Kvě 6, 2017 - Gastronomie    No Comments

U Matěje trochu zklamání

 

V Kutné Hoře jsme se chtěli vyhnout restauracím přímo u chrámu sv. Barbory, protože to většinou bývají jen pasti na peněženky turistů. A tak jsme se rozhodli pro Steakcoctail bar u Matěje, který sice leží v centru ale trochu stranou od hlavních turistických tras.
Restaurace se nachází v úzké postranní uličce v malebném domku s kamennými obklady fasády. Uvnitř jsou celkem 3 místnosti pro hosty, jeden přímo u baru a současně otevřené kuchyně, jeden hned naproti a jeden zcela separátní v patře. Současně má restaurace i posezení na zahrádce. Měli jsme rezervaci a přijeli jsme asi 15 minut před otevřením ale ochotná servírka nás i přesto bez problémů usadila.

Jídelní lístek tady není nijak rozsáhlý a bez zbytečností. Opravdu jsou tady především steaky a hamburgery a pár předkrmů a dezertů. K pití jsme si dali čaj z čerstvé máty, domácí ledový čaj a kohoutkovou vodu (mají ji zdarma). Obsluha nás předem upozornila že nemají grilovanou kukuřici, t-bone a rib-eye steaky, což ovšem u steak baru není úplně dobrá vizitka pro začátek. Navíc naám obsluha nabídla špenátový krém s krutony. Ten jsme si objednali. A také hovězí carpaccio ze svíčkové, 200 g steak z lososa na olivovém oleji a kopru se salátem coleslaw a hamburger „All in” s čedarem, okurkou, rajčetem, červenou cibulkou a slaninou s pečenými bramborami a domácí bazalkovou omáčkou.

Nápoje přišly velice rychle. Oba čaje byly skvělé. Ten mátový dokonalý, voněl mátou na dálku a chutnal výtečně. Domácí ledový čaj byl nepřeslazený, s tlustými plátky pomeranče a citronu. Prostě osvěžující dokonalost. Po chvilce přišel i předkrm a polévka. Ze špenátového krému se vyklubala spíše jen taková jeho parodie. Chuťově byl výborný, ale krémovou konzistenci neměl ani náhodou. Lístky špenátu v něm byly spíše jen nasekány. Krutony skvělé. I když to nebyl krém, pochutnali jsme si.

Carpaccio ze svíčkové bylo opravdu nakrájeno na skoro průhledné plátky takže se v ústech jen rozplývalo. Jen bylo trochu fádně ochuceno. Levný a chuťově nevýrazný olivový olej a citron k dochucení prostě nestačily. Navíc, jak je u nás zvykem, bylo zjevně krájeno ze zmraženého masa a tak bylo hodně studené a tedy nízká teplota nedala ani těm základním chutím vyniknout. Takže nejvíce zůstávala v ústech chuť hrubozrnné soli a nahrubo nadrceného černého pepře, kterým bylo carpaccio posypáno.

Restaurace se postupně začala plnit hosty až asi ¾ míst bylo plných. Začala se ale prodlužovat doba, za kterou byla servírována jídla. Takže na hlavní chody jsme čekali 30 minut. To by nebylo ještě tak tragické ale hosté, kteří přišli v době, kdy jsme konzumovali první chody, byli upozorněni, že se nají až skoro za hodinu. Spousta jich to vzdala a odešla. A odcházeli i hosté, kteří čekali 40 minut na předkrmy. Atmosféra v restauraci tak pomalu houstla. Nakonec zřejmě v horních prostorách restaurace došlo k nějakému konfliktu se zahraničními hosty a hlasitý hovor přešel v hádku a skončil výkřikem, zřejmě servírky „Fucking Americans!!!”. Celý náš dosud docela pozitivní pocit z restaurace to zkazilo.

Pak dorazila hlavní jídla. Lososový steak byl výborný, i když chuť deklarovaného kopru jsme v něm jen stěží hledali. Byl prý v kopru jen naložen. Salát coleslaw byl výborný, osvěžující.

Hamburger skvělý. Dobře podle našeho přání, upravený medium. Vše trochu kazila bulka, která měla tak tlustou křupavou kůrku, že se skoro nedala ani ukousnout. Pečené plátky brambor skvělé a s domácí bazalkovou omáčkou to vše skvěle ladilo.

Na závěr jsme si objednali dezert, horkou čokoládu s pistáciemi a espresso. Opět zafungoval český problém, když se nás jinak opravdu milá a pozorná servírka zeptala, zda chceme velké nebo malé espresso. Řekli jsme že normální, tak ještě pro svou jistotu reagovala, že tedy malé. Oba nápoje jsme dostali rychle. Oba byly dobré. Jen dezert nějak nedorazil. Trvalo celých 25 minut, než jsme se ho dočkali. Grilovaný ananas s kubánským rumem, třtinovým cukrem a skořicí byl docela tragický. Zespoda místy spálený, což by až tak nevadilo, když byl na grilu. Horší bylo že chuť nevalná a servírování také nic moc. Oproti ostatním chodům nám připadal jaksi odfláknutý. Zřejmě efekt přetížení kuchyně objednávkami.
Placení proběhlo kartou. Museli jsme sice asi 10 minut čekat, než k nám po našem přání platit dorazi účet ale to už nám bylo jasné, že to tak asi dopadne. Celkem jsme zaplatili 838 Kč. Restaurace v nás zanechala rozpačitý dojem. Proč obsazuje celou svou kapacitu, když pak nestíhá vařit a obsluhovat? Jinak, kromě dezertu, nám chutnalo ale jídlo sjem si tu za tu cenu, kterou jsme zaplatili, neužili.

1868 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »