravdu chladicí vitríny praskaly ve švech a ani o hosty tu nebyla nouze. Bistro nabízí pochopitelně i jídlo s sebou ale my jsme dali přednost posezení v útulném interiéru. Jako v každém bistru tady nechodí obsluha ale host si zakoupí u pultu a sám si jídlo ke stolu odnese. Výběr je tady z mnoha chlebíčků, sendvičů. salátů a pak taky u teplého pultu z několika teplých jídel- Vše doplňuje pult s dortíky a jinými sladkostmi.

První, co jsme ochutnali byla kuřecí paštika s dýňovým pečivem. Jemná, skvěle ochucená, opravdu luxusní kulinářský zážitek. Škoda, že pár kuliček zeleného pepře bylo jen na paštice a ne v ní, protože ty právě dodávaly pokrmu dokonalost. Tenhle kousek by jistě neudělal ostudu ani v luxusní hotelové restauraci i když máme podezření, že tuhle tam právě podávají. Dýňové pečivo naznačovalo svou nazelenalou barvou, že v něm nejsou jen dýňová semínka ale že v těstu je použit i kvalitní dýňový olej. Chutí za paštikou vůbec nezaostávalo.

Druhým chodem byla polévka. Aktuálně byla v nabídce senátorská fazolová se šalvějí. Její název nám byl trochu záhadou ale pochopili jsme po ochutnání. Polévka byla opravdu výjimečná. Konzistencí i kombinací chutí. Doplněná nezbytnou kapkou zakysané smetany se stala opravdovým koncertem na jazyku a patře.

Nemohli jsme neochutnat také něco z nabídky studených salátů. Vybrali jsme si čočkový a holandský. Ani jeden nezklamal. Oba byly chuťově dobré, čerstvé a přes obsah majonézy v tom holandském ten nebyl nijak těžký. Takže i třetí chod jsme si užili.

Z teplých jídel jsme vybrali kuřecí a vepřový řízeček a denní nabídku, tedy krůtí wok s glazovanou zeleninou, sezamem a basmati rýží. Řízky byly standardní kvality, kuřecí byly trochu sušší ale zato vepřové opravdu výborné. Krůtí wok byl jakousi českou parodií na asijskou kuchyni, nicméně jak jsme viděli u okolních stolů, parodií úspěšnou. Většina hostů jí dala přednost před ostatními teplými pokrmy. V Asii by asi trochu přidali na pikantnosti ale jinak jsme konstatovali, že to nebylo vůbec špatné.

Na závěr jsme si dali ještě dortík. Vybrali jsme si s tradiční českou surovinou, tedy rebarborový. A neudělali jsme špatně. Dortík byl skvělý, příjemně nakyslý, oživený navíc výborným smetanovým krémem. Opravdu skvělé zakončení našeho oběda.

Do bistra jsme byli pozváni šéfkuchařem Palace hotelu Radomírem Benetkou, takže jsme měli vše na účet podniku. Nicméně běžně by naše útrata za jídlo a 2 lahvičky balené vody dělala 421 Kč. Nutno podotknout, že jsme ani vše nesnědli, protože toho bylo až moc. Bistro Palace určitě stojí za návštěvu. Vysokou gastronomii tu nehledejte, je to taková lepší jídelna ale s opravdu skvělým jídlem, za které by se nemusela stydět mnohá restaurace.

2206 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »