Zář 12, 2015 - Gastronomie    No Comments

Pelhřimovská Hodovna – skoro dokonalá gastronomie

 

Pelhřimov je znám nejen tím, že tu není avizované krematorium z filmu „Vesničko má středisková“ ale také agenturou, která pořádá různé akce s rekordy pro známou Guinessovu knihu. Ale je také turistickým cílem a tak jsme byli zvědavi, jakou gastronomii nabízí. Vybrali jsme restauraci s trochu požitkářským názvem Hodovna Na Kolíbce hned na kraji historického centra.

Do podniku se vchází z ulice přes dvůr, na kterém je velice příjemná zahrádka. Přestože i interiér restaurace je stylově historizující, v parném srpnovém dni jsme raději zůstali venku. Navíc jsme v restauraci byli se dvěma našimi psy. Na ty jsou tu zvyklí, takže obsluha hned ochotně donesla i misku s vodou. Restaurace nemá úplně stálý jídelní lístek, neustále ho obměňuje. Takže tu lze očekávat slibně vypadající vaření z čerstvých surovin.

DSC_5076

Velice ochotná obsluha přinesla jídelní a nápojový lístek a začali jsme vybírat. Mezitím přistála na stůl i miska s výbornou smetanovou pomazánkou a k ní pár krajíčků domácího chleba. K pití jsme si vybrali 2 dl bílého vína červený tramín z Moravy, sklenici pomerančového džusu a džbánek kohoutkové vody. Z polévek nás zaujala rajčatová s bazalkou, krutony a sýrem Gran Moravia. Z hlavních jídel pak burger z vyzrálého hovězího se slaninou. chedarem a domácími hranolkami. Dále pak krémové rizoto s grilovanou cuketou, pažitkou, kuřecím masem a sýrem Gran Moravia. Nabídka vypadala opravdu poctivě a zajímavě, takže jsme byli velice napnuti, jakou kvalitu dostaneme.

DSC_5078

První dorazily nápoje. Zcela bez vady, byly výborně vychlazené a chutné. Polévka servírovaná horká a dobře ochucená. Silná chuť a vůně rajčat se pěkně snoubila s chutí osmažených krutonů a sýrem. Pozitivní bylo, že jako jedna z mála restaurací přiznává, že na svá jídla dává sýr Gran Moravia a nedeklaruje ho jako „parmazán“, jak se můžeme často v restauracích v ČR setkat. Polévka nás prostě skvěle naladila.

DSC_5082

Pak přišly dva velké talíře opravdu plné hlavních chodů. Rizoto chuťově i konzistencí opravdu správně připravené jako italské risotto. Rýže uvařená „na skus“ a tedy nijak nezaostávající za italským originálem. Kuřecí maso šťavnaté a chutné. Hamburger byl opravdu obří, alespoň co se výšky týká. Trochu nepraktické, protože se nedal jíst ani rukou ani pohodlně příborem. Bylo nutné ho takříkajíc rozložit na prvočinitele a pak teprve příborem konzumovat. Byl výborný a skvěle ho doplnily domácí bramborové hranolky. Porce jak rizota tak hamburgeru byly opravdu obří a sotva jsme je dojedli.

DSC_5083

Na závěr jsme neodolali jedinému nabízenému ale zato lákavému dezertu-domácí jahodové zmrzlině. Naservírovali nám ji ve skleničce, která byla zcela pokrytá námrazou, takže jsme pojali podezření, že dezerty už ve skleničkách kuchyně skladuje v mrazáku. Opak byl pravdou. Sklenice byla skvěle nachlazená a zmrzlina v ní opravdu skvělá, smetanová jahodová. Žádné ozdoby, příkrasy, jen poctivá domácí cukrařina.

DSC_5084

Za skvělý oběd jsme zaplatili celkem 600 Kč. Co restauraci vytknout? Opravdu jen drobnosti. Snad to, že kohoutková voda je tu za 30 Kč džbánek, snad i trochu nejasný systém názvů jídel. Česky rizoto a nikoliv italsky risotto ale anglicky chedar místo českého čedar (navíc s chybou, protože anglicky je to cheddar). Ale to jsou jen drobnosti. Celkově restaurace Hodovna Na Kolíbce od nás dostala jedničku a doporučujeme každému, kdo pojede před Pelhřimov, nehledat tady proslulé neexistující krematorium ale zastavit se v téhle příjemné hospůdce.

3355 lidí celkem si to přečetlo. 1 lidí si to dnes přečetlo.


Chcete něco dodat nebo mne poslat ke všem čertům ? Tady je prostor pro komentář !

Translate »