Bře 29, 2017 - Gastronomie    No Comments

Brunch v Chateau St. Havel

 

Chateau St. Havel je krásně zrekonstruovaný zámeček v pražské Krči. Je tu hotel a restaurace, kterou provozuje mediálně známý Ondřej Slanina z pořadu Kluci v akci. S restaurací jsme v minulosti neměli nejlepší zkušenost. Ale nalákala nás nabídka nedělního brunche a tak jsme se do Krče vydali.
Na brunch jdme dorazili v 11:30, kdy se pomalu právě rozjížděl. Měli jsme rezervaci předem a dobře jsme udělali, bylo zcela vyprodáno. Rádi bychom seděli v zimní zahradě s výhledem na park ale tam byly pouze stoly pro více hostů, takže jsme dostali stolek v interieru. Přední část restaurace byla zcela vyhrazena pro nabídku studených předkrmů a salátů. V zadní části, kde jsme seděli, byly dezerty a v zimní zahradě teplá jídla. Předem je třeba konstatovat, že mladý číšník, který nás přivítal a usadil byl velice příjemný, ochotný a usměvavý. Stejně tak číšnice, která nás poté obsluhovala. Naopak za barem obsluha byla zamračená a bez zájmu.

Kromě jedné polévky a jednoho hlavního jídla byl celý brunch formou samoobslužných bufetových stolů. Takže jsme se snažili ochutnat co nejvíce. K pití jsme si dali 2 dl bílého vína, označeného jako „Chateau St. Havel Riesling Sonberk” a 0,33 l lahev vody Aquilla. Nápojový lístek jsme nedostali, takže jsme byli napjati, kolik za nápoje zaplatíme, protože na rozdíl od jiných pražských brunchů, tady nejsou ani nealkoholické nápoje zahrnuty v ceně.

První talířek, který jsme naplnili předkrmy obsahoval krevetový špíz s ananasovým salátkem, hovězí roastbeef a kuřecí stripsy s BBQ omáčkou. Krevety byly výtečné a ochucený ananas k nim výborně ladil. Klasický roastbeef byl také dobrý. Kuřecí stripsy trochu sušší, nicméně klasika s BBQ omáčkou také neurazily.

Na druhém talířku jsme si naservírovali vepřovou paštiku s cognacem, doplněnou nakládaným fíkem a brusinkami. Chuťově nebyla paštika špatná, jen jsme očekávali trochu jemnější chuť, kterou jí cognac běžně dává. Tahle byla trochu fádní.

Na poslední třetí předkrmový talířek jsme si dali hovězí carpaccio. Bylo skvělé. Vzhledem k tomu, že nebylo nikde deklarováno, jaký sýr na něm je, nelze vytknout použití chuťově slabé levné grany.

Potom jsme si objednali dva pokrmy, které nebyly v bufetu ale připravovali je v restaurační kuchyni. Tedy gulášovou polévku a tresku s dýňovým rizotem. Chvíli jsme na ně samozřejmě čekali. Gulášová polévka byla dobrá jen opět v restauraci této úrovně bychom očekávali trochu luxusnější provedení a. Chuťově byla naprosto obyčejná a trochu mdlá.

Treska nás příjemně překvapila. Skvěle připravená, jednoduše naservírovaná a chuťově výtečná. Nijak za ní nezaostávalo ani dýňové rizoto. Byl to nejlepší chod, jaký jsme na brunchi ochutnali.

Pak jsme ještě zabrousili k hlavním jídlům v bufetu. První jsme si dali hovězí stroganof s houskovým knedlíčkem. První výtka je, že nebyl úplně teplý. Jídla sice byly v ohřívači ale zjevně ne dost účinném. Chuťově nebyl stroganof špatný a knedlíček dokonce výborný.

Druhým jídlem, které jsme zkusili byla pasta bolognese. Ragú bylo podáváno s tagliatelle. Těstoviny byly skvěle uvařeny, přesně na skus. Ragú bylo standardní, spíše fádní. Zcela chyběla možnost posypat si jídlo nějakým strouhaným parmazánem nebo granou. A opět – jídlo bylo spíše vlažně, než horké.

U dezertového bufetu, který byl hned naproti našeho stolu sice kuchař osobně pro každého zájemce připravil čerstvou palačinku ale my jsme dali přednost už hotovým dezertům. Vybrali jsme si marakujový dortík s čokoládou, tvarohový mousse s lesním ovocem a sacher dort.

Marakujový dortík byl výtečný, nakyslá chuť mučenky v kontrastu s výbornou čokoládou. Navíc i krásně vypadal, stylově posypaný nafialovělým cukrem. Ten byl nejlepší.

Tvarohový mousse také nebyl špatný, ovoce dobré, nicméně přesto, že vypadal jako chuťově nejbohatší dezert, nijak výrazně ničím nevynikal.

Na sacher jsme byli zvědavi, protože byl dost netradičně ozdoben krémem a koktejlovou třešní. Po ochutnání jsme zjistili, že je to prostě obyčejný průměrný piškotový dortík s čokoládou. Typickou chuť meruňkové marmelády jsme v něm hledali marně.
Placení proběhlo bez problémů. Brunch stál 750 Kč na osobu plus nápoje. Zaplatili jsme tedy za dva celkem 1695 Kč.
A několik poznámek na konec. Zjistili jsme, že tady už dotáhli český zvyk účtování menšího množství vína, než obvykle (2 dl) na vyšší úroveň. Ve většině restaurací jen o 0,5 dl zmenšili skleničky, tady účtují za každý 1 dl. Takže když si vyberete rozlévané víno, zběžně se podíváte na cenu a dáte si obvyklé 2 dl, zaplatíte dvojnásobek toho, co je na lístku, protože tam jsou ceny za 1 dl. Další výtkou jsou zmíněná vlažná jídla v teplém bufetu.
A celkový dojem? Cena brunche celkem odpovídala kvalitě. Tedy cena je v porovnání s jinými podobnými restauracemi o něco nižší ale také je menší nabídka a kvalita jídel. I když cena je otázkou, protože většina podobných restaurací má v ceně i nealkoholické nápoje, popř. Sklenka piva a vína. Chateau St.Havel tentokrát u nás nepropadl, jako minule, ale na druhou stranu ani neoslovil tak, že bychom měli důvod se se vracet.

3693 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »