Kvě 28, 2017 - Gastronomie    No Comments

Kulinářský zážitek jménem Story

 

Zapadlá v uličkách starých Petřin v Praze je restaurace Story. Sídlí v přízemí jedné z obytných vil. Zvenčí to tu nevypadá na nějakou gastronomickou perlu ale už jsme se několikrát přesvědčili, že zdání klame. A tak jsme si v petřinské restauraci udělali telefonicky rezervaci.Do restaurace se asi vyplatí jet tramvají. Od konečné na Petřinách je to 5 minut pěšky. Těžko se tu totiž parkuje. Restaurace zabírá přízemí rohové obytné vily i s předzahrádkou. Interiér je jednboduchý ale neskutečně útulný. Cítili jsme se tu skoro jak u někoho na návštěvě doma. Kapacita není velká, odhadem 50 míst. Servírka nás usadila k rezervovanému stolu a začali jsme vybírat. Jídelní lístek tu není nijak rozsáhlý. Kromě standardního lístku nabízí také tzv. cafe menu, tedy směs jednodušších (a levnějších) jídel. K pití jsme si objednali kohoutkovou vodu (karafu za 15 Kč), domácí zázvorovou limonádu a 1 dl červeného vína Nestarec z Moravy. K jídlu jsme vybrali hovězí consommé s domácími nudlemi a kořenovou zeleninou, ceviche z pražmy s okurkou, koriandrem a quinoou. Jako hlavní jídla jsme zvolili hovězí pupek s chřestem, ricottovými noky a omáčkou béarnaise a dále hovězí burger v domácí briošce s vypečenou slaninou, cheddarem a domácími hranolky.

První dorazily nápoje. O skvělém víně jsme nepochybovali, protože pana Nestarce známe a víme, jak dobrá vína má. Zázvorová limonáda byla opravdu domácí s kousky zázvoru a limetkou. Bohužel trochu nás překvapilo, když se náhle rozletěly vstupní dveře do lokálu a nějaký muž v montérkách začal nosit přímo kolem našeho stolu do kuchyně zboží. Tohle by se v restauraci této kategorie dít nemělo. Pokud podnik nemá zvláštní vchod pro dodavatele, pak si má zásobování zorganizovat na dobu, kdy ještě nemá otevřeno.

Potom už přišly předkrmy. Polévka byla výtečná a voňavá. Domácí nudle skvělé, jemně nakrájené a stejně tak i zelenina, která byla perfektně připravena „na skus”. Polévka tedy zabodovala kladnými body.

Na ceviche jsme byli zvědavi, protože jen málo restaurací tuhle rybí pochoutku u nás nabízí. A opět jsme nebyli zklamáni. Masíčko výtečně naložené, tak akorát nakyslé. Plátky okurky krásně servírované v ruličkách. K tomu navíc výtečné, zřejmě domácí křupavé pečivo se slaným máslem.

Hlavní jídla přinesla z kuchyně osobně spolumajitelka restaurace (jak jsme pochopili z fotky na webových stránkách). Hovězí pupek byl výtečný. Na talíři vše naprosto dokonale chuťově ladilo. Zelený chřest jen lehoulince zblanžírovaný, tedy skoro syrový a tedy chuťově výrazný. Omáčka tomu všemu jen dávala další chuťovou dimenzi.

Hamburger byl servírovaný bez zbytečných okras zcela klasicky. Nicméně už jen to, že z něj nekoukaly lístky salátu ale rukoly nás varovalo, že půjde o něco trochu jiného, než jsme zvyklí. A skutečně hamburger se vymykal všemu, co jsme dosud ochutnali. Naprosto dokonalé sladění chutí a textur. Skvělé maso a především lehká a křupavá brioška byly opravdovou pohádkou na jazyku. Konstatovali jsme, že to byl nejlepší hamburger, co jsme kdy ochutnali. Domácí hranolky trochu pokulhávaly v křupavosti ale i ty byly chuťově dobré.

Na závěr, jako vždy, jsme museli ochutnat něco z dezertů. Vybrali jsme si s denní nabídky v chladicí vitríně créme brulée a z jídelního lístku krupicovou kaši s brusinkami a mandlemi. K tomu espresso. Kupodivu tady se nás neptali, zda „malé nebo velké”. Přinesli espresso správné velikosti a chuťově standardní. Créme brulée bylo dobré, ničím nevynikalo, prostě standardní kvalita.

Krupicová kaše byla studeným dezertem. Dostali jsme talíř plný lehoučkého krému, plného především smetanové chuti. Na něm směs brusinek a mandlí, která vše doplňovala k dokonalosti. Tak na tenhle dezert se sem ještě určitě vrátíme.
Placení proběhlo kartou bez problémů. Celkem jsme v téhle restauraci s luxusním jídlem zaplatili 1.225 Kč. Částka jistě ne lidová ale zajít sem se jistě občas vyplatí.

1400 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »