Zář 30, 2014 - Gastronomie    9 Comments

Nedotažené detaily udělají z dobré restaurace naprostý průměr

 

Pokud je někde v Praze skutečně hodně zapadlá restaurace, pak je to ta Na konci. Její název už dává vědět, co je jejím poznávacím znamením. Na konci Slivence u silnice je novostavba, kde ji každý, kdo jede kolem, musí najít.

Parkování tu není přímo u restaurace ale musí se využít jedno z blízkých parkovišť, která jsou doporučena na webových stránkách restaurace.  Když jsme šli z parkoviště, první s čím jsme se u restaurace setkali, byl kuchař v rondonu, opřený o zeď a z něj se valily chuchvalce cigaretového kouře. Sice nestál před hlavním vchodem ale z doporučeného parkoviště jsme kolem něj museli projít. Tenhle, pro hosta skoro odpudivý obrázek, je bohužel vidět u nás poměrně často. Ve vyspělé části Evropy se s ním prakticky nesetkáte. Do restaurace se vchází z hlavní ulice, dveře byly otevřené. Proč zmiňuji otevřené dveře, pochopíte dále. Udělali jsme předem rezervaci, ale restaurace byla zcela prázdná, takže to byl zjevně zbytečný krok. Obsluha byla i díky tomu velice rychlá. Bohužel ani v téhle restauraci nemyslí na to, kam ženská část hostů má dát kabelku. Takže buďto ji nechá válet po podlaze nebo si ji strčí na židli a částečně na ní sedí.

DSC_7582

K pití jsme objednali dvě domácí limonády. Došlo k zásadnímu nedorozumění, protože číšník neznal rozdíl mezi bezovou a bezinkovou limonádou, jak sám přiznal. Objednali jsme si podle nápojového lístku bezinkovou a dostali bezovou, tedy nikoliv z bezinek ale z květů bezu. Druhá byla citronáda. Ale z obou jsme byli zklamáni. O žádné domácí limonády se nejednalo. Byly to kupované sirupy s vodou a plátkem citronu. Nebo pokud restaurace má představu, že slovo “domácí” znamená, že je v restauraci nalita do sklenic, pak má i domácí víno, pivo, kořalku atd.

U jídla jsme váhali. Už když jsme rezervovali místa, tak jsme se těšili na víkendové menu ale bohužel. V restauraci Na konci končí víkend nepochopitelně úderem 15. hodiny v neděli. Po této době víkendové menu prostě nedostanete. Takže jsme si dali gratinovanou cibulačku se sýrem Gruyére a portským vínem. Jako hlavní chody tygří krevety na červeném curry s jasmínovou rýží a dušená hovězí líčka na červeném víně se špeclemi a šalotkou. Jako první nám ovšem přistála na stole pozornost z kuchyně, tedy výtečné a křupavé pečivo s dýňovou pomazánkou. To nás hezky naladilo.

DSC_7590

Cibulačce nebylo co vytknout, byla dobrá i když za 90 Kč jsme čekali trochu více, než jen průměrně připravenou francouzskou klasiku. Po polévce opět přišla pozornost z kuchyně, tentokrát raviolka, plněná kachními játry se smržovou pěnou a špenátem. Pojali jsme podezření, že restaurace poznala, že tu jsme služebně. Ale během naší večeře přišli i další 4 hosté a jak jsme sledovali, dostali totéž co my. Tygří krevety byly výtečně ochucené červeným curry a jasmínová rýže stahovala pálivost omáčky. Líčka na červeném víně je klasika a tak nepřekvapilo, že i ta byla skvělá, jemná a omáčka chuťově vyvážená.

DSC_7594

Vše jsme zakončili levandulovou panna cottou se sezónním ovocem. Tady snad jen to, že nakonec jsme panna cottu jedli samotnou, protože její výtečnou chuť použité ovoce naprosto přebíjelo. K tomu tečka na závěr-cappucino a espresso, obě kávy skvěle připravené a vynikající chuti. Během vychutnávání si dezertu se najednou v restauraci objevil velký pes, který do ní vběhl z ulice neustále otevřenými dveřmi. Nejprve se zvenčí ozýval křik jeho pána a když pes na volání nereagoval, tak pán vtrhl do restaurace a spolu s obsluhou zápasili se psem až ho vytáhli zase ven. I po téhle nepříjemné příhodě zůstávaly dveře do ulice stále otevřené. Víte, že psy mám rád, nevadí mi, když přijde vychovaný pes s pánem i do nejlepší restaurace. Tohle ale bylo něco zcela jiného. Nepříjemný zážitek …

DSC_7598

Závěrem ještě jeden mokrý povzdech. Hosté v neděli večer si neměli na toaletách čím utřít ruce po umytí, protože při absenci sušáku jedinou možností jsou tu papírové ručníky. Ty ale nebyly doplněny, takže výdejový zásobník jen lákavě svítil a byl prázdný.

Restaurace Na konci se profiluje spíše do kuchyně francouzského stylu a interiérem, provedením jídel a cenami se snaží řadit k té kvalitativně vyšší části restaurací. Předpokládá se také, že klientela bude z té gastronomicky vzdělanější části hostů. Úplně běžný host nebude asi některým pojmům z menu rozumět, takže číšník se u stolu při objednávce zdrží déle vysvětlováním (gaspacho, rilletes, espuma, vichisoisse, duxel). Jídlo je na dobré úrovni a zcela jistě stojí za ochutnání. Jen Na konci zřejmě nepochopili, že dobré jídlo k dobré restauraci nestačí. Tu dělají právě detaily, které tady nemají zcela dotaženy. Kuchař, kouřící na ulici, neznalost číšníka (a zjevně i majitele, protože “bezinková” limonáda byla napsaná na menu), chybějící hygienické potřeby na toaletě atd. to vše by se opravdu ve skutečně dobré restauraci stát nemělo. U restaurace, kde za tříchodové menu s vínem pro 2 osoby nezaplatíte méně, než 1.000 Kč bych očekával více.

Zdar a sílu

6727 lidí celkem si to přečetlo. 3 lidí si to dnes přečetlo.


9 Comments

  • hezky den,

    jen drobnost k te kabelce. ona totiz patri na zidli. dama nasledne sedi na teze zidli na jeji prvni tretine s kabelkou za sebou 🙂

    s pozdravem,

    Lenka Milicova

     
    • Asi bych s Vámi malinko polemizoval. Není dáno striktně jedno pravidlo. Především nepatří na stůl ani na zem. Nicméně, když sedíte zády k neustále otevřeným dveřím, kudy například v době naší návštěvy do restaurace vběhl pes, tak asi nebudete mít pocit, že kabelka za zády je to nejbezpečnější místo. Obsluha může nabídnout prázdnou židli (už jsem zažil i speciální odkládací stolek, který obsluha přinesla) nebo právě tou nejmodernější metodou je háček, který se pověsí na hranu stolu. Dobrá restaurace by měla nabídnout lepší řešení, než položit si kabelku za záda. Navím některé židle to neumožňují, protože mají opěrák děravý.
      http://www.haceknakabelku.cz/katalog-zbozi/hacky-na-kabelku-c1/

       
      • ano, kabelka nema co delat na stole a souhlasim rada s pouzitim hacku na kabelky. tuto drobnost jiz mnohe pani i divky ve svych kabelkach nosi. jedna se ovsem stale o doplnek ponekud osobniho razu.

        pisete, ze jste navstivili restauraci v dobe, kdy byla prazdna. presto si dama vybrala stul s prave dvema zidlemi a nekomfortnim sezenim zady k otevrenym dverim?

        vice o kabelkach asi zde: http://www.chovani.eu/odlozeni-kabelky/c811

         
        • Nene, byli jsme k tomu stolu usazeni obsluhou. V domnění, že se jedná o oblíbenou restauraci, jsme si udělali předem rezervaci. A netušili jsme, že dveře zůstanou otevřené nonstop.
          A máte pravdu, ti zatracení hosté by si taky mohli věšáčky na kabelky nocit do restaurace sami, a taky vlastní příbory a talíře a nakonec i jídlo. Restaurace by pak kasírovala jen za to, že si ho tam mohli sníst. 🙂 Je zajímavé, že v zahraničí háčky na kabelky jsou ve vybavení lepších restaurací, u nás nikoliv. Ale na druhou stranu, to byl jen marginální problém naší návštěvy.

           
          • Vazeny pane, ta diskuze je fakt vtipna. Jsem organizator festivalu kam jste nalepil Vasi negativni zkusenost Na Konci. S restauraci nemam nic spolecneho. Tolik uvod. Ted k faktum, byl jste ve vesnicke hospode, kde Vam chutnalo. Videl jste kuchare kourit? 90% kucharu kouri. a vsichni kouri za restauraci. To meli jit nekam do pole? Ze otevrenymi dvermi vbehl pes? No to se proste na vsi stava a brat to jako nejhorsi bod recenze je fakt smesne. Ono asi slo rict, ze chcete sedet u jineho stolu co? A historka s kabelkou je jeste zabavnejsi. Myslim si, ze jsem jedl ve vice michelinkach nez o kolika vy jste cetl. Mimochodem v tech dvou prazskych nejsou ani hacky ani specialni stolecky, ale to asi vite ze? Anyway, doufam, ze na festival prijdete a budeme to moct probrat osobne.

             
          • Vážený pane,
            cením si Vašeho názoru. Takže jen několik poznámek. Jistě jste si přečetl titulek a celý text. Z něj nevyplývá, žeby restaurace byla celkově špatná, jen prostě jí chybí dotáhnout detaily. Jinak tvrzení, že se jedná o “vesnickou hospodu”, je trochu mimo. Zřejmě jste v restauraci Na Konci nikdy nebyl, protože jinak byste tohle nemohl tvrdit. Vesnická hospoda na české vesnici vaří česká jídla a především je ve zcela jiné cenové úrovni. Restaurace Na Konci není žádnou vesnickou hospodou, je to normální restaurace spíše vyšší střední cenové úrovně, snažící se o mezinárodní kuchyni. Zadruhé nevím, kolik jste navštívil michelinských restaurací, ale mohu Vás ujistit, že jak v Rakousku, Německu nebo Itálii mé partnerce v michelinské restauraci byl vždy automaticky přinesen odkládací stolek na kabelku. A mimochodem i v první restauraci v ČR, která dostala michelinskou hvězdičku – Allegro v hotelu Four Season to bylo zcela automatické také. A ohledně kouřícího kuchaře – mně jako hostovi je zcela jedno. kdo z personálu kouří nebo ne. Není nic horšího, než před restaurací postávající kouřící personál. Jestli restaurace Na Konci nemá žádný prostor, skrytý zrakům hostů, pak by to měla řešit jinak. Ale nikoliv tak, že hosté procházejí kolem personálu v mracích kouře. Jinak obecně mi je úplně jedno s jakými problémy bebo těžkostmi se restaurace musí vyrovnávat. Byl jsem tam jako host, který si platí službu. A za své peníze očekává odpovídající kvalitu. Můj text není žádnou odbornou recenzí, je to prostě zkušenost běžného hosta.

             
  • Asi se k nicemu nedobereme co? Proste Vam vadi kourici kuchar, behajici pes na vesnici (at chcete nebo ne je to vesnicka hospoda a tu neurcuje to jestli maji jen utopence, ale lokalita), a hacek na kabelku. that’s all. nemam co dodat, proste je to Vase pul roku stare hodnoceni, ktere jste mi prilepil na muj festival (nehodlam mazat). Na Kopci i Konci jsem byl mnohokrat a Titus je kamarad. Jen hodnotit hospodu (tvari se to jako recenze a stoji Vam za to to pul roku pote povesit na festivalovy FB) kvuli temhle prkotinam a ne kvuli jidlu… Mimochodem Vito Molica byl na Kastrolu minuly tyden. A dnes v Cotto Crudo nenabizeji stolek na kabelky, ale to jiste vite kdyz z toho delate leitmotif. No nic, preju hodne uspechu.

     
    • Ajaj, tak je vše jasné. Tvrdil jste, že s restaurací nemáte nic společného a už je to tady – kamarád. CottoCrudo znám, protože ho dával dohromady můj kamarád Richard Fuchs, který ho i dobře zavedl (nevím, jak to tam funguje teď). Jinak opravdu asi nemá cenu diskutovat, když si nepřečtete celý text a vytrháváte z něj jen kousky. Kuchyni jsem nijak zvlášť nekritizoval a naopak vše je řečeno v titulku. Pokud by restaurace dotáhla pár detailů, byla by perfektní. Háčky na kabelky nejsou žádným leitmotivem, je to jen jeden z těch detailů. Ale když to nechcete pochopit a obhajovat hulící personál před restaurací, nebo třeba to, že jsou průmyslově vyráběné sirupy vydávány za domácí limonády, tak je to Váš boj a i já přeji jen spokojenost a úspěchy.

       
  • to se tedy strhly vasne na zcela nevyznamnem blogu jen proto, ze pan bloger zkratka musi mit posledni slovo za kazdych okolnosti… chi, chi chi

     

Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »